Politiikka

Antti Rinteen viisikon kestävyys­testi alkaa tänään: Pian selviää, mihin hallitus­puolueet antavat ensiksi rahaa

Eläkeläiset ja työllisyystoimet ovat vahvoilla, kun hallitus kasaa ensimmäistä budjettiaan.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäinen, noin kuukauden kestävä kestävyystesti käynnistyy tiistaina, kun valtiovarainministeriö alkaa hahmotella valtion seuraavan vuoden budjettia.

Perjantaina valtiovarainministeriö ilmoittaa oman näkemyksensä siitä, mihin valtio käyttää rahaa ensi vuonna.

Viime vuosina tämä virkamiesten laatima mutta hallituspuolueiden neuvottelemaan hallitusohjelmaan perustuva ehdotus on toteutunut varsin pitkälle sellaisenaan.

Perjantaina saattaa jo selvitä kansalaisten kannalta useita keskeisiä asioita, esimerkiksi se, mitkä uudistukset todennäköisesti saavat ensimmäisinä rahaa. Hallituksen peruskirjassa eli hallitusohjelmassa on varsin vähän kirjauksia siitä, missä vaiheessa hallituspuolueiden keväällä sopimat noin 1,2 miljardin euron menolisäykset toteutuvat.

Valtiovarainministeriö on jo saanut menotoiveet muilta ministeriöiltä. Ministeriöt haluavat rahaa heti, koska on olemassa pelko, ettei kaikkia hallitusohjelmassa mainittuja uudistuksia toteuteta.

Hallitusohjelma on rakennettu niin, että menot rahoitetaan suurelta osin työllisyyden kohentumisella.

Hallitusohjelman rahoittamiseksi työllisiä pitäisi olla hallituskauden lopussa 60  000 enemmän kuin vielä keväällä ajateltiin. Jo vuoden kuluttua pitäisi olla varmuus siitä, että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisin päätöksin työllisten määrä lisääntyy noin 30 000:lla.

Hallitusohjelman mukaan hallitusohjelmassa mainittuja uudistuksia voidaan perua, jos työllisyys ei kehity sovitulla tavalla. Ministeriöiden kiirettä saada rahaa lisää se, että talousennusteet ovat heikentyneet.

Ministeriöt tietävät, että mitä aikaisemmin ne saavat rahansa, sitä varmempaa rahaa se on. Hallituksen on helpompi päättää perua sellaisia menoja, joihin ei ole edes varattu rahaa, kuin leikata jo päätettyjä uudistuksia.

Ketkä saavat lisää rahaa mahdollisesti jo ensi vuonna?

Tästä ei ole vielä varmuutta, mutta hallituksen suosiossa ovat lempeät toimet, jotka mahdollisesti lisäävät työllisten määrää.

Tämä tarkoittaisi, että ainakin työvoimapalveluja vahvistettaisiin heti hallituskauden alussa. Budjetissa tullaan myös korostamaan kaikkea sellaista, joka luo mielikuvaa siitä, että hallitus takaa yrittäjille ja kuluttajille vakaan toimintaympäristön.

Hyvin todennäköisesti myös jotkin etuudet parantuvat jo ensi vuonna, ainakin eläkeläisten.

Hallitus laittoi ensi töikseen jo kesäkuussa lausuntokierrokselle eläkkeiden korotusta käsittelevän lakiehdotuksen. Moni uudistus viivästyy, koska ne vaativat lakimuutoksia, jotka eivät synny käden käänteessä.

Voisi myös kuvitella, että tutkimus ja osa liikennehankkeista saanevat rahaa etupainotteisesti, sillä nekin tukevat työllisyyttä.

Hallituksen ensimmäisen kestävyystestin kovin vaihe on edessä 17. ja 18. syyskuuta, kun hallituspuolueet kokoontuvat niin sanottuun riiheen viimeistelemään valtion ensi vuoden menot ja tulot.

Usein julkinen mielenkiinto kohdistuu juuri tähän hallituspuolueiden väliseen neuvotteluun, vaikka siinä usein tehdään suhteellisen pieniä muutoksia nykyään noin 55 miljardin euron valtion meno- ja tuloarvioon.

Tällä kertaa poliitikkojen budjettiriiheen kohdistuu tavanomaistakin suurempia odotuksia.

Riihessä testataan, miten Rinteen hallitus tosipaikan tullen kykenee toimimaan ja kuinka eri puolueet hallitusohjelmaa käytännössä tulkitsevat. Hallituspuolueet ovat jo pitkin kesää kinailleet muun muassa ilmastokysymyksistä, vaikka vielä ei ole ollut edes varsinaisia päätöksiä, joista riidellä.

Budjettiriihessä tehdään muun muassa ensimmäiset päätökset hallituksen niin sanotuista ”tulevaisuusinvestoinneista”, joita hallitusohjelman mukaan voidaan toteuttaa enintään kolme miljardia euroa erilaisiin kertaluonteisiin hankkeisiin.

Hallitusohjelmassa lukee, että esimerkiksi ympäristötoimet ja luonto olisivat saamassa 507 miljoonaa euroa sekä osaaminen ja innovaatiot 730 miljoonaa euroa.

Riihen jälkeen selviää, kuinka paljon hallitus on näihinkin aloihin todellisuudessa valmis panostamaan ensi vuonna.

Tästä on kyse

Valtio budjetin valmistuminen


 Valtion meno- ja talousarvion valmistelu on kuukausien työ, joka alkoi jo keväällä.

 Eri ministeriöt antoivat omat menoehdotuksensa valtiovarainministeriölle kesäkuussa.

 Valtiovarainministeriön ehdotus valtion budjetiksi valmistuu 16. elokuuta.

 Ministeriöt ja valtiovarainministeriö käyvät käyvät keskinäisiä neuvotteluja 28. ja 29. elokuuta.

 Hallituspuolueet viimeistelevät budjetin ja tekevät ehdotuksen, joka lähtee eduskunnan käsittelyyn.

 Virkamiehet viimeistelevät budjettia. Ehdotus julkaistaan 7. lokakuuta.

 Eduskunta hyväksyy budjetin mahdollisesti joulukuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  6. 6

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  7. 7

   Teemu Pukki teki hattutempun Englannin Valioliigassa

  8. 8

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  9. 9

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää