Politiikka    |   Kolumni

Stalinin suosio tasoittaa Putinin tietä yksinvaltiaaksi

Kansakunta, joka ei tunne historiaansa, on altis tekemään kerta toisensa jälkeen samat virheet, Yrjö Rautio kirjoittaa kolumnissaan.

Entisen diktaattorin suosion kasvu luo pohjaa Venäjän kehitykselle yhä yksin­valtaisemmaksi. Jo peräti 70 prosenttia venäläisistä arvioi Josif Stalinin roolin myönteiseksi, ja presidentti Vladimir Putinin hallinnon otteet muuttuvat yhä kovakouraisemmiksi.

Tuhannet mielenosoittajat ovat protestoineet Moskovan kaduilla sitä vastaan, ettei opposition edustajia ole hyväksytty edes ehdokkaiksi syyskuun paikallisvaaleihin. Poliisi on pidättänyt heistä väkivaltaisin ottein jopa 1 400. Tärkein oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on jälleen vankeudessa, ja hänet on mahdollisesti yritetty myrkyttää.

Venäjä ei ole koskaan ollut demokratia, mutta se on näihin aikoihin asti yrittänyt sentään näytellä demokratiaa.

Enää se ei edes yritä. Ilmeisesti Putinin hallinto ei pidä sitä enää tarpeellisena. Venäjän maine on ulkomaailman silmissä jo ennestään niin huono, ettei se voi siitä paljoa huonontua. Suurin osa venäläisistä taas ei kaipaa demokratiaa, vaan vakautta ja maansa arvostusta.

Riippumaton Levada-tutkimuskeskus julkaisi huhtikuussa tuoreimman mielipidetiedustelunsa venäläisten suhtautumisesta Staliniin. Sen mukaan jo 70 prosenttia venäläisistä pitää hänen rooliaan maan elämässä joko täysin tai enimmäkseen myönteisenä.

Diktaattorin suosio on kasvanut vauhdilla vuodesta 2015 lähtien. Sillä on siten ilmeisesti yhteys Krimin valtaukseen ja Itä-Ukrainan sotaan, niitä seuranneeseen Venäjän ja lännen välien kiristymiseen ja talouspakotteisiin. Suurin osa venäläisistä uskoo, että isänmaa on jälleen uhattuna.

Juuri tätä Putinin hallinto haluaakin. Ulkoinen uhka on tehokkain keino saada venäläiset johtajansa tueksi. Niin tapahtui toisen maailmansodan aikana, ja niin tapahtuu myös nyt.

Putinin suosio olikin huipussaan kohta Krimin valtauksen jälkeen. Sittemmin sitä ovat nakertaneet kansalaisten kokemat taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat. Venäjän tiedeakatemian sosiologian instituutin johtava tutkija Leonti Byzov tulkitsi hätkähdyttävästi myös tämän yhtenä Stalinin suosion syynä: ”Stalin aletaan nähdä oikeudenmukaisuuden symbolina ja vaihtoehtona nykyiselle epäoikeudenmukaiselle ja piittaamattomalle hallinnolle”.

Kyseessä on tietenkin täysin myyttinen Stalin-kuva, joka on erittäin kaukana todellisesta, historiallisesta henkilöstä, Byzov huomauttaa. Tämä ”oikeudenmukaisuuden symbolihan” muun muassa tapatti vainoissaan kymmeniä miljoonia kansalaisiaan.

Stalinin uutta suosiota voi verrata vain siihen, että saksalaisten enemmistö alkaisi pitää Adolf Hitlerin roolia maansa elämässä myönteisenä. Näin ei onneksi ole käynyt, eikä varmaan käykään. Ero Venäjän ja Saksan välillä johtuu pääosin kahdesta syystä: Saksa hävisi sodan, kun taas Neuvostoliitto kuului voittajiin. Saksalaiset tuntevat historiansa, venäläiset eivät.

Saksalaiset käyvät läpi historiansa kipeimpiäkin vaiheita kerta toisensa jälkeen, sukupolvi toisensa jälkeen. Venäjällä historia on yhä enemmän poliittisen vallan väline kuin vakavan tutkimuksen ja opetuksen kohde. Voittajalla ei ole ollut tarvetta kaivella historiansa synkkiä hautoja. Se on keskittynyt sen sijaan ”Suuren isänmaallisen sodan” myyttien vaalimiseen – myös Stalin-myytin.

Eteeni ei ole sattunut tutkimusta venäläisten historian tuntemuksesta. Oman kokemukseni mukaan se on erittäin heikko. Olen keskustellut sivistyneidenkin venäläisten kanssa heidän maansa historiasta, ja poikkeuksetta on käynyt ilmi, että tunnen sen paremmin kuin he.

Useimpia venäläisiä ei heidän maansa historia juuri edes kiinnosta. Heille riittää sukupolvelta toiselle periytyvä kokemus siitä, ettei heidän elämänsä suuresti muutu, hallitsipa Moskovassa tsaari, kommunistidiktaattori vai yksinvaltainen Putin. Ei se sitä paitsi ole paljoa muuttunutkaan – ainakaan siellä, mistä on Moskovaan matkaa tuhannen tai tuhansia kilometrejä.

Historialliset ajanjaksot, hallitsijat ja järjestelmät ovat Venäjällä vaihtuneet, mutta koskaan ei ole tehty kunnolla tiliä menneen kanssa. Sitä ei ollut missään tapauksessa myöskään Stalinin väärinkäytösten tuomitseminen NKP:n vuoden 1956 puoluekokouksessa. Yksi paha johtaja vain tuomittiin, mutta silmät ummistettiin järjestelmän vioilta, jotka synnyttivät julmuudet ja väärinkäytökset.

Kansakunta, joka ei tunne historiaansa, on altis tekemään kerta toisensa jälkeen samat virheet. Siksi Moskovan viime päivien tapahtumat antavat aiheen pelätä, ettei Venäjä ole edes pitkällä aikavälillä kulkemassa kohti demokratiaa, vaan kohti yhä avoimempaa ja ankarampaa yksinvaltiutta.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää