Politiikka

Perussuomalaisten kansanedustaja selittää kirjoitustaan Lapuan liikkeestä HS:lle – Halla-aho: ”Hänellä on puheenvapaus”

Juha Mäenpää kertoo käyttäneensä Lapuan liikettä kielikuvana.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kommentoi edustajakollegansa Ano Turtiaisen blogikirjoitusta Facebookissa ja viittaa samassa yhteydessä Lapuan liikkeen uudelleenperustamiseen.

Turtiaisen alkuperäinen teksti julkaistiin Uuden Suomen Puheenvuoro -kirjoituksena, mutta se poistettiin sivulta keskiviikkona. Turtiainen kirjoittaa blogikirjoituksessaan olevansa huolissaan suomalaisen veronmaksajan asemasta. Hän kirjoittaa muun muassa näin:

”Missä kulkee suomalaisen nettomaksajan raja? Raja, jonka jälkeen itsekään ei enää kunnioita yhteiskuntarauhaa, joka on jo pilaantunut globalistien ahneuden tai ideologian myötä. Globalistien puolustamia muukalaisia virtaa maahan jatkuvasti paremman elintason perässä. Muukalaisia kulkee jopa laittomasti maassa viranomaisten puuttumatta siihen mitenkään”, Turtiainen kirjoittaa.

Juha Mäenpää kommentoi Turtiaisen tekstiä Facebookissa seuraavasti:

”Jotenkin sattu nyt kohalleen…. monta päivää pyöritelly kirjoitusta mielessäni … samalla ajatuksella…. Missä menee se raja? Milloin Lapualla starttaa liike? Ymmärrätte mitä tarkoitan?”

Mäenpää viittaa siis Lapuan liikkeeseen, joka oli Suomessa vuosina 1929–1932 vaikuttanut oikeistoradikaali liike. Liikkeen jäsenet muiluttivat eli sieppasivat ja veivät väkivaltaisesti kommunisteina pitämiään ihmisiä Suomen itärajalle ja sen taakse. Liike syyllistyi myös veritekoihin ja yritti epädemokraattista vallankaappausta.

HS soitti kansanedustaja Juha Mäenpäälle, ja pyysi häntä selventämään kirjoituksensa tarkoitusta.

Kansanedustaja Juha Mäenpää, mitä tarkoitat kommentillasi ”Milloin Lapualla starttaa liike?”

”Laitoin sen kielikuvana siihen Anon tekstiin. En minä nyt odota, että Lapualla mitään liikettä käynnistyy, mutta olen huolissani kansalaisten viesteistä ja palautteista. He ihmettelevät tätä nykymenoa.”

Tarkoitatko Lapua-kommentillasi, että Lapuan liikkeen kaltainen liikehdintä olisi toivottava asia?

”Ei, ei, ei. Ei missään tapauksessa. Sehän olisi huono asia. Ajattelen, että meidän kansanedustajien pitää tuoda kansalaisten näkemyksiä esiin, ettei se tilanne menisi sellaiseen tilanteeseen.”

Mitä tarkoitat ”nykymenolla”?

”Mielestäni on huolestuttavaa, että maassamme on [ulkomaalaisia] ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet rikokseen ja saavat silti olla täällä, ja saattavat vielä uusia rikoksiaan.”

Miten tämä liittyy Lapuan liikkeeseen?

”Käytin sitä kielikuvana.”

Tarkoititko sitä kielikuvaksi sille, että kansalaiset ottaisivat jossain tilanteessa niin sanotusti ”oikeuden omiin käsiin?

”Saattaahan se viitata siihen.”

Olisiko tällainen sinusta moraalisesti hyväksyttävää?

”En usko enkä toivo, että ihmiset tekisivät laajamittaisesti näin. Pidän valitettavana, jos joku ottaa oikeuden omiin käsiinsä.”

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Mäenpään Facebook-kommenttia HS:lle.

”Juha Mäenpäällä on puheenvapaus ja hän on vastuussa äänestäjilleen”, Halla-aho sanoi.

Mitä mieltä olet siitä, että puolueenne edustaja käyttää kielikuvana Lapuan liikettä?

”En tunne taustoja enkä ole keskustellut Mäenpään kanssa. Mutta ensimmäinen tulkintani on, että hän on huolissaan siitä, että jos ihmisten pinnaa venytetään liiaksi, niin erilaisten radikaalien liikkeiden suosio lisääntyy, mikä ei tietenkään ole mitään, mitä kukaan meistä toivoisi.”

Ajatellaanko perussuomalaisten keskuudessa niin, että ”oikeuden omiin käsiinsä ottaminen” olisi hyväksyttävää?

”Tämä on vaikea kysymys, koska esimerkiksi turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten yhteydessä tietyissä puolueissa ja myös mediassa pidettiin suorastaan ihailtavana sitä, että otetaan laki omiin käsiin, eikä noudateta vallitsevaa lakia. Tämä riippuu nähtävästi vähän kaikilla ihmisillä siitä asiasta, josta on kyse, että hyväksytäänkö kansalaistottelemattomuus vai ei.”

Pakkopalautusten protestoimisessa ei ollut kuitenkaan kyse väkivallasta, mutta Lapuan liikkeen kohdalla oli.

”Mitään väkivaltaista tai ulkoparlamentaarista toimintaa emme tietenkään kannata, mutta sitä on vähän hölmö edes erikseen sanoa. Jos me kannattaisimme ulkoparlamentaarista toimintaa, emme olisi parlamentaarinen liike.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  2. 2

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  3. 3

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  4. 4

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  8. 8

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  9. 9

   Kohutut potkut TPS:stä saanut Jonne Virtanen asteli jäälle erikoinen nimi selässään, iski TuTolle maalin viidessä minuutissa

  10. 10

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  8. 8

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää