Politiikka

Uusi komentaja Timo Kivinen: Puolustusvoimien kansainvälisten harjoitusten määrä ”ei tule kasvamaan, pikemminkin päinvastoin”

Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen aloitti toimikautensa tänään.

Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen sanoo, että puolustusvoimat saattaa vähentää kansainvälisiä sotaharjoituksiaan tulevaisuudessa.

”Harjoitusten määrät eivät tule kasvamaan, vaan pikemminkin päinvastoin. Ensi vuonna on ehkä vähemmän harjoituksia kuin tänä vuonna”, hän sanoi pitäessään ensimmäistä tiedotustilaisuuttaan Helsingissä. Kivinen aloitti tehtävässään tänään torstaina.

Kivisen mukaan kansainvälisiä harjoituksia on ollut tavallista enemmän viime vuosina. Harjoitusten vähentämisen syy on se, että Puolustusvoimat on oppinut tunnistamaan, mistä harjoituksista on eniten hyötyä jatkossakin.

”Resurssienkaan näkökulmasta harjoitukset eivät ole ainakaan lisääntymässä”, Kivinen sanoi.

Hän korosti, että kaiken kansainvälisen yhteistyön on palveltava Suomen kansallisen puolustuksen parantamista.

Kivisen mukaan runsaan viiden viime vuoden aikana sotilaallinen aktiviteetti Suomen lähiympäristössä on lisääntynyt. Muutos tapahtui Krimin valtauksen jälkeen.

Kivisen mukaan myös Nato on vahventanut toimintaansa ja siirtynyt entistä enemmän perinteiseen aluepuolustukseen kriisinhallinnan sijasta.

”Tämä näkyy Itämeren eteläpuolella, jossa harjoitustoiminta ja sotilaallinen aktiivisuus ovat lisääntyneet”, hän sanoi.

Kivinen kuitenkin korostaa, että asiat pyritään hoitamaan vastuullisesti ennakolta, jotta väärinkäsityksiä ei pääse syntymään.

”Meillä on operaatiokeskuksessa kuuma linja Moskovaan, mutta sitä ei ole vielä käytetty. Testattu on säännöllisesti”, hän sanoi.

Kivinen arvioi myös, että hävittäjähanke on hänen alkavan virkakautensa suurin asia, joka tulee vaikuttamaan Puolustusvoimien kehitykseen tulevalla vuosikymmenellä.

Puolustusvoimat sai alkuvuodesta viisi pyytämäänsä hävittäjätarjousta lentokonevalmistajilta. HX-hävittäjähankkeen tarkennetut tarjouspyynnöt lähetetään alkusyksystä ja ensi vuonna tehdään ehdokkaiden arviointeja.

Arvioinnissa punnitaan muun muassa hävittäjien suorituskykyä, elinkaarikustannuksia ja huoltovarmuusasioita.

Kivinen kertoi odottavansa, että maan hallitukselta tulisi jonkinlaista ohjausta ennen tarkemman tarjouspyynnön lähettämistä.

Arviointien ja lopullisten tarjousten pohjalta muodostetaan Puolustusvoimien johdossa sotilaallinen kanta, joka viedään poliittisen päätöksentekoon. Hankintapäätös on määrä tehdä vuonna 2021.

Puolustusvoimien muista suurista hankinnoista Kivinen kertoi, että Merivoimien Laivue 2020 -hankkeen alusten rakentamisesta käytävät neuvottelut ovat venyneet telakan kanssa. Kivisen mukaan ratkaisu pitää saada tehtyä alkusyksystä.

”Oletan, että näin tulee tapahtumaan”, Kivinen sanoi.

Kivinen on edeltäjänsä Jarmo Lindbergin ikä- ja kadettikurssitoveri. Kivinen valmistui Kadettikoulusta kurssinsa priimuksena 1982.

Ensi joulukuussa 60 vuotta täyttävä Kivinen ei palvele komentajana täyttä viisivuotiskautta, vaan nimitys tehtiin hänen lakisääteiseen eroamisikäänsä 31. maaliskuuta 2024 asti.

Kivinen on muun muassa suorittanut laskuvarjojääkärikurssin ja Yhdysvaltain armeijan erittäin vaativan Ranger-erikoisjoukkokurssin. Uusi Puolustusvoimain komentaja harrastaa liikuntaa, erityisesti suunnistusta.

Presidentti Sauli Niinistö nimitti Kivisen komentajan tehtävään kesäkuussa, vaikka uusi komentaja oli määrä valita jo maaliskuussa.

Nimitys viivästyi, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus erosi ja vaihtui toimitusministeristöksi. Oikeuskanslerin linjauksen mukaan esitys uudesta Puolustusvoimain komentajasta ei kuulunut toimitusministeristön toimivaltaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  3. 3

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  4. 4

   ”Hyvätuloiset ystävättäret” asuvat puoli-ilmaiseksi kaupungin vuokra-asunnoissa – Tulo­rajat eivät saa kannatusta Helsingin isoissa valtuusto­ryhmissä

  5. 5

   Töölön 1960-luvun toimisto­kolossi remontoidaan luksus­asunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

  6. 6

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  7. 7

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  8. 8

   ”Tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Viron presidentin poika pakeni syksyllä 1944 Korpi­lahdelle, ja ilman suomalaisia viljelijöitä hänen kohtalonsa olisi ollut tyly

   Tilaajille
  9. 9

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  10. 10

   Kommentti: Puheet radoista vaihtuivat poluiksi – Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin työllisyys­toimet ovat jäämässä vaimeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  4. 4

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  5. 5

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  6. 6

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  7. 7

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  8. 8

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää