Politiikka

HS-analyysi: Sipilän perintö saattaa pakottaa kiristämään veroja, mutta Rinteen hallitus voi vielä estää sen

Hallituksen pitäisi löytää satoja miljoonia uusia tuloja tai ottaa velkaa, jos se aikoo alentaa verotusta ensi vuonna.

Verotus kiristyy.

Näin kertoi Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen Yleisradion uutisessa sunnuntaina.

Uutinen perustui Veronmaksajien keskusliiton toukokuussa julkaisemiin laskelmiin, jotka ovat nyt ajankohtaisia, kun hallitus on alkanut valmistella ensi vuoden budjettia.

Verotus todellakin kiristyy Juha Sipilän (kesk) hallituksen perinnön takia, mutta vain, jos nykyinen hallitus ei tee muutoksia verotukseen tai veronluonteisiin maksuihin.

Verotus saattaa kiristyä jopa yli puoli miljardia euroa. Se tarkoittaisi, että noin 3 460 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan ostovoima heikkenisi noin parikymppiä kuukaudessa. Kiristyksen jälkeen keskituloisen veroprosentti olisi jo lähes samalla tasolla kuin Sipilän hallituksen aloittaessa.

Verojen kiristys ei siis johdu nykyisen hallituksen uusista päätöksistä vaan Sipilän hallituksen vaatimasta ja työmarkkinajärjestöjen vuonna 2016 solmimasta kilpailukyky­sopimuksesta (kiky).

 

Verotus saattaa kiristyä jopa yli puoli miljardia euroa.

Kiky tehtiin, jotta yritysten kilpailukyky paranisi ja työllisyys kohentuisi. Näin kävi, osin myös kikyn takia.

Temppu tehtiin muun muassa niin, että palkansaajat ottivat kontolleen aikaisemmin yritysten maksamia veronluonteisia maksuja. Välineinä olivat työeläkevakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu ja sairausvakuutusmaksu.

Kaikkiaan yritykset hyötyvät siirroista arvioilta noin miljardi euroa vuodessa.

Viimeiset kikyn takia palkansaajan kukkaroa pienentävät maksumuutokset tehdään ensi vuonna.

Palkansaajien työeläkevakuutusmaksu nousee 0,40 prosenttiyksikköä 7,15 prosenttiin ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu nollasta 0,66 prosenttiin.

Sairausvakuutusmaksun korotuksella rahoitetaan osin se, että myös työnantajien sosiaaliturvamaksua lasketaan edelleen vuonna 2020.

Sipilän hallitus laski verotusta sadoilla miljoonilla euroilla, jotta palkansaajien ostovoima ei heikentyisi maksujen korotusten takia.

Jotta kiky-vyyhti ei olisi liian yksinkertainen, sairausvakuutuksen päivärahamaksu puolestaan alenee todennäköisesti 0,38 prosenttiyksikköä 1,16 prosenttiin.

Päivärahamaksuoperaatio kohdistuu kaikkein pienituloisimpiin, koska heidän kohdallaan kilpailukyvyn nimissä tehtyjä maksukorotuksia ei voi helpottaa veroja laskemalla, koska heidän tuloistaan ei edes peritä veroja.

Hallituspuolueet eivät ole liputtaneet veronkiristysten puolesta, mutta hallitusohjelmassa ei myöskään varsinaisesti sanota, etteikö verotusta voisi tiukentaa.

”Hallitus ei pidä tarkoituksenmukaisena ansiotulojen veron yleistä keventämistä tilanteessa, jossa talous kasvaa normaalilla tavalla”, lukee hallitusohjelmassa.

Hallitus on kuitenkin varannut veroalea varten 200 miljoonaa euroa. Sillä se ei kuitenkaan korvaa kiky-sopimuksen maksukorotuksia vaan pieni- ja keskituloisille välillisten niin sanottujen haittaverojen korotuksia.

 

Ostovoiman heikkeneminen osuisi ikävään hetkeen.

Puolen miljardin euron lovi ostovoimaan ei ole kansantalouden näkökulmasta turmiollinen, jos talous kasvaa normaalisti. Näyttää kuitenkin siltä, että talouskasvu on selvästi hiipumassa, joten ostovoiman heikkeneminen osuisi ikävään hetkeen.

Työttömyys­vakuutusmaksuja hallinnoiva Työllisyysrahasto on jo vilauttanut, että se voisi laskea työttömyys­vakuutusmaksua 0,6 prosenttiyksikköä, koska työttömyysmenot ovat vähentyneet.

Alennus kohentaisi ostovoimaa parilla sadalla miljoonalla eurolla, mutta edelleen palkansaajien verotus kiristyisi noin 300 miljoonalla eurolla.

Hallitus tekee ensi vuoden lopulliset veropäätökset budjettiriihessään syyskuun puolivälissä.

Ennen päätöksiä se kuulee valtiovarainministeriön talousennusteen. Hallituksen paine keventää ansioverotusta kasvaa sitä enemmän, mitä kehnompi ennuste on.

Painetta lisäävät myös liittojen väliset palkkaneuvottelut syksyllä. Palkansaajat haluavat työnantajilta lisää liksaa eli parannusta ostovoimaansa, joka uhkaa heiketä kilpailukyvyn nimissä tehtyjen päätösten takia.

Jos hallitus päätyisi keventämään verotusta, sen pitäisi löytää saman verran uusia tulolähteitä tai leikata menoja. Uusien tulojen etsiminen oli työn takana kevään hallitusneuvotteluissa, mutta vielä vaikeampaa se olisi nyt.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  7. 7

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  8. 8

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  9. 9

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  10. 10

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää