Politiikka

Valtiovarain­ministeri Lintilä lupaa budjetissa ennustettavuutta ja luotettavuutta

Lintilä ei kertonut, milloin haittaverot tulevat voimaan.

Valtionvarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan tulevalla budjetilla osoitetaan, että hallitusohjelmasta ja hallituksen talouslinjasta pidetään kiinni. Valtiovarainministeriön korkein johto käy parhaillaan läpi ensi vuoden talousarviota sisäisissä neuvotteluissaan.

Neuvottelujen etenemistä Espoon Moisniemessä kommentoinut Lintilä arvioi, että hänellä ja virkamiehillä on yhteneväinen tilannekuva taloudesta.

Hänen mukaansa hallitusohjelman valmistumisen jälkeen maailmalta on tullut paljon viestiä, joka on tuonut talouteen epävakaisuutta. Tämän vuoksi budjetin painopisteen pitää hänen mukaansa olla sellaisissa toimissa, joihin pystyy kansallisesti vaikuttamaan.

Yksittäisiä toimia valtiovarainministeri ei suostunut medialle vielä avaamaan. Hänen mukaansa lukuihin on tarkoitus mennä neuvottelujen jatkuessa iltapäivällä ja huomenna.

Lintilä painottaa, että talouden suurin haaste on ihmisten työllistäminen.

”Se nousee ykköstavoitteeksi. Meidän pitää saada työllisyyttä kasvatettua, koska sillä me pystymme vastaamaan talouden pienenevään kasvuun, joka on ehkä odotettu”, Lintilä sanoo.

Hänen mukaansa työllistäminen on myös yritysten kannalta äärettömän tärkeää, sillä yritykset ovat kertoneet suurimmaksi ongelmakseen osaavan työvoiman löytämisen. Myös investointeja Lintilän mukaan tarvitaan.

”Meidän on tehtävä huomattavia toimia työllisyyden parantamiseksi, mutta samalla tarvitsemme investointeja ja tuottavuuden kasvua sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.”

Lintilä ei kuitenkaan valottanut työllisyystoimia sen tarkemmin vaan kertoi, että työllisyydestä rakennetaan kokonaispaketti.

Lisäksi keinoja 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamiseksi pohditaan kolmikantaisessa työryhmässä, jossa on jäseniä valtionhallinnosta, työmarkkinajärjestöistä ja Suomen Yrittäjistä. Ryhmän ensimmäisiä tuloksia odotetaan jo hallituksen budjettiriiheen, joka on syyskuun puolivälissä.

Työmarkkinasyksystä on povattu vaikeaa, kun liittojen väliset neuvottelut työehtosopimuksista käynnistyvät. Riitaa on odotettavissa etenkin kilpailukykysopimuksessa sovitusta työajan pidentämisestä. Lintilä toivoo, että tässä taloustilanteessa pidettäisiin kiinni rauhallisista ja pysyvistä linjoista.

Hän kertoo olevansa huolissaan Suomen kilpailukyvystä. Hänen mukaansa nyt tulisi vaalia sitä, että kilpailukyky on saatu kuntoon.

Lintilä ei suoraan vastannut siihen, onko täysin poissuljettua, että hallitus olisi mukana syksyn liittokierroksella esimerkiksi veroratkaisulla.

”Meillä on tällä hetkellä varaus 200 miljoonan kevennyksestä ansiotuloverotukseen pienillä ja keskituloisilla. Se on ainut varaus, joka meillä on olemassa”, Lintilä vastasi.

Pieni- ja keskituloisille suunnatusta veronkevennyksestä on sovittu jo hallitusohjelmassa.

Muutoin Lintilä kuvaili, että verotukselliset kiristykset ovat verrattain lieviä.

Hallitusohjelmassa on sovittu muutamista haittaverojen kiristyksistä, esimerkiksi tupakka- ja nikotiinituotteiden osalta. Lintilän mukaan haittaverot käydään budjetissa läpi ja niiden jaksotusta selvitetään.

Valtiovarainministeriö ennusti kesäkuussa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Lintilä ei suostunut kertomaan medialle, onko budjettineuvotteluissa käytössä jo tarkempia talouslukuja. Hän ei myöskään suoraan arvioinut sitä, voisiko talouskasvu hidastua alle yhden prosentin.

”Se tulee olemaan matalampaa, mutta pidän sitä normaalissa suhdanneraamissa olevana alenemana. Minne asti mennään, se on täysin mahdoton tällä hetkellä sanoa.”

Valtion budjetti eli talousarvio on vuosittainen valtion taloutta ja varainhoitoa koskeva suunnitelma, jossa päätetään budjettitalouden meno- ja tuloarvioista ja tarvittaessa alijäämän kattamiseen otettavasta velasta.

Valtiovarainministeriö neuvottelee myöhemmin tässä kuussa muiden ministeriöiden kanssa. Hallituksen varsinainen budjettiriihi on syyskuun puolivälissä.

Vuoden 2019 budjetin loppusumma oli yli 55 miljardia euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää