Politiikka

HS-gallup: Sitovalla hoitaja­mitoituksella selkeä kannatus suomalaisten keskuudessa

Rinteen hallituksen ohjelman mukaan sitovaksi hoitajamitoitukseksi tullaan säätämään seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohden.

Selkeä enemmistö suomalaisista pitää hoivahenkilöstön vähimmäismitoituksen kirjaamista lakiin kannatettavana keinona vanhusten hoivan parantamisessa, ilmenee HS-gallupista.

HS:n kyselyssä kaikista vastaajista 72 prosenttia kertoi olevansa samaa mieltä väitteestä ”Vanhusten hoivan parantamisessa hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään on kannatettava keino”.

0,7:n hoitajamitoitus tarkoittaa, että kymmentä hoivattavaa kohden on seitsemän hoitajaa.

Asia nousee ajankohtaiseksi pian, koska syksyllä asiasta järjestetään kahden kuukauden lausuntokierros.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi aiemmin kesällä MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että hoiva-asia olisi mahdollista ratkaista eduskunnassa hyvin nopeasti. Ensin on Kiurun mukaan kuitenkin kuultava kuntia, koska näin on sovittu.

”Eli ihan nopeasti emme valtioneuvostotasolla saa tätä asiaa kuntoon”, Kiuru sanoi Huomenta Suomessa.

Kiuru arvioi, että linjauksia asian suhteen saadaan syksyllä, mutta korosti vanhuspalvelujen uudistamisen olevan laaja kokonaisuus.

Hoivahenkilöstön vähimmäismitoituksen määrittäminen 0,7:aan on kirjattu Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmaan. Sen mukaan henkilöstömäärän lisäys toteutetaan asteittain.

HS:n kyselyssä 33 prosenttia kertoi olevansa samaa mieltä hoitajamitoituksen tarpeellisuudesta, 39 prosenttia täysin samaa mieltä.

Kahdeksan prosenttia vastaajista kertoi olevansa väitteen kanssa jokseenkin eri mieltä, neljä prosenttia taas täysin eri mieltä. 16 prosenttia vastaajista taas valitsi vaihtoehdon ”ei osaa sanoa”.Kuluneen vuoden aikana Suomessa on käynyt ilmi, että suuressa määrässä vanhusten hoivakoteja on liian vähän työntekijöitä tai liian vähän päteviä työntekijöitä.

0,7-mitoituksen toteuttamiseksi tarvittaisiinkin ainakin 4 300 hoivatyöntekijää lisää, HS kertoi kesäkuussa. Määrä perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmiin.

Vanhushoivan ongelmat nousivat pinnalle ennen kevään eduskuntavaaleja. Keskustelua aiheesta käytiin kiivaasti, ja 0,7-hoitajamitoituksen kirjaamista vähimmäistasona lakiin kannattivat kaikki puolueet paitsi kokoomus.

Sitovaa mitoitusta on arvosteltu siitä, että se voi muotoutua hoitajien enimmäismitoitukseksi, vaikka hoitajia tarvittaisiin joissakin tilanteissa enemmän.

THL:n mukaan paras hoitajamitoitus on sellainen, joka huomioi vanhusten toimintakyvyn ja saattohoidon kaltaiset erityistilanteet.

Puoluekannoittain tarkasteluna kaikkien puolueiden selkeä enemmistö on HS-gallupissa väitteen kanssa samaa mieltä.

Puolueiden kannattajista sitovan hoitajamitoituksen kannalla eniten ovat Sdp:n äänestäjät, joista yhteensä 84 prosenttia oli samaa mieltä väitteen kanssa.

Pienintä kannatus on kokoomuksen kannattajien keskuudesta, joista 63 prosenttia kertoi olevansa väitteen kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä, 25 prosenttia taas täysin tai jokseenkin eri mieltä.

Ikäryhmistä hoitajamitoituksen nostamista kannattavat eniten 60–69-vuotiaat vastaajat, joista 82 kertoo olevansa väitteen kanssa samaa mieltä.

Pienintä kannatus on on korkeintaan 30-vuotiaiden vastaajien ikäryhmässä, jossa 59 prosenttia kertoo olevansa väitteen kanssa samaa mieltä, 28 prosenttia taas ei osaa sanoa kantaansa.

Fakta

Näin kysely tehtiin


 HS:n teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS oy.

 Kysely toteutettiin Gallup Kanava -internetpaneelissa kesäkuun 14. ja 20. päivän välillä.

 Kyselyyn vastasi 1 133 henkilöä. Vastaajat olivat Manner-Suomessa asuvia 15–74-vuotiaita.

 Tulosten virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Tarkastelun kohteena oli yhteensä kahdeksan Rinteen hallituksen toimenpidettä tai ehdotusta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää