Politiikka

Kommentti: Miten ihmeessä Suomen riitaisa hallitus aikoo vastata ilmasto­raportin vaatimuksiin?

Keskusta ja vihreät ovat ehtineet hallituksen lyhyen alkutaipaleen aikana riitelemään ympäristöasioista lukuisia kertoja.

Uuden ilmastoraportin sanoma on jälleen karu. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n varsinainen raportti ilmestyy torstaina, mutta julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan ihmiskunnalla on äärimmäinen kiire hillitä maankäytön päästöjä ja kasvattaa hiilinieluja.

Noin neljäsosa kaikista maailman päästöistä tulee maataloudesta, metsäteollisuudesta ja muusta maankäytöstä. Ihminen voi omilla toimillaan vaikuttaa siihen, toimiiko maaperä päästöjen lähteenä vai hiilivarastona. Tärkeimmät toimenpiteet ovat metsittäminen ja turvemaiden suojelu.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikainen kommentoi HS:lle, että Suomi ei ole tehnyt mitään maankäytön päästöjen vähentämiseksi.

Kun nykyistä hallituspohjaa katsoo, ei päästöjen vähentämisestä ja nielujen kasvattamisesta tule jatkossakaan helppoa.

Historiansa suurimman vaalivoiton saaneiden vihreiden pitäisi pystyä luotsaamaan Suomea kohti kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa, mutta hallituskumppani keskusta on monessa asiassa päinvastaisella linjalla.

Osin hallituksen kädet on sidottu jo hallitusohjelmassa.

Hallitusohjelmassa ei ole esimerkiksi turvepeltojen raivauskieltoa, mitä Ollikainen pitää erittäin huonona. Hallitusohjelma mahdollistaa myös metsien hakkuiden lisäämisen.

Hallitusohjelma ei sinänsä estä järeämpien ilmastotoimien tekemistä, mutta puolueiden näkemyserot tekevät siitä vaikeaa.

Keskusta ja vihreät ovat riidelleet ympäristöasioista koko hallituksen lyhyen alkutaipaleen ajan. Puolueet ovat kalistelleet julkisesti sapeleita muun muassa hakkuista ja Kemin sellutehtaasta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi kesäkuussa Twitterissä, että keskusta pitää hallituksessa vihreitä ”kurissa”.

Rinne kuvaili Kesärannassa ristiriitoja ”erilaisiksi mielipiteiden kirjoksi”. Se on hyvin siloteltu kuvailu tilanteesta.


Viimeksi eilen Ylen Ykkösaamussa vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen ja keskustan kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen ottivat yhteen kaivoslaista. Keskustelua kuunnellessa oli vaikea uskoa, että edustajat ovat samassa hallituksessa.

Hoskonen on ympäristövaliokunnan puheenjohtajana muutenkin vihreiden painajainen.

Hoskonen on neljännen kauden kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hän kannattaa muun muassa hakkuiden ja turpeen polton lisäämistä – eli juuri niitä toimia, joita ilmastoraportin mukaan ei pidä tehdä.

Hoskonen ei kiellä ilmastonmuutosta, mutta pitää useimpia ilmaston lämpenemistä ehkäiseviä toimia haitallisena.

”Tämä ilmastovouhotus on karmeinta populismia, mitä olen poliittisen urani aikana nähnyt ja kuullut. Ilmastopolitiikka on tietyn poliittisen linjan hyväksikäyttämä työväline, ei mitään muuta”, Hoskonen sanoi tiistaina Ilta-Sanomille.

Hoskonen arvosteli voimakkaasti myös ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) kantaa siitä, että avohakkuut tulisi lopettaa kokonaan. Hoskosen mukaan metsien hoito ja harventaminen ovat parempia ilmastotoimenpiteitä.

Herää kysymys, miten ihmeessä hallitus aikoo vastata ilmastoraportin vaatimuksiin ja selviytyä seuraavista neljästä vuodesta, kun mielipide-erot ovat näin radikaaleja.

Pääministeri Rinne sanoi Kesärannassa, että mielipide-erot pitää ”klaarata porukalla kuntoon”.

Jos kuntoon klaaraaminen tarkoittaa sitä, että hallituskumppaneiden julkinen riitely saadaan kuriin, siinä voidaan onnistua. HS:n tietojen mukaan Rinne onkin ollut yhteydessä Ykkösaamun sanaharkasta keskustan eduskuntaryhmän johtoon ja Hoskoseen.

Kokonaan toinen ja vakavampi kysymys on kuitenkin se, miten mielipide-erot todellisuudessa saadaan sovitettua yhteen. Lopulta kyse on siitä, minkälaista ilmastopolitiikkaa Suomi pystyy seuraavan neljän vuoden aikana tekemään.

Ilmastoraportin mukaan aikaa ei olisi hukattavissa riitaisiin hallitusvuosiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää