Politiikka    |   Lauantaivieras

Minna Helle jätti ay-liikkeen ja siirtyi vastakkaiseen leiriin – Nyt hänellä on tiukka viesti työn­tekijöille

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että palkattoman työajanpidennyksen on jatkuttava ja tupoista on turha haaveilla.

Eteläranta kympin yläkerrokset ovat syksyn työmarkkinavääntöihin valmistautuvalle Minna Helteelle tuttuja paikkoja. Täällä hän on ollut mukana neuvottelemassa useita tulopoliittisia kokonaisratkaisuja ja eläkesopimuksia.

”Pisimmillään olin täällä kaksi yötä putkeen, kun neuvottelin työntekijäjärjestö Akavassa vuoden 2002 tupoa. Olin raskaana, ja tyttäreni syntyi pian sopimuksen synnyttyä. Siksi monet työkaverini kutsuivat tytärtäni ’Tupoksi’ vielä pitkään.”

Alkavana syksynä moni asia on toisin, sillä nyt Helle on aidan toisella puolella.

Pitkäaikainen palkansaajien edunvalvoja ja ensimmäinen naispuolinen valtakunnansovittelija siirtyi viime vuonna työnantajaliitto Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi.

Hän haluaa haudata tupo-ratkaisut lopullisesti, ja hänellä on palkansaajille tiukka viesti alkavalle neuvottelukierrokselle:

”Kilpailukykysopimuksessa sovitun 24 tunnin työajanpidennyksen on jatkuttava.”


Teknologiateollisuuden ja Helteen vaatimus on tulenarka, sillä palkansaajapuolella ei ole aikomustakaan suostua palkattomien lisätuntien jatkamiseen.

Kilpailukykysopimus sovittiin vuonna 2016 silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk) toiveesta suossa rämpivän Suomen nostamiseksi. Nyt sekä Sipilän hallitus että pitkä talouden alho ovat väistyneet sivuun.

Toisin kuin tänä vuonna päättyviä julkisen sektorin lomarahaleikkauksia, työajanpidennystä ei kuitenkaan sovittu määräaikaiseksi vaan se kirjattiin työehtosopimuksiin. Teknologialiiton ja Teollisuusliiton välisessä sopimuksessa kirjaus tehtiin lisäpöytäkirjaan, jonka Teollisuusliitto on jo sanonut irti.

Se ei silti muuta sitä, että sopimusjuridiikan näkökulmasta työajanpidennyksen kohtalo on kaikilla aloilla auki ja riippuu uusien neuvottelujen tuloksesta.

Helle sanoo harmittelevansa keskustelua siitä, oliko ”kiky-tuntien” tarkoitus jäädä pysyviksi vai ei.

”Keskustelussa unohtuu se, minkä takia kilpailukykysopimus ylipäätään tehtiin. Suomen kilpailukyky oli romahtanut. Nyt tilanne on parantunut, mutta ongelmat eivät ole kokonaan poistuneet.”


Suurimpiin työnantajaliittoihin lukeutuvan Teknologiateollisuuden edustamat yritykset vastaavat yli puolesta Suomen viennistä. Työajanpidennyksen poisto vastaisi liiton mukaan 1,4:ää prosenttia sen jäsenyritysten palkkasummasta.

Työnantajapuolen perusviesti on, että henkilöstökustannusten liiallinen kohoaminen rapauttaisi jälleen suomalaisten vientiyritysten kilpailukyvyn.

”Suomen työllisyys paranee, jos yrityksemme menestyvät kansainvälisillä markkinoilla. Jos mokaamme tämän liittokierroksen, hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitteelle voi heittää hyvästit,” Helle sanoo.

Pääministeri Antti Rinne (sd) – entinen palkansaajapuolen johtaja itsekin – on julkisesti povannut syksyn palkkaneuvotteluista vaikeita.

Siksi Rinne toivoi viimeksi päättyneellä viikolla, että työmarkkinoiden kattojärjestöt voisivat sopia keskitetysti kilpailukykysopimuksen 24 palkattoman lisätyötunnin kohtalosta. Pääministeri on myös väläyttänyt, että hallitus voisi tukea sovun syntyä jonkinlaisella veroratkaisulla.

Kattojärjestöjä ovat työntekijäpuolen SAK, STTK ja Akava sekä työnantajapuolen Kuntatyönantajat ja EK, jonka jäsen Teknologiateollisuuskin on. Vanhanmallisissa tulopoliittisissa kokonaisratkaisuissa kattojärjestöt ja hallitus sopivat palkkaraameista, työehdoista ja verotuksesta keskenään.

Helle tyrmää Rinteen esitykset.

”Keskitetty sopiminen ei käy missään nimessä. Tupoihin ei enää palata, ja niistä puhumisen voisi jo lopettaa”, hän sanoo.


Helteen mukaan erilaisten alojen ja työpaikkojen asioista sopiminen yhdessä pöydässä ei yksinkertaisesti enää nykymaailmassa toimi. Yritysten kilpailukyvyn turvaaminen vaatii työnantajapuolen mielestä liitto- ja yrityskohtaista sopimista.

Työnantajat ovat hiljalleen pyrkineet irrottautumaan keskitetystä sopimisesta jo runsaan vuosikymmenen, mutta siihen on palattu kerta toisensa jälkeen. Myös Helteen kehuma kilpailukykysopimus syntyi keskitetysti.

Miksi työnantajapuoli samaan aikaan tuomitsee keskitetyn sopimisen mutta kuitenkin ylistää kilpailukykysopimusta?

”Se on hyvä kysymys. Kilpailukykysopimus tehtiin korjaamaan koko Suomen työmarkkinoita koskenutta vakavaa kilpailukykyongelmaa. Jatkossa tarkoituksena on liittokohtaisilla ja paikallisella sopimisella taata se, ettei tarvetta niin suurille korjausliikkeille enää tule.”

Työmarkkinoiden uudessa toimintamallissa keskeisessä roolissa on nimenomaan Teknologiateollisuus. Vientialat aloittavat neuvottelut, ja niiden sopimukset määrittävät ylärajan muiden alojen palkankorotuksille ja muille parannuksille.

Näin halutaan varmistaa se, etteivät vuoden 2007 tapahtumat toistu. Tuolloin neuvotteluissa eri alat kirittivät toisiaan tuntuviin palkankorotuksiin, ja nurkan takana odotti romahdus.

Yhdessä keskeisessä roolissa oli juuri Minna Helle, joka hoitajaliitto Tehyn tiukkana edunvalvontajohtajana vaati hoitajien nostamista palkkakuopasta. Taustatukea antoi kokoomus, joka valjasti liian pienestä palkasta kärsivän kuvitteellisen ”Sari Sairaanhoitajan” vaaliaseekseen.

Helle ja kumppanit käyttivät työtaisteluaseenaan jopa poikkeuksellista joukkoirtisanoutumisuhkaa.


Helteen mukaan työmarkkinoille iski nousukaudella kollektiivinen vauhtisokeus ja virheitä tekivät niin työntekijä- ja työnantajaliitot kuin poliitikotkin.

”Olen silti iloinen siitä, että minulla on se kokemus. Silloin opin kantapään kautta talouden realiteetit. Itsestäni taas opin sen, että paineensietokykyni riittää kovissakin paikoissa.”

Helteen entistä työnantajaa Teknologiateollisuuden ajama vientivetoinen linja ei miellytä. Se käy hyvin ilmi Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen kommenteista.

”Unta näkee, jos luulee Tehyn tyytyvän tulevalla liittokierroksella valtakunnansovittelijan tai kenenkään muunkaan näkemykseen siitä, että miesvaltaiset vientialat voisivat määritellä palkankorotuskaton tai mitään muitakaan ehtoja naisvaltaiselle sote-alalle”, Rytkönen kirjoitti torstaina Twitterissä.

Helteen mainostamasta paineensietokyvystä onkin taas syksyllä hyötyä, sillä edessä lienee jälleen kerran pitkiä öitä Etelärannassa.

Viisi kysymystä Minna Helteelle

1. Ketä lobbasit viimeksi?

Kollegani kanssa kerroimme elinkeinoministeri Katri Kulmunille (kesk) näkemyksiämme työmarkkinapolitiikasta ja elinkeinopolitiikasta hallituksen agendaa ja budjettiriihtä ajatellen.

2. Kehu yhtä työntekijäpuolen vaikuttajaa.

Minulla on tietysti ay-puolella paljon entisiä kollegoja, joita arvostan. Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen oli minulle aikanaan aivan loistava EU-asioiden opettaja, ja hän on edelleen hyvin kartalla.

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Dan Brownin uusin kirja Alku. Se oli oikein hyvää lomalukemista, kirjassa on mielenkiintoinen teknologiateema.

4. Mikä tekee sinut iloiseksi?

Rakastava puolisoni, lapset, ystävät, kalastus ja moottoriurheilu.

5. Mitä teet viikonloppuna?

Lähdemme muutaman ystäväpariskunnan kanssa viettämään mökkiviikonloppua saareen.

Kuka?

Minna Helle


 Syntynyt 1972 Kivijärvellä.

 Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja.

 Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

 Valtakunnansovittelija 2015–2018.

 Pitkä ura palkansaajaliikkeessä, mm. Tehyn edunvalvontajohtaja 2006–2009, Akavan edunvalvontajohtaja 2009–2011 ja STTK:n edunvalvontajohtaja 2013–2014.

 Kirjoittanut kirjan Järki ja tunteet (Otava 2018).

 Naimisissa rallimanageri Kim Vatasen kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  6. 6

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  7. 7

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  8. 8

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  9. 9

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  10. 10

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää