Politiikka

HS:n tiedot: Hallitus purkaa aktiivimallista vain leikkurin ja jättää työttömyystukiin pysyvän parannuksen

Rinteen hallitus aikoo jättää voimaan aktiivimallin ainoan työttömyystukia parantaneen osan eli työttömyyden alun omavastuupäivien vähentämisen.

Hallituksen on ensi viikolla määrä lähettää lausuntokierrokselle lakiesitysluonnos työttömyysturvan aktiivimallin purkamisesta, kertoi pääministeri Antti Rinne (sd) kuluneella viikolla.

HS:n tietojen mukaan lakiesityksessä ei kuitenkaan pureta koko aktiivimallia, vaan ainoastaan sen leikkuri. Sen sijaan omavastuupäivien vähentäminen jää esitysluonnoksessa voimaan, joten työttömyystukiin jää pysyvä parannus.

Aktiivimalli laski omavastuupäivien määrän seitsemästä viiteen, eikä Rinteen hallitus aio palauttaa niiden määrää seitsemään.

Omavastuuaika tarkoittaa työttömyysjakson alun päiviä, joilta työttömälle ei vielä makseta työttömyystukea. Aktiivimallin ansiosta päiviä on ollut viime vuodesta lähtien kaksi vähemmän kuin aiemmin.

Käytännössä omavastuupäivien vähennys nostaa ansiosidonnaisen päivärahan ja peruspäivärahojen suuruutta ensimmäisen kuukauden ajalta keskimäärin 9,3 prosenttia suhteessa täyteen päivärahaan.

Esimerkiksi 1 000 euron ansiosidonnaiseen oikeutettu henkilö saa siis ensimmäisenä työttömyyskuukautenaan vähennyksen ansiosta bruttona 93 euroa enemmän ja 2 000 euron ansiosidonnaiseen oikeutettu henkilö 186 euroa enemmän.

Työttömyyden jatkuessa muutos ei enää vaikuta.

Aktiivimallin säätänyt Juha Sipilän (kesk) hallitus laski omavastuupäivien vähentämisen viiteen lisäävän etuusmenoja runsaat 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Sipilän hallitus oli itse aiemmin lisännyt omavastuuajan pituutta, mutta lyhensi sitä aktiivimallin yhteydessä. Ajatuksena oli rahoittaa omavastuuajan lyhentäminen säästöillä, jotka syntyvät aktiivimallin leikkurista.

Leikkuri alentaa työttömyysetuutta yhden omavastuupäivän verran eli 4,65 prosenttia kuukaudessa niiltä työttömiltä, jotka eivät kolmen kuukauden seurantajaksolla tee vähintään 18:aa työtuntia tai osallistu viitenä päivänä palveluihin.

Sipilän hallitus halusi saada työttömiä hakeutumaan töihin työttömyysetuuden pienenemisen uhalla. Aktiviimallista tuli yksi hallituskauden kiistellyimmistä uudistuksista.

Rinteen hallituksen ohjelmassa linjataan, että ”aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin selvityksen aktiivimallin vaikutuksista on määrä valmistua lokakuussa, ja hallituspuolueista keskusta on halunnut odottaa selvityksen valmistumista.

Pääministeri Rinne taas vakuutti kuluneella viikolla, että aktiivimallin leikkuri tullaan joka tapauksessa purkamaan vuodenvaihteessa. Hallituksen on Rinteen mukaan määrä päättää asiasta syyskuun puolivälin budjettiriihessä.

Jäljelle jää siis vain aktiivimallin ainoa työttömyysetuuksia parantanut osa eli omavastuupäivien vähennys.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää