Politiikka

Vasemmistoliittoa tukeva järjestö jakoi vaalirahaa vastoin lakia: ”Ymmärtääkseni tästä ei ole laissa edes mitään sanktiota”

Vaalirahoituslain isäksi luonnehditun ministeri Lauri Tarastin mukaan 10 vuotta voimassa ollutta lakia voisi olla syytä arvioida uudestaan.

Suomen vaalirahoitusjärjestelmä mahdollistaa ehdokkaille epätarkkojen tietojen toimittamisen ja lainvastaisen lahjoituksen saamisen ilman seuraamuksia.

Kevään eduskuntavaalien ehdokkaiden rahoitusilmoitukset osoittavat, että näihin mahdollisuuksiin myös tartutaan.

”Ymmärtääkseni tästä ei ole laissa edes mitään sanktiota. Ainoa rangaistus on tämä julkinen paheksunta”, sanoo Tapani Sillanpää.

Sillanpää on Pohjolan Yhteisön puheenjohtaja. Yhdistys on tukenut tällä vuosikymmenellä säännöllisesti vasemmistoliittoa ja sen vaaliehdokkaita. Kevään 2019 eduskuntavaaleissa se tuki 10 000 eurolla Oulun vaalinpiirissä ehdokkaana ollutta vaalikauden 2011–2015 kansanedustajaa Risto Kalliorinnettä (vas).

Pohjolan Yhteisö ei kuitenkaan ole vasemmistoliiton jäsen, minkä vuoksi 10 000 euron avustus on laiton. Ainoastaan puolueet ja niiden jäsenyhdistykset saavat lahjoittaa yli 6 000 euroa saman ehdokkaan vaalikampanjaan.

”Ilmeisesti silloin vaalien aikaan tai vaalien jälkeenkään tämä yhdistys ei ollut tällaisista rajoitteista tietoinen, kuten en ollut minäkään. Itse asiassa ei olla vaalirahoituslakia niin tarkkaan tutkittu”, Kalliorinne itse sanoo.


HS kertoi keskiviikkona, että kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi ja varaedustajiksi valitut ehdokkaat saivat rahoitusta yhteensä 3,95 miljoonaa euroa tuntemattomiksi jääviltä lähteiltä.

Tämä on noin 40 prosenttia ehdokkaiden ilmoittamasta 9,7 miljoonan euron kokonaispotista, joka kerättiin kampanjointikulujen kattamiseksi.

Lue lisää: Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

Kalliorinne kertoo tulleensa asiasta tietoiseksi vasta jätettyään vaalirahoitusilmoituksensa Valtiontalouden tarkastusvirastoon kesäkuussa. Tuolloin Iltalehti kertoi Harry Harkimon saaneen 38 800 euroa vaalirahoitusta Liike Nytiltä, jota ei ole rekisteröity puolueeksi.

Siinä missä puolueilla ja niiden jäsenyhdistyksillä on velvoite ilmoittaa yli 1 500 euron vaalituista, Pohjolan Yhteisön ja Liike Nytin kaltaisten yhdistysten ei tarvitse näin tehdä. Julkisista lähteistä ei myöskään saa niiden taloustietoja: yhdistyksen on toimitettava tilinpäätös Patentti- ja rekisterihallitukseen vain, jos sen toiminta on suurta.

HS kävi läpi kaikki vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen jätetyt 277 vaalirahailmoitusta. Ilmoituksen tekevät läpi menneet kansanedustajat ja heidän varaedustajansa. Selvityksessä paljastui useita epäselvyyksiä.

HS kertoi aiemmin, että vaalirahoitusilmoitusten perusteella pääministeri Antti Rinteen tukiryhmä on avustanut muita Sdp:n ehdokkaita kaksissa vaaleissa. Valtiontalouden tarkastusvirasto katsoo, että tämä ei vastaa vaalirahoituslain tarkoitusta.

Lue lisää: Antti Rinteen tukiryhmä kierrätti vaalirahaa Sdp:n muille ehdokkaille kaksissa vaaleissa – Puolue muutti ilmoitusta HS:n kysyttyä asiasta


Vaalirahoituslain noudattamisessa ja ilmoitusten täyttämisessä on horjuntaa myös laajemmin.

Varsinaissuomalaisen kansanedustajan Eeva-Johanna Elorannan (sd) tukiryhmä Oikeudenmukainen Suomi ry merkitsi saaneensa itseltään 32 100 euron avustuksen.

HS:n yhteydenoton jälkeen Eloranta kuitenkin korjasi ilmoitustaan ja merkitsi rahoituksen käsittävän 17 400 euroa omia varoja, 10 800 euroa yritysten lahjoituksia sekä yksityishenkilöiltä ja muilta tahoilta yhteensä 3 900 euroa.

Myös kansanedustaja Juha Pylvään (kesk) ja Heidi Viljasen (sd) vaalirahoitusilmoituksille lahjoituksen antajaksi on merkitty on tukiryhmä eli ehdokas itse.

Lisäksi kansanedustajiksi valitut Ilkka Kanerva (kok), Aki Lindén (sd), Antti Rantakangas (kesk) ja Katja Taimela (sd) ovat ilmoittaneet saaneensa rahoitusta yhteensä 200–1 300 euroa enemmän kuin heidän tarkemmalle rahoitusyhteenvedolleen on merkitty. Toisin sanoen näiden summien osalta tiedossa ei ole, onko tuen antanut yksityishenkilö, yritys, puolue tai puolueyhdistys tai jokin muu taho.


Laitonta tukea vastaanottanut Kalliorinne odottaa nyt, millaisiin toimenpiteisiin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) vaalirahoitusvalvonta ryhtyy.

Vaalirahoitusvalvonnan näkökulmasta Kalliorinteen tuessa ei kuitenkaan ole ongelmaa. Kalliorinne on täyttänyt velvoitteensa, koska hän on toimittanut virastolle vaalirahoitusilmoituksen. Virasto ei valvo sitä, ylittääkö lahjoitussumma lain asettaman ylärajan.

Vaalirahoituslaki tuli voimaan kymmenen vuotta sitten. Taustalla oli vaalirahakohu, joka alkoi, kun keskustan kansanedustaja Timo Kalli sanoi jättäneensä yli 1 700 euron tukia ilmoittamatta, koska siitä ei seurannut sanktiota.

Nykyään ehdokas voi saada uhkasakon, mikäli hän jättää vaalirahoitusilmoituksen kokonaan toimittamatta. Uhkasakko voisi nykymaailmassa koitua myös Kallin kontolle, sillä VTV voisi puuttua olennaisesti virheellisten tai puutteellisten tietojen ilmoittamiseen.

VTV tarkistaa vaalirahoitusilmoitusten oikeellisuuden vertaamalla niitä jokaisen ehdokkaan toimittamiin lisätietoihin. Vaalirahoitusvalvonnan johtava tilintarkastaja Pontus Londen kertoo, että lisätiedot voivat tarkoittaa esimerkiksi tiliotetta tai vapaamuotoisempaa, ulkomuistista laadittua selvitystä kampanjan tuloista ja menoista. Lisätiedot ovat lähtökohtaisesti salassa pidettäviä asiakirjoja.

Jos ehdokas jättää lisätiedot toimittamatta, vaalirahoitusvalvonnalla ei ole VTV:n tulkinnan mukaan valtuuksia vaatia niitä uhkasakon tai liioin muiden seuraamuksien uhalla. Lain voimassaolon aikana lisätiedot eduskuntavaalikampanjoista ovat jääneet uupumaan vain kerran, kun Arkadianmäeltä vuoden 2015 vaaleissa pudonnut Pertti Hemmilä (kok) jätti ne neljä vuotta sitten toimittamatta.


Vaalirahoituslain isäksi luonnehdittu ministeri Lauri Tarasti on VTV:n kanssa toista mieltä. Hänen mukaansa lainsäädäntö mahdollistaa lisäselvityksien penäämisen edustajilta yhtä järein keinoin kuin vaalirahoitusilmoitustenkin.

Tarasti kuitenkin katsoo, että lakia voi olla tarpeen arvioida uudestaan, kun sitä on sovellettu kymmenen vuotta. Hänen mukaansa olisi myös pohdittava, pitäisikö sääntöjen rikkomisesta koitua seuraus, jos summat ovat suuria.

Pienten lahjoitusten syynäämistä hän ei pidä tarkoituksenmukaisena – kuten ei sitäkään, että sääntöjen rikkomisesta seuraisi uhkasakkoa raskaampi rangaistus.

”Koko tämä järjestelmä tippuu omituiseen tilaan, jos kuka tahansa voi tehdä rikosilmoituksen ehdokkaasta. Kun ottaa huomioon poliittiset intohimot, vaalit siirtyisivät käytäviksi oikeussaleissa.”

Nykyinen vaalirahoitusjärjestelmä nojaa ajatukseen ”poliittisesta vastuusta”, sekä Tarasti että VTV:n Londen toteavat. Mitä se tarkoittaa?

”Sitten voidaan lukea asiasta lehdistä ja lööpeistä, ja äänestäjät itse arvioivat, miten seuraavissa vaaleissa äänestävät”, Londen sanoo.

Myös Tarasti myöntää, että sääntöjen noudattamisen valvonta on käytännössä ulkoistettu medialle.

Londenin mukaan nykylainsäädäntö on VTV:n näkökulmasta selkeä. Hän muistuttaa vaalirahoitusvalvonnan esittäneen jo aiemmin, että kaikilla ehdokkailla tulisi olisi vaaleissa käytössä erillinen kampanjatili.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  3. 3

   Kommentti: Saudien savuava ase ei vakuuta

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  6. 6

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   Trumpin hallinto purkaa Kalifornian osavaltion valtuuden, jolla on rajoitettu autoilun päästöjä

  10. 10

   Suomi ja Ranska asettivat oman, uuden ehdon pää­ministeri Johnsonille: brexit-ehdotus syyskuun lopussa tai ”asia on ohi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  9. 9

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  10. 10

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää