Politiikka    |   HS-gallup

Perussuomalaisten kannatus kasvoi jälleen: ”Vastaavaa ei ole viime aikoina nähty”, arvioi tutkija

Antti Rinteen hallitus nauttii yli 55 prosentin luottamusta.

Perussuomalaisten kannatus on kasvanut jälleen HS:n gallupissa. Vastaavasti Sdp:n, kokoomuksen ja keskustan kannatus on hieman pienentynyt.

TNS Kantarin toteuttaman gallupin perusteella perussuomalaisia äänestäisi nyt 20,7 prosenttia suomalaisista eli 1,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime kesäkuussa. Puolue jatkaa Suomen selvästi kannatetuimpana poliittisena puolueena.

Kokoomuksen kannatus on toiseksi suurin, 16,7 prosenttia. Sdp:tä äänestäisi melkein yhtä moni, 16,5 prosenttia. Vihreät on neljänneksi suosituin puolue 14 prosentin kannatuksellaan. Keskustaa äänestäisi 12,2 prosenttia suomalaisista.

Gallupin perusteella Suomessa on nyt neljä tai viisi suurta puoluetta. Antti Rinteen (sd) hallituksen muodostavat puolueet nauttivat 55,3 prosentin luottamusta. Kuukausi sitten vastaava luku oli 56,1 prosenttia.

Oppositiopuolue perussuomalaisten kannatus oli vuosi sitten vastaavassa tutkimuksessa 7,8 prosenttia. Puolue on siis onnistunut kasvattamaan suosiotaan yli kaksinkertaiseksi vuoden aikana.

”Vastaavaa ei viime aikoina ole nähty”, sanoo TNS Kantarin tutkimuspäällikkö Sakari Nurmela.

”Onhan se kova nousu. Perussuomalaiset ovat saaneet kannatuksensa nousuun kahdesti aiemminkin eduskuntavaalien aikaan. Toisaalta nopeaa nousua on seurannut kannatuksen hiipuminen. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan heidän kannatuksensa tällä kertaa kehittyy.”

Perussuomalaisten kannatuksen kasvu kuukauden takaisesta mittauksesta ei Nurmelan mukaan ole yllätys. Hän arvelee kasvun olevan vaalien alla nähdyn nousun jatketta.

Nurmela kertoo, että keskustan ja kokoomuksen kannatuksesta valuu tällä hetkellä jonkin verran perussuomalaisille.

”Tämä voi olla ainakin osittain perussuomalaisten suosion nousun sekä kokoomuksen ja keskustan kannatuksen lievän hiipumisen taustalla. Myös Sdp:stä on saattanut hieman siirtyä kannattajia perussuomalaisille.”

Toinen kannatustaan kasvattanut puolue on vihreät. Puolueen kannatus parani 0,9 prosenttiyksikköä. Vihreät menestyi hyvin myös kevään eurovaaleissa.

Osa vihreiden noususta selittyy kuitenkin sillä, että keskimääräistä useampi äänestämättä jättänyt äänestäisi omien sanojensa mukaan puoluetta nyt. Myös perussuomalaisilla on tällaisia kannattajia suhteellisesti enemmän kuin muilla suurilla puolueilla.

”Kyseessä on mahdollisesti ilmiö, jossa ihmiset hyppäävät voittajien kelkkaan. On kuitenkin toinen juttu saada nämä ihmiset äänestämään”, Nurmela sanoo.

Gallupissa vasemmistoliitto saa 8,1 prosentin, Rkp 4,5 prosentin ja kristillisdemokraatit 3,9 prosentin kannatuksen. Liike Nyt saisi äänistä yhteensä 1,1 prosenttia ja ryhmään muut kuuluvat yhteensä 2,3 prosenttia.

Liike Nytin suosio on pienentynyt noin puoleen sen eduskuntavaalikannatuksesta. Muiden puolueiden kannatus on pysynyt suunnilleen samana.

Vaalit ovat edelleen varsin tuoreessa muistissa, ja moni tutkimukseen vastannut vannoo uskollisuuttaan äänestämäänsä puoluetta kohtaan.

Esimerkiksi 85 prosenttia perussuomalaisia äänestäneistä tekisi samoin, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Samoin toimisi yhtä suuri osa vihreiden äänestäjistä.

Kolme neljästä vasemmistoliittoa äänestäneestä tukisi omaa puoluettaan uudestaan eduskuntavaaleissa. Oman puolueensa takana seisoisi myös varsin moni kokoomusta (73 prosenttia) ja Sdp:tä (70 prosenttia) äänestänyt.

Suurista puolueista keskustaa äänestäneet antaisivat kaikkein vähiten tukensa (67 prosenttia) puolueelle, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.


Oikaisu 30.7. klo 9.39: Tutkimusaineisto kerättiin 1.7.–26.7., ei 1.7.–27.8., kuten uutiseen liittyvän faktan aiemmassa versiossa virheellisesti mainittiin.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 TNS Kantar teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta. Tutkimusaineisto kerättiin 1.7.–26.7.

 Tutkimusta varten haastateltiin kaikkiaan 2 248:aa ihmistä. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.

 28 prosenttia tutkimukseen vastanneista ei kertonut kantaansa.

 Tutkimuksen otos edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

 Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla puhelinhaastatteluissa saatuja vastauksia sekä vaalitilastoja viime kuntavaaleista.

 Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää