Politiikka

HS-analyysi: Rinteen outo lausunto Suomen puolustus­politiikasta johtui luultavasti pää­ministerin ohuesta osaamisesta

Tietojen ohuus on yksi syy pääministerin kompurointiin puolustusasioissa, kirjoittaa turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja Kari Huhta analyysissaan.

Oppositiopoliitikkona Antti Rinne (sd) kompuroi asiakysymyksissä ja sotkeutui omiin sanoihinsa. Ensimmäisinä pääministerikuukausinaan hänestä on kuitenkin kehkeytynyt melko itsevarma esiintyjä, joka näyttäisi nauttivan nykyisestä roolistaan.

Paitsi mitä puolustuspolitiikkaan tulee.

Lähes viikon päivät julkisuudessa on yritetty ymmärtää, mistä oikein oli kyse, kun Rinne lauantaina Uutissuomalaisen haastattelussa käskytti uutta puolustusvoimien komentajaa Timo Kivistä ymmärtämään asemansa poliitikkojen ohjauksessa.

Lausunto antoi kuvan, että Suomessa sotilaat ylittävät poliittiset valtuutensa. Se olisi nyky-Suomessa ennenkuulumaton väite poliittisen johdon esittämänä.


Sittemmin Rinne on kiistänyt moittineensa Kivistä mistään. Samalla hän on kuitenkin selittänyt harvinaislaatuista lausuntoaan tavalla, joka on ollut omiaan lisäämään sen aiheuttamaa ärtymystä muidenkin virkamiesten kuin sotilaiden keskuudessa.

Keskiviikkona Rinne perusteli tiedotustilaisuudessa havainneensa viime vuosien aikana tilanteita ”puolustusministeriössä, puolustusvoimissa, mutta myös muissa ministeriöissä”, joissa poliittinen päätöksenteko ei viime kädessä ohjannut viranomaisten toimintaa, ja halunneensa kiinnittää huomiota siihen.

Taustakeskusteluissa virkamiesten reaktiot Rinteen puheisiin ovat hämmentyneitä.

”Meillä virkamieskunta on niin lojaalia, ja se pätee ennen kaikkea sotilaisiin”, sanoi yksi virkamies.

Mahdollisia syitä Rinteen ulostuloon löytyy koko joukko. Katseet ovat kääntyneet vuosien taakse ja myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja puolustusvoimien komentajan suhteisiin.

Tosin yhden asiantuntevan tulkinnan mukaan ”Rinne ei oikeastaan tarkoittanut yhtään mitään”.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessaan Rinne itse johdatti ainakin yhden lähteensä jäljille mainitsemalla puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan ainoana konkreettisena esimerkkinä virkamiesten omavaltaisuudesta.

Taustalta pilkistää kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) puheenvuoro Suomen geopoliittisen seuran tilaisuudessa Paraisilla vajaa vuosi sitten.

Iltalehden uutisoimassa puheessa Tuomioja syytti virkamiehiä Suomen ”vedättämisestä” ohi poliittisen harkinnan sotaharjoituksiin, joissa tarkoituksena on vain Naton voimannäyttö tai viesti Venäjälle.

Tällainen harhaanjohtaminen olisi tahallisena ”suorastaan rikollista”, sanoi Tuomioja. Hän vaati muun muassa Suomen jäämistä pois harjoituksista, jotka sisältävät Naton yhteispuolustusta koskevan viidennen artiklan soveltamista.

Tuomiojan vaatimus lopettaisi toteutuessaan Suomen osallistumisen kansainvälisiin harjoituksiin. Lähes kaikissa Naton ja sen jäsenmaiden järjestämissä harjoituksissa on nykyään kyse Naton viidennen artiklan mukaisten valmiuksien harjoittamisesta, vaikka Ruotsi ja Suomi osallistuvat harjoituksiin kumppanuusmaina.

Tällaista täyskäännöstä puolustuspolitiikassa ei löydy Rinteen hallituksen ohjelmasta, mutta Tuomiojan viesti ilmeisesti jäi soimaan Rinteen päässä taustalla. Samalla hän sanoo olevansa tyytyväinen nykylinjauksiin harjoituksista.

Viittaus harjoituksiin teki ainakin selväksi sen, ettei Rinteen moite todellakaan kohdistunut Kiviseen, joka aloitti komentajana elokuun alussa. Tuomiojan vuodatus ulottui ainakin vuoteen 2016, kun Suomen harjoitukset erityisesti Yhdysvaltojen kanssa tiivistyivät.

Komentajana Kivinen on ehtinyt sanoa kansainvälisistä harjoituksista vain sen, että tänä vuonna niiden määrä ei ainakaan kasva. Se ei ole uusi linjaus vaan käytännön tilanne, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi puheessa maanpuolustuskurssilaisille jo viime vuoden marraskuussa.

Seuraava mahdollinen kohde Rinteen ripitykselle on kautensa lopettanut puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg.

Lindberg ei päässyt komentajana jatkokaudelle, vaikka se olisi hänen ikänsä puolesta ollut mahdollista. Kysymyksiä on herättänyt, olivatko Rinteen puheiden taustalla kenties samat syyt, jotka estivät Lindbergiltä jatkokauden.

Lindbergin kauden päättymiselle ei kuitenkaan ole löytynyt yksittäistä syytä.

Useiden arvioiden mukaan syyksi eivät yksin riitä puolustusvoimissa paljastuneet jääviystapaukset tai Karjalan lennoston komentajan saama tuomio öykkäröinnistä harjoitusleirillä ja esitutkinta Lindbergin osuudesta selvitysten hitaassa käynnistymisessä.

Taustalla nähdään paremminkin presidentin, eli puolustusvoimien ylipäällikön, ja komentajan jännitteinen suhde, jonka syistä löytyy sekä presidentille että komentajalle suosiolliset versiot.

Yhden tulkinnan mukaan Lindberg oli presidentin kannalta poliittisesti tökerö. Toisen version mukaan Lindbergin korkea julkinen profiili oli presidentille liikaa. Kumpikaan tulkinta ei oikein selitä Rinteen irtiottoa viime lauantaina.

Yksinkertaisempi selitys Rinteen osoitteettomalle viestille on Rinne itse.

Ay-poliitikkona ja juristina Rinteellä ei ollut aiemmin mitään tarvetta paneutua näihin asioihin. Puolustukseen ja turvallisuuden teemat ovat vaikuttaneet yhtä vierailta Rinteelle kuin ihmisoikeudet Donald Trumpille.

Taustatietojen ohuus näkyi huhtikuussa eduskuntavaalien alla.

MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa Rinne viittasi Yhdysvaltojen presidentin toiminnan luomaan epävarmuuteen ja sanoi, että ”en ole yhtään vakuuttunut, että meitä edes hyväksyttäisi Natoon, jos me hakisimme sinne.”

Pääministerin kantana näkemys veisi pohjan presidentti Niinistön vaalimalta ja nykyisenkin hallituksen ohjelmaan sisällytetyltä Suomen niin sanotulta Nato-optiolta, eli mahdollisuudelta hakea niin halutessaan Naton jäsenyyttä. Se voi toimia pelotteena Venäjän suuntaan vain, jos se on uskottava. Muuten se toimii päinvastoin houkuttimena.

Tämänviikkoisenkin kohun kannustamana Rinteellä on mahdollisuus kohentaa puolustus- ja turvallisuuspolitiikan osaamistaan. Sitä tarvitaan valtioneuvoston yleisessä toiminnassa ja erityisesti pääministerin EU-johtoroolissa, vaikka muuten presidentti vetää ja hallituksessa on ulko- ja puolustusministerit.

Oikaisu 9.8. klo 17.20: Rinne sanoi Nato-kommenttinsa MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa eikä MTV:n pääministeritentissä, kuten analyysin aiemmassa versiossa virheellisesti mainittiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  5. 5

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  6. 6

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja poisti Englannin EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  7. 7

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Maailman koira­kanta saattaa olla jo ylittänyt miljardin haamu­rajan, ja luonto kärsii siitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää