Politiikka    |   Lauantaivieras

Työministeri Timo Harakka selittää, miksi häneltä on turha odottaa työttömien patistelua

Työministeri kummeksuu kritiikkiä, jonka mukaan hallituksen työllisyystoimet ovat riittämättömiä.

Talouden digitalisaatio jakaa työmarkkinoita yhä vahvemmin kahtia. Siksi julkisen vallan vastuulla on esimerkiksi palkkatuen avulla auttaa töihin ne, joiden työpanos ei enää markkinahintaan kelpaa yrityksille.

Näin kirjoitti Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka kolme vuotta sitten Liike 2020 -manifestissaan, jossa hän hahmotteli puolueensa ja Suomen tulevaisuutta.

”Nyt olen sitten tilanteessa, jossa kannan itse sitä julkisen vallan vastuuta”, toteaa Harakka, joka nousi kesäkuussa monien demareidenkin yllätykseksi Antti Rinteen (sd) hallituksen työministeriksi.


Tuore ministeri on halunnut alkumetreiltä lähtien näyttää tarttuvansa tehtävään tarmokkaasti. Kuluneella viikolla hän kertoi tiedotustilaisuudessaan hallituksen suunnitelmista lisätä palkkatukea ja työttömien yksilöllistä valmennusta heti ensi vuodesta alkaen.

Perjantaina työllisyyden edistämisen ministeriryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa Harakan johdolla.

”Olen todella innoissani. Uskon, että meillä on valtavasti mahdollisuuksia parantaa työllisyyspalveluita ja helpottaa näin työllistymistä.”

Kaikki eivät ole yhtä innoissaan.

Tiistain tiedotustilaisuuden jälkeen Harakan ja muun hallituksen toimia – tai oikeastaan niiden puutetta – arvostelivat useat oppositiopoliitikot, median edustajat ja taloustieteilijät.

Kriitikoiden mielestä Harakan julkistamat ”pehmeät” toimet eivät ole riittävän järeitä hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Hallitus tavoittelee 60 000:ta lisätyöllistä ja 75 prosentin työllisyysastetta vuoteen 2023 mennessä.

Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen arvioi, ettei Rinteen hallitus aio edes yrittää tavoitteensa saavuttamista vaan ”korkeintaan teeskentelee lisäävänsä työllisyyttä”.

Harakka pitää kritiikkiä odotettuna mutta myös kummeksuu sitä.

”Jäin miettimään opposition puheenvuoroja ja joidenkin lehtien pääkirjoituksia, joissa ikään kuin varmuudella todettiin, että toimemme eivät ole riittäviä. Mihin tämä varmuus perustuu?”

Työministeri sanoo jo ensimmäisten puolentoista kuukauden aikana saaneensa käsityksen siitä, kuinka paljon eri alueiden työvoimapalveluita tehostamalla voitaisiin saavuttaa.


”Työllisyyspalveluiden työntekijöillä on ensikätinen tieto eri yksilöiden työllistymisen esteistä. Kenen motivaatiota heikentää ulosottovelka, kenellä on pelko karensseista. Alueiden parhaiden käytäntöjen monistaminen ja nykyistä yksilöllisempi lähestyminen ovat siksi tehokkaita tapoja työllistämiseen.”

Täysin perusteettomaksi opposition esittämää kritiikkiä ei voi kutsua, sillä Rinteen hallitusohjelman kirjaukset ovat tiukkoja.

Hallitusohjelman mukaan työllisyysasteen nousu on sen ”tulopohjan keskeisin yksittäinen elementti”. Jo ensi vuoden syksyyn mennessä hallituksen on määrä löytää keinot, joiden arvioidaan tuovan nopeasti 30 000 uutta työllistä.

Palveluiden tehostaminen on laajasti kannatettu tavoite hallituskaudesta toiseen, mutta suunnitelman työllisyysvaikutuksia on kovin vaikea arvioida etukäteen.

Yritysten palkkaamiskynnystä madaltavan palkkatuen lisääminen taas maksaa, minkä vuoksi se ei välttämättä tuo hallitusohjelmassa kaivattuja tuloja julkiseen kassaan.

Monet kriitikoista peräänkuuluttavat esimerkiksi sosiaalitukien heikennyksiä tai tiukennuksia, sillä ne eivät maksa valtiolle mitään ja voivat taloustieteilijöiden mukaan lisätä työnteon kannustimia nopeastikin.

Aikooko hallitus käyttää myös näitä niin sanottuja kovia keinoja työllisyyden nostamiseksi?

”Minua on hymyilyttänyt kritiikki, jossa työministeriltä vaaditaan keppiä. Minulla ei ole keppiä käytössä”, Harakka sanoo.

Hän viittaa siihen, että työministerin vastuualueeseen kuuluvat kovista keinoista vain työttömyysturvan karenssit. Niitä tuskin ollaan ainakaan kiristämässä.

Sen sijaan kaikki sosiaalietuuksiin tehtävät mahdolliset heikennykset kuuluvat sosiaali- ja terveysministerille eli Aino-Kaisa Pekoselle (vas).


Harakan mukaan rajanvetoa on saattanut jopa kansanedustajien keskuudessa hämärtää Juha Sipilän (kesk) hallituskausi: edellinen työministeri Jari Lindström (sin) otti julkisesti lähes yksin vastuun hallituksen epäsuositun aktiivimallin puolustamisesta, vaikka asia kuului hänen puoluetoverilleen Pirkko Mattilalle.

Monet nopeista työllisyystoimista ovat vasemmistopuolueille epämieluisia, ja hallitus onkin kutsunut työmarkkinajärjestöt apuun.

Kolmikantainen työskentely seitsemässä työllisyyttä käsittelevässä työryhmässä alkaa toden teolla elokuun puolivälissä. Työministeri sanoo hallituksen odottavan ensimmäisiä ideoita järjestöiltä jo sitä ennen.

”Mutta on aivan selvää, että vastuu työllisyyden nostamisesta on viime kädessä hallituksella”, hän toteaa.

Sdp:n oma ohjelma on perustunut pitkän aikavälin toimille, jotka tähtäävät vuoteen 2030. Harakan mukaan hallitusohjelmaankin kirjattu oppivelvollisuuden pidentäminen on työllisyystoimista keskeisin, vaikka sen vaikutukset näkyvätkin vasta hallituskauden jälkeen.

Hän myöntää, että hallitusohjelman velvoitteet nopeavaikutteisten toimien löytämisestä voivat muodostua puolueen näkökulmasta ongelmalliseksi.

”Se vaara on olemassa, että lyhyen tähtäimen ajattelu voittaa pitkän tähtäimen ajattelun.”

Viisi kysymystä Timo Harakalle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Jyrki Katainen. Hän oli sitä mieltä, että meillä maahanmuuttajien kotouttamiseen käytettävää vaikuttavuusinvestointimallia kannattaisi esitellä Suomen puheenjohtajuuskaudella. Näin aion tehdäkin.”

2. Kehu joku oppositiopoliitikko.

”Kokoomuksen Sari Raassina, joka viime hallituskaudella esimerkillisesti kuunteli ja keskusteli opposition kanssa. Tätä samaa toivon itselleni ja muille nykyisten hallituspuolueiden edustajille.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Paul Austerin 4321 oli kesälukemisena. Raivostuttavan epätasainen kirja, mutta kyllä sen tuhat sivua piti käydä läpi.”

4. Mikä saa sinut iloiseksi?

”Tämä on ehkä nolo vastaus, mutta työnteko. Esikuntani [Pilvi Torsti, Ville Kopra, Piia Rekilä ja Jenni Karjalainen] on kertakaikkisen inspiroiva ryhmä.”

5. Mitä teet lomalla?

”Alkaa kahden viikon lomani, jonka aikana muun muassa käymme 9-vuotiaan lapseni kanssa lyhyellä yhteisellä reissulla.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Timo Harakka


 Syntynyt vuonna 1962 Äänekoskella.

 Työministeri ja toisen kauden kansanedustaja.

 Taustaltaan toimittaja ja kirjailija.

 Perheessä kolme lasta ja vaimo.

 Profiloitunut Sdp:ssä muun muassa veroasioiden osaajana. Johti puolueen vero-ohjelman valmistelua.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Historiallinen nais­kaksikko astui juuri avaruuteen – suora lähetys kansainväliseltä avaruusasemalta käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää