Politiikka

Opettajilla ei ole tarpeeksi keinoja puuttua tyttöjen ja naisten kokemaan vahtimiseen ja uhkailuun, sanoo opetus­ministeri Li Andersson

HS:n artikkeli maahanmuuttajanaisten kokemasta rajoittamisesta ja kunnianväkivallan uhasta ei tullut päättäjille yllätyksenä, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Suomessa on joukko etenkin maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ja naisia, joiden elämää rajoittaa perheen ja sukulaisten vaatimus suvun kunnian varjelemisesta.

HS kertoi asiasta laajassa artikkelissa sunnuntaina.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan ilmiö on tunnistettu jo aikaisemmin suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän otti asiaan kantaa vihreiden ministeriryhmä kesäkokouksessa Porvoossa.

”Minusta on tärkeää, että nyt nostettiin esiin niiden ihmisten tarinoita, joihin tämä painostus kohdistuu”, Ohisalo sanoo.

Hän kertoo, että naisten kokemaan painostukseen ja kunniaväkivallan uhkaan suhtaudutaan vakavasti. Ohisalo aikoo kutsua asian parissa työskenteleviä ihmisiä ja kansalaisjärjestöjä yhteen keskustelemaan ongelmasta.

Tärkeimmiksi tekijöiksi Ohisalo nostaa viranomaisten resurssien riittävyyden varmistamisen ja nykyistä avoimemman keskustelun. Lisäksi hän painottaa hallitusohjelman kirjausta, jossa halutaan lisätä poliisien kulttuuristen ja etnisten taustojen moninaisuutta.

”Poliisissakin tarvitaan jatkossa enemmän erilaisten kulttuurien ja etnisyyksien ymmärtämistä”, Ohisalo sanoo.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) on sitä mieltä, ettei maahanmuuttajanaisiin kohdistuva paine perheen ja suvun taholta ole uusi asia.

”Sanoisin, että ilmiönä tämä on tunnistettu, mutta siitä ei olla keskusteltu riittävästi, jotta siihen osattaisiin aina tarvittaessa puuttua”, sanoo Andersson puhelimessa.

Tämä tulee esiin koulumaailmassa: opettajat kyllä tuntevat ilmiön, mutta heillä ei välttämättä ole riittävästi tietoja ja keinoja siihen puuttumiseen. Anderssonin mukaan painostuksen tunnistamiseen ja siitä kärsivien nuorten auttamiseen tarvitaan nykyistä enemmän tukea.

”Näen, että koulun pitää olla turvallinen ympäristö, jossa näitä asioita voi nostaa esille”, Andersson sanoo.

Yhteiskunnallisella tasolla Andersson pitää isoimpana haasteena sitä, että juuri painostuksesta kärsivien naisten on usein vaikeaa tuoda ongelma esiin. Siksi mukaan tarvitaan kansalaisjärjestöjä ja viranomaisia.

”Samaan aikaan pitää kuulla ihmisiä, joita tämä ilmiö koskee ja silti ymmärtää, että juuri he ovat sellaisessa asemassa, josta käsin aloitteiden tekeminen voi olla hyvinkin hankalaa”, Andersson sanoo.

HS:n haastattelemista naisista esimerkiksi vihreiden toiminnassa mukana oleva Eva Tawasoli totesi, että hänen mielestään valtaväestöön kuuluvat ovat vältelleet aihetta.

Afgaanitaustainen Tawasoli kertoo, että hän on yrittänyt nostaa maahanmuuttajaperheiden ongelmia keskusteluun puolueessaan ja naisjärjestöissä.

”Mutta kun kyse on kunniaväkivallasta, jopa monet feministit ovat hiljaa”, Tawasoli totesi.

Sisäministeri Ohisalon mukaan asiaan tartutaan nyt kutsumalla yhteen ehkäisevän työn ammattilaisia, viranomaisia ja naisia, joihin painostus kohdistuu. Tawasolin ajatuksiin hän ei suoraan halua ottaa kantaa.

”Tunnen Evan hyvin ja olemme kyllä olleet yhteydessä asiaan liittyen. Keskityn nyt siihen, miten minä voin edistää asioita nykyisessä tehtävässäni”, Ohisalo sanoo.

Li Andersson sanoo, ettei hän tunne tilanteita, joissa maahanmuuttajanaisten kokemasta painostuksesta ei olisi haluttu keskustella. Hänen mielestään on surullista, jos asiasta moititaan vain feministejä.

”He kuitenkin tekevät jatkuvasti töitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden sekä naisten aseman edistämiseksi”, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää kuulla niitä ammattilaisia, jotka työskentelevät väkivaltaa ja rajoittamista kokevien maahanmuuttajanaisten parissa. Lisäksi hän sanoo, että kouluissa tullaan puuttumaan usein piiloon jäävään ongelmaan nykyistä paremmin esimerkiksi vahvistamalla oppilashuollon palveluita.

”Koulu on tärkeässä roolissa, koska siellä luodaan luottamuksellisia suhteita aikuisiin. On tärkeää, että oppilas voi keskustella luotettavan aikuisen kanssa, joka ei ole oma vanhempi”, Andersson sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Jättiareena on niin hillitön idea, että sen soisi toteutuvan, mutta naisten jalkapallon buumiin riittäisi kyllä vähempikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää