Politiikka

Valtiovarain­ministeri Lintilä lupaa budjetissa ennustettavuutta ja luotettavuutta

Lintilä ei kertonut, milloin haittaverot tulevat voimaan.

Valtionvarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan tulevalla budjetilla osoitetaan, että hallitusohjelmasta ja hallituksen talouslinjasta pidetään kiinni. Valtiovarainministeriön korkein johto käy parhaillaan läpi ensi vuoden talousarviota sisäisissä neuvotteluissaan.

Neuvottelujen etenemistä Espoon Moisniemessä kommentoinut Lintilä arvioi, että hänellä ja virkamiehillä on yhteneväinen tilannekuva taloudesta.

Hänen mukaansa hallitusohjelman valmistumisen jälkeen maailmalta on tullut paljon viestiä, joka on tuonut talouteen epävakaisuutta. Tämän vuoksi budjetin painopisteen pitää hänen mukaansa olla sellaisissa toimissa, joihin pystyy kansallisesti vaikuttamaan.

Yksittäisiä toimia valtiovarainministeri ei suostunut medialle vielä avaamaan. Hänen mukaansa lukuihin on tarkoitus mennä neuvottelujen jatkuessa iltapäivällä ja huomenna.

Lintilä painottaa, että talouden suurin haaste on ihmisten työllistäminen.

”Se nousee ykköstavoitteeksi. Meidän pitää saada työllisyyttä kasvatettua, koska sillä me pystymme vastaamaan talouden pienenevään kasvuun, joka on ehkä odotettu”, Lintilä sanoo.

Hänen mukaansa työllistäminen on myös yritysten kannalta äärettömän tärkeää, sillä yritykset ovat kertoneet suurimmaksi ongelmakseen osaavan työvoiman löytämisen. Myös investointeja Lintilän mukaan tarvitaan.

”Meidän on tehtävä huomattavia toimia työllisyyden parantamiseksi, mutta samalla tarvitsemme investointeja ja tuottavuuden kasvua sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.”

Lintilä ei kuitenkaan valottanut työllisyystoimia sen tarkemmin vaan kertoi, että työllisyydestä rakennetaan kokonaispaketti.

Lisäksi keinoja 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamiseksi pohditaan kolmikantaisessa työryhmässä, jossa on jäseniä valtionhallinnosta, työmarkkinajärjestöistä ja Suomen Yrittäjistä. Ryhmän ensimmäisiä tuloksia odotetaan jo hallituksen budjettiriiheen, joka on syyskuun puolivälissä.

Työmarkkinasyksystä on povattu vaikeaa, kun liittojen väliset neuvottelut työehtosopimuksista käynnistyvät. Riitaa on odotettavissa etenkin kilpailukykysopimuksessa sovitusta työajan pidentämisestä. Lintilä toivoo, että tässä taloustilanteessa pidettäisiin kiinni rauhallisista ja pysyvistä linjoista.

Hän kertoo olevansa huolissaan Suomen kilpailukyvystä. Hänen mukaansa nyt tulisi vaalia sitä, että kilpailukyky on saatu kuntoon.

Lintilä ei suoraan vastannut siihen, onko täysin poissuljettua, että hallitus olisi mukana syksyn liittokierroksella esimerkiksi veroratkaisulla.

”Meillä on tällä hetkellä varaus 200 miljoonan kevennyksestä ansiotuloverotukseen pienillä ja keskituloisilla. Se on ainut varaus, joka meillä on olemassa”, Lintilä vastasi.

Pieni- ja keskituloisille suunnatusta veronkevennyksestä on sovittu jo hallitusohjelmassa.

Muutoin Lintilä kuvaili, että verotukselliset kiristykset ovat verrattain lieviä.

Hallitusohjelmassa on sovittu muutamista haittaverojen kiristyksistä, esimerkiksi tupakka- ja nikotiinituotteiden osalta. Lintilän mukaan haittaverot käydään budjetissa läpi ja niiden jaksotusta selvitetään.

Valtiovarainministeriö ennusti kesäkuussa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Lintilä ei suostunut kertomaan medialle, onko budjettineuvotteluissa käytössä jo tarkempia talouslukuja. Hän ei myöskään suoraan arvioinut sitä, voisiko talouskasvu hidastua alle yhden prosentin.

”Se tulee olemaan matalampaa, mutta pidän sitä normaalissa suhdanneraamissa olevana alenemana. Minne asti mennään, se on täysin mahdoton tällä hetkellä sanoa.”

Valtion budjetti eli talousarvio on vuosittainen valtion taloutta ja varainhoitoa koskeva suunnitelma, jossa päätetään budjettitalouden meno- ja tuloarvioista ja tarvittaessa alijäämän kattamiseen otettavasta velasta.

Valtiovarainministeriö neuvottelee myöhemmin tässä kuussa muiden ministeriöiden kanssa. Hallituksen varsinainen budjettiriihi on syyskuun puolivälissä.

Vuoden 2019 budjetin loppusumma oli yli 55 miljardia euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää