Politiikka

Pitäisikö Suomen vastata Unkarin kritiikkiin? Tutkija toivoo EU:n reagoivan ”härskiin musta­maalaukseen”, ettei Suomen uskottavuus kärsisi

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan Suomen ja Unkarin välit ovat arvostelusta huolimatta hyvät.

EU:n puheenjohtajamaana toimivaa Suomea on arvosteltu viime viikkoina laajasti Unkarissa.

Suomen oikeusvaltiojärjestelmää on parjattu valtapuolue Fideszin hallussa olevassa verkkomediassa, hallinnon blogikirjoituksessa ja viimeksi lauantaina pääministeri Viktor Orbánin pitämässä puheessa.

Pitäisikö Suomen vastata arvosteluun, ja jos pitäisi, miten?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että jos mitään vastareaktiota ei tule ja Unkari jatkaa arvosteluaan, Suomen uskottavuus voi kärsiä – ainakin niiden keskuudessa, jotka tuntevat Suomea heikommin.

”On härskiä ja ikävää, että Suomea yritetään mustamaalata tällaisilla propagandistisilla keinoilla, jotta Suomen uskottavuus kärsisi puheenjohtajana tällä kentällä.”

Tiilikaisen mukaan olisi hyvä, että arvostelulle tulisi EU-tason vastareaktio.

”Tosiasiallinen asetelma on EU vastaan unionin arvoja rikkovat jäsenmaat. Siksi tämä ei saa mennä siihen, että Suomi ja Unkari alkavat vertailla käytäntöjään ja ottaa mittaa toisistaan”, hän sanoo.

”Tämä [oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen] ei ole mikään Suomen päähänpisto.”

Yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeisimmistä tavoitteista on oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen. Suomi haluaa sitoa EU-rahoituksen siihen, että jäsenmaat noudattavat unionin sääntöjä ja oikeusvaltioperiaatetta.

Tavoite ei miellytä rahoituksensa puolesta pelkäävää Unkaria. Siksi se pyrkii nyt kääntämään huomion Suomen oikeusjärjestelmään. Unkarin Suomi-kritiikin ydinviesti on tämä: Suomi ei voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska maan oma järjestelmä on poliittisessa ohjauksessa.


EU:n vastareaktion yhteydessä tulisi Tiilikaisen mukaan myös korjata Unkarin levittämiä tahallisia väärinymmärryksiä.

Viikonloppuna Orbán nosti puheessaan esille muun muassa sen, ettei Suomessa ole perustuslakituomioistuinta. Hän myös kummasteli sitä, että Suomen Akatemiaa johtaa opetusministeri.

Molemmat väitteet ovat sinänsä totta, mutta ne eivät kerro Suomen tilanteesta koko totuutta.

Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta, mutta perustuslain toteutumista valvoo eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Samaten Suomen Akatemia todella toimii opetusministeriön alaisuudessa, mutta se ei nimestään huolimatta ole riippumaton tiedeakatemia vaan tutkimusrahoittaja. Riippumattomia tiedeakatemioita Suomessa ovat esimerkiksi Suomalainen tiedeakatemia ja Suomen tiedeseura.

EU on ollut pitkään huolissaan Unkarin oikeusvaltiokehityksestä. Itsevaltaisen Orbánin johdolla Unkari on unionin mukaan heikentänyt oikeuslaitosta, sananvapautta ja demokratiaa.

Demokratian tilaa tarkkailevan Freedom House -järjestön mukaan Unkari on vain osittain vapaa maa: se saa järjestön mittauksessa 70 pistettä 100:sta. Suomelle Freedom House antaa täydet pisteet.

Tiilikainen pitää EU-tason ulostuloa tarpeellisena myös siksi, ettei Suomen tapaus ole yksittäinen. Orbán on kohdistanut halventavaa ja kovasanaista EU-puhetta Tiilikaisen mukaan ”milloin mihinkin”. EU-vaalien alla Unkari esimerkiksi mollasi näyttävällä julistekampanjalla EU-komission silloista puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria.

Suomi ei ole toistaiseksi reagoinut julkisesti arvosteluun mitenkään.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan Suomen ja Unkarin välit ovat arvostelusta huolimatta kunnossa. Hän kertoo seuranneensa keskustelua tiedotusvälineissä ja toteaa, että ministeritason yhteydet ovat ”asialliset ja ongelmattomat”.

Tuppurainen kommentoi asiaa HS:lle sähköpostitse.

”Suomen ja Unkarin väliset suhteet ovat hyvät ja lujat, ja siihen mahtuu monenlaista keskustelua. Suomessa on hyvä ja riippumaton oikeusjärjestelmä, joka kestää kritiikkiä.”

Esitetty kritiikki ei Tuppuraisen mukaan vaikuta Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteisiin. Oikeusvaltioperiaatteen sitominen EU-rahoitukseen on tärkeää, sillä siinä on Tuppuraisen mukaan kysymys unionin yhteisten varojen käytöstä ja siten koko EU:n hyväksyttävyydestä.

”Välineelle on paljon tukea jäsenmaiden keskuudessa”, hän kirjoittaa HS:lle.

Myös Unkarin Suomen-suurlähetystö otti asiaan kantaa maanantaina.

Suurlähetystön Facebook-sivuilla julkaistussa päivityksessä kirjoitettiin, ettei Orbán hyökännyt lauantaisessa puheessaan Suomea vastaan vaan ”puhui avoimesti Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista”.

”Kyseessä on vastaväite, koska ensin Unkari joutui ankaran oikeusvaltioarvostelun kohteeksi, vaikka ei ole edes olemassa mitään yleistä näkemystä tai määritelmää siitä, mitä oikeusvaltio tarkoittaa. Oikeusvaltio ei ole mitään tarkka oikeuskäsite, vaan pikemminkin hämärä poliittinen väline joillekuille poliittisissa väittelyissä”, tekstissä sanotaan.

Suurlähetystön mukaan juuri tämän takia Unkari vastustaa sitä, että EU-tuet sidottaisiin oikeusvaltiokehitykseen. Suurlähetystön päivityksen mukaan Suomi ja Unkari ovat kysymyksessä eri linjoilla mutta suomalaiset ja unkarilaiset ovat ”hyviä ystäviä ja rakastettuja kielisukulaisia”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  8. 8

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  9. 9

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää