Politiikka

Pääministeri Rinne: Kiky tuo jännitteitä syksyn neuvotteluihin työ­ehto­sopimuksista

Pääministeri kommentoi myös hämmennystä herättänyttä lausuntoaan Puolustusvoimien komentajasta ja Veikkauksen kohumainoksia.

rac
Pääministeri Antti Rinne (sd) arvioi kilpailukykysopimuksen (kiky) tuoman työajan lisäyksen muodostavan erityisiä jännitteitä syksyn työehtokierroksella.

”Toivon, että työmarkkinajärjestöt lähtevät keskitetysti hakemaan ratkaisua kysymykseen, jotta se ei tule vaikuttamaan syksyn neuvottelukierrokseen negatiivisesti”, Rinne toteaa.

Järjestöt sopivat kesällä 2016, että vuosittainen työaika pitenee keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta. Sopimus toteutettiin työehtosopimusten kirjauksilla. Iso osa tyypillisesti kaksi- tai kolmevuotisista työehtosopimuksista päättyy tulevan syksyn tai kevään aikana.

Eri alojen ja työpaikkojen välillä on ollut suurta vaihtelua siinä, miten kikyyn kuuluvat työajan pidennykset on toteutettu. Osa työpaikoista on käyttänyt pidennykset täysimääräisesti työntekoon, mutta osassa työpaikkoja kiky-tunnit on käytetty henkilökunnan virkistystoimintaan ja osassa työpaikkoja lisätunteja ei ole tehty lainkaan. STT:n heinäkuussa haastattelemat työmarkkinajohtajat ennakoivat Rinteen tavoin kysymyksen muodostuvan neuvotteluissa vaikeaksi.

Lomalta palannut pääministeri kommentoi ajankohtaisia asioita politiikan toimittajille keskiviikkona virka-asunnollaan Kesärannassa. Rinne totesi näkevänsä uhkakuvia erityisesti kansainvälisen talouden kehityksessä ja kauppasodissa.

Rinne sanoi uskovansa, että Suomen työllisyyteen löydetään uusia toimia. Hän piti välttämättömänä, että työllisyysaste nostetaan pitkällä aikavälillä lähelle 80 prosenttia.

Rinne otti kantaa myös hallituksen sisäisiin erimielisyyksiin, jotka ovat liittyneet erityisesti ympäristöpolitiikkaan. Etenkin keskusta ja vihreät ovat olleet julkisesti eri mieltä useista asioista koko kesän ajan. Rinne kuvasi tätä ”erilaisten mielipiteiden kirjoksi”.

”Ne täytyy klaarata porukalla kuntoon”, Rinne sanoi.

”Minulla ei ole epäilyksiä siitä, etteikö hallitus pystyisi tekemään yhtenäistä metsäpolitiikkaa ja ilmastopolitiikkaa.”

HS:n tietojen mukaan Rinne on kuitenkin ollut yhteydessä sanaharkasta keskustan eduskuntaryhmän johtoon ja kansanedustaja Hannu Hoskoseen. Puheluissa käytiin läpi pelisääntöjä siitä, miten hallituskumppanien kantoja on sopivaa arvioida julkisuudessa.

Viimeksi tiistaina Ylen Ykkösaamussa Hoskonen ja vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen ottivat yhteen kaivoslaista.

Huomenna torstaina julkaistaan hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusi raportti maan ja metsien käytöstä. Siitä saatujen ennakkotietojen mukaan IPCC painottaa, että metsiä pitää istuttaa lisää ja turvemaat suojella, jos ilmastonmuutoksen vaikutukset halutaan pitää siedettävinä.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kommentoi HS:lle, että Suomi ei ole ottanut askeltakaan maankäytön päästöjen ja nielujen osalta.

Rinne kuitenkin kuvasi keskiviikkona hallituksen tavoitteita ilmastopolitiikassa selkeiksi ja kunnianhimoisiksi.

”Meillä on selkeät ja kunnianhimoiset tavoitteet liittyen ilmastopolitiikkaan. Ne täytyy toteuttaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti niin, että jokainen suomalainen kokee ne oikeudenmukaisiksi ja heidän elämänsä eivät tuhoudu näiden toimenpiteiden takia.”

Rinteen hallituksen kädet maankäytön ilmastopolitiikassa ovat osittain sidotut hallitusohjelmassa, jonka pohjalta metsien hakkuita voidaan lisätä eikä turpeen käytön vähentämisestä päätetty.

Mitä hallitus siis voi tehdä maan ja metsien käytössä ilmaston suojelemiseksi?

”Se edellyttää, että me satsataan tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatiotoimintaan muun maanperän hiilinieluvaikutusten vahvistamiseksi.”

Rinne täsmensi myös hämmennystä herättänyttä lausuntoaan uuteen Puolustusvoimien komentajaan liittyen. Viikonloppuna hän sanoi, että komentaja Timo Kivisen on ”syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana”.

Tiistaina hän sanoi Iltalehdelle, ettei hänen lausuntonsa liity suoraan mihinkään, mitä Kivinen olisi sanonut.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa Rinne kertoi havainneensa ”viime vuosien aikana” tilanteita, joissa poliittinen päätöksenteko ei olekaan viime kädessä ohjannut viranomaisten toimintaa.

”Halusin kiinnittää huomiota siihen [- -] että poliittiset päätökset ovat niitä, jotka ohjaavat viranomaisten toimintaa.”


Hän otti kantaa myös Veikkauksen mainonnasta viime päivinä syntyneeseen kohuun. Sunnuntaina HS kertoi, että Veikkaus ilmoitti vetävänsä pois radiomainoskampanjan, jossa terapeuttihahmo patistelee asiakkaitaan ”totouttamaan” unelmiansa raviradoilla tai Veikkauksen nettisivuilla. Heinäkuussa rahapelimonopolin mainontaa valvova Poliisihallitus joutui puuttumaan asiaan, kun Veikkauksen mainoksessa Keno-pelit rinnastettiin kahvinjuontiin.

Rinteen mukaan Veikkauksen täytyy tarkistaa omia prosessejaan huomattavasti. Hän sanoo, ettei ole pitänyt Veikkauksen mainonnasta ja on hyvä, että rahapeliyhtiössä on nyt viimeistään herätty.

”Tällaista ei olisi pitänyt päästä tapahtumaan. Kysymys on kansanterveyden kannalta tärkeästä toimialasta monessa suhteessa ja myös hyvinvointivaltion tiettyjen elementtien rahoituksesta veikkaustuen kautta. Se [mainonta] ei saa johtaa siihen, että peliriippuvuus pahentuu tai ihmisten ahdinko pahenee.”

Rinne antaa ymmärtää, että Suomessa voitaisiin jossain kohtaa harkita Ruotsin lisenssimallin kaltaista järjestelmää monopolin asemasta. Silloin toiminnasta tulisi luvanvaraista.

”Meillä on tällä hetkellä monopoli ja olemme sen eteen tehneet töitä EU-jäsenyyden yhteydessä ja sen jälkeen. Sillä on ollut monia hyviä vaikuttavuuksia Suomeen, mutta maailma muuttuu, ja meidän täytyy tarkastella tilannetta maailman muutoksen myötä, hän muotoili.”

Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenet ovat Rinteen mukaan tarpeellisia.

”On tärkeää, että siellä on myös politiikkoja mukana.”

Rinteen mielestä myös kauppojen auloissa olevien peliautomaattien vaikutukset täytyy tarkkaan selvittää.

”Olen ihmisiä tavatessani kuullut paljon siitä, miten erityisesti ikääntyneet ihmiset pyrkivät parantamaan omaa toimeentuloaan pelaamalla ja samalla aiheuttavat itselleen merkittävää ahdinkoa. Kyllä meidän täytyy hyvin tarkkaan selvittää nämä vaikutukset.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää