Politiikka

Näillä keinoilla Suomi voisi saada maankäytön päästöt kuriin, asiantuntija sanoo – HS kysyi, kelpaavatko ne hallitukselle

Maankäytöstä syntyviä päästöjä on Suomessakin pikaisesti vähennettävä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen räätälöi Suomelle neljä keinoa, joilla tämä voitaisiin tehdä. Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) ja maatalousministeri Jari Leppä (kesk) arvioivat niitä.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC valaisee torstaina julkistetussa raportissaan sellaisen osa-alueen merkitystä, joka usein jää ilmastotoimien kannalta katveeseen. Noin neljäsosa kaikista ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin maankäytöstä eli esimerkiksi maa- ja metsätaloudesta.

Raportin viesti on selvä: maankäytöstä koituvia päästöjä on vähennettävä ja samalla kasvatettava hiilinieluja. Tekemistä riittää myös Suomessa.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan mitään toimia maaperän päästöjen vähentämiseksi ei vielä ole tehty.

”Tähän saakka ei ole kiinnitetty huomiota maaperän päästöihin, kun päähuomio on ollut fossiilisissa poltto­aineissa”, Helsingin yliopiston ympäristö­ekonomian professorina työskentelevä Ollikainen sanoo.

Mitä Suomessa sitten pitäisi tehdä?

Ollikainen muodosti IPCC:n raportin pohjalta neljä Suomelle räätälöityä keinoa, joilla maankäyttösektorin päästöjä voidaan kitkeä ja ylläpitää hiilinieluja.

HS kysyi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselta (vihr) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä (kesk), mitä he ajattelevat näistä keinoista.

Ministerit viittasivat vastauksissaan useasti tuoreeseen hallitusohjelmaan.

Jotta ilmastonmuutoksen vaikutukset pysyvät siedettävinä, tarvitaan nopeita muutoksia. Suomen hallituksen kunnianhimoisista ilmastotavoitteista ei ole hyötyä ennen kuin ne konkretisoituvat.

”Me olemme tunnistaneet ongelmat, ja keinoja on paljon. Mutta on totta, että se kaikkein tärkein vaihe eli suunnitelmien realisoituminen on yhä kesken”, ministeri Mikkonen sanoo.

Näitä keinoja Ollikainen ehdottaa, jotta maankäytön päästöt saataisiin Suomessa kuriin:

1. Kielletään metsien raivaaminen maatalouskäyttöön tai asetetaan sille erillinen raivausmaksu päästöjen perusteella


Metsää on hakattu pois rakentamisen, teiden ja peltojen tieltä viime vuosina noin 0,1 prosenttia Suomen koko metsäalasta eli vajaat 19 000 hehtaaria vuodessa. Määrä on pieni, mutta sen aiheuttamat päästöt suuria, noin kuusi prosenttia Suomen kokonaispäästöistä.

Nämä päästöt voitaisiin saada kuriin maksuilla, jolloin kynnys metsien raivaamiseen olisi suurempi. Hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että metsien raivaamista rakentamiseen pyritään hillitsemään esimerkiksi maankäyttömuutosmaksulla, mutta mainintaa pelloista ei ole.

Miksi?

”Haluamme puuttua juurisyyhyn”, ympäristöministeri Krista Mikkonen sanoo.


”Metsiä raivataan pelloiksi usein siksi, että lannan levittämisen takia tarvitaan lisää peltoalaa. Olemme lähestyneet tätä nyt niin, että lantaa pitäisi saada paremmin hyötykäyttöön biokaasutuotantoon, jottei sitä tarvitsisi levittää pelloille.”

Mikkosen mukaan kielto voisi aiheuttaa sen, että ennen sen voimaan astumista metsäkato kiihtyisi kestämättömällä tavalla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei vaikuta olevan erityisen huolissaan siitä, että metsiä raivataan pelloiksi. Hän kommentoi asiaa sähköpostitse.


”Suomessa ei ole laaja­mittaista siirtymää metsästä pelloksi. Maatalousmaan pinta-ala ei ole Suomessa kasvanut vuodesta 1961 vaan itse asiassa pienentynyt”, Leppä kirjoittaa.

Hallitus pyrkii Lepän mukaan siihen, että kierrätyslannoitteille luodaan markkina, jottei uusia peltoaloja tarvitsisi enää raivata vain lannanlevityksen tarpeita varten.

2. Lopetetaan turpeen poltto ja ennallistetaan turvepeltoja esimerkiksi metsiksi tai kosteikoiksi


Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt ovat mittavia. Esimerkiksi vuonna 2017 ne muodostivat yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Silti turpeen poltolle ei ole määrätty kieltopäivämäärää.

Lue lisää täältä: Pyhä paha turve – HS:n erikoisartikkeli vie parkanolaiselle turvemaalle, missä pöllyää Suomen ilmastopolitiikan kipein kysymys

”Tämä on kohta, josta on ihan aiheellisestikin saatu paljon palautetta”, Mikkonen sanoo.

Hallitus aikoo puolittaa turpeen energiakäytön vuoteen 2030 mennessä ja puuttua energiaverotuksen kokonaisuudistuksessa tarpeen mukaan turpeen verotukseen, jotta tähän tavoitteeseen päästäisiin.

Sen sijaan turvepeltojen ennallistamisohjelma laatiminen on hallituksen asialistalla. Ennallistamisella tarkoitetaan sitä, että ojitettu esimerkiksi turvetuotannossa tai maatalouden käytössä ollut suo muutetaan takaisin luonnontilaiseksi.

”Soiden ennallistaminen ja kosteikkojen kunnostaminen ja perustaminen ovat toimia, joita tullaan tällä hallituskaudella edistämään”, ministeri Leppä lupaa.


3. Tuetaan vajaakäytössä olevien peltojen metsittämistä

EU:n maatalouden perustukea maksetaan pinta-alan perusteella.

Tämä on johtanut siihen, että Suomessa on paljon vajavaisessa maatalouskäytössä olevia peltoja. Näiden peltojen metsittäminen olisi Ollikaisen mukaan järkevää maankäyttöä. Tuen antamisen yhteydessä voitaisiin Ollikaisen mukaan huolehtia myös siitä, että metsien istuttaminen pellolle onnistuu.

Hallituksella on tämän suuntaisia tavoitteita.

Lepän mukaan maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan parhaillaan kannustimia metsityksen edistämiseen. Tavoitteena on, että maaomistajat voisivat metsittää niin sanotut joutomaat, jotka eivät ole ruuantuotannon piirissä, Leppä kirjoittaa.

Mikkosen mukaan vajaakäytössä olevien peltojen metsittämistä tukee myös hallituksen tavoite siitä, että maataloustukia ohjataan yhä voimakkaammin heille, jotka ovat aktiivisia viljelijöitä.

4. Luodaan metsänomistajille taloudellinen kannustin puiden kasvattamiseen


Suomen hakkuutasosta ja avohakkuista on keskustelu viime vuosina kiivaasti. Esimerkiksi viime keväänä ympäristöjärjestöt kampanjoivat sen puolesta, että avohakkuut valtion metsistä loppuisivat kokonaan.

Kuitenkin suurin osa suomalaismetsistä on yksityisessä omistuksessa. Luonnonvarakeskuksen mukaan yksityiset metsänomistajat omistavat Suomen metsämaasta 60 prosenttia.

Suomalaisen metsäpolitiikan suuri kysymys on se, voidaanko samanaikaisesti palvella metsäteollisuutta ja ylläpitää hiilinieluja. Ollikaisen mukaan yksi tällainen keino on puiden istuttaminen tiheämmin ja kasvattaminen vanhemmiksi. Yksityisiä metsänomistajia tulisi hänen mukaansa kannustaa tällaiseen toimintaan rahallisesti.

Mikkonen pitää kannustinta perusteluna. Hänen mukaansa vielä ei kuitenkaan ole ehditty pohtia sitä, minkälainen kannustin tämä voisi olla. ”On toki nytkin niin, että järeästä puusta saa paremmin hinnan, mutta se [hinta]ero ei ole tarpeeksi suuri.”

Lepän mukaan hiilensidonnan kannusteista on tekeillä selvityksiä maa- ja metsätalousministeriössä. Hän painottaa, että hyvä metsänhoito on tärkeä osa metsien hiilivarastojen kasvattamista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää