Politiikka

Poltto­aineiden verotus kiristyy, pieniä eläkkeitä korotetaan – näin valtio­varain­ministeriö keräisi ja jakaisi rahaa ensi vuonna

Valtiovarainministeriön meno- ja tuloehdotuksilla on taipumus toteutua.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) esitteli keskiviikkona valtiovarainministeriön ehdotusta valtion budjetiksi ensi vuodelle.

Valtion budjetti eli talousarvio on vuosittainen valtion menoja ja tuloja koskeva suunnitelma, jossa hallituksen painopisteet muutetaan konkreettisiksi rahavirroiksi eri kohteisiin. Valtionvarainministeriön esitys noudattelee kevään hallitusneuvottelujen kirjauksia.

”Tullaan tekemään aika kattavasti sosiaalietuuksiin parannuksia”, Lintilä lupasi.

Esimerkiksi pienimpiä eläkkeitä tullaan korottamaan heti ensi vuoden alusta sen mukaisesti, mitä hallitusohjelmassa kaavailtiin. Korotukset koskevat 1 400 euroon asti nousevia eläkkeitä, mutta painottuvat noin 1 000 euron eläkkeisiin.

Ensi vuoden budjettiehdotuksen muita keskeisiä muutoksia ovat haittaverojen korotukset. Niitä kompensoidaan pieni- ja keskituloisille ansiotulojen veronalennuksilla.

Tupakkaveroa korotetaan ehdotuksen mukaan heti vuodenvaihteessa niin, että verotuloa kertyy ensi vuonna 50 miljoonaa enemmän. Virvoitusjuomaverosta kerätään 25 miljoonaa euroa lisää. Veronkorotukset painottuvat sokerillisiin juomiin.

Liikennepolttoaineiden veronkorotukset ovat 250 miljoonaa euroa ja astuvat voimaan elokuun alussa.

Alkoholiveroon ei tehdä ensi vuonna muutoksia. Lintilä perusteli tätä sillä, että ministeriö haluaa seurata Viron ja Latvian veromuutosten vaikutuksia.

Kehitysapuun tullaan ministeriön ehdotuksessa tekemään merkittävä, noin 70 miljoonan euron lisäys.Valtion talousarvion valmistumista varjostaa huonojen talousuutisten vyöry maailmalta. Lintilä arvioi, että tilanne on muuttunut jo siitä, kun hallitusohjelmasta päätettiin Säätytalolla.

”Signaalit ovat selkeitä. Maailmatalouden kasvu vaimenee”, Lintilä sanoi.

Ministeri korosti, että hallituksen talouspolitiikan pitää olla luottamusta herättävää ja ennustettavaa. Siksi budjettiriihessä edetään hallitusohjelman suunnitelmien mukaisesti.

”Jos joku odottaa rajuja muutoksia, niin ei tule”, Lintilä sanoi.

Lintilä nosti kaksi painopistettä esiin Suomen taloudesta huolehtimisessa. Ne ovat työllisyyden ja investointien lisääminen.

Työllisyyden kohentamisen keinoja pohditaan parhaillaan kolmikantaisessa työryhmässä. Investointien lisäämisen pohdinta on annettu valtiosihteeri Martti Hetemäen tehtäväksi.

Tilaisuudessa esitellyt luvut olivat valtiovarainministeriön (vm) näkemys ensi vuoden talousarvioesityksestä eli budjetista. Varsinainen ehdotus julkaistaan perjantaina.

Valtiovarainministeriön näkemyksillä on tapana toteutua varsin laajasti, mutta muutoksiakin ehdotukseen tulee. Seuraavaksi valtiovarainministeriö viilaa budjettia eri ministeriöiden kanssa.


Valtio­varain­ministeriö on käynyt muiden minis­teriöiden ehdo­tukset läpi puna­kynän kanssa. Tälläkin kertaa ministeriöt ovat vaatineet omalle hallinnonalalleen huomattavasti enemmän rahaa kuin ne tulevat saamaan.

Suurin osa valtion menoista pysyy vuodesta toiseen varsin samoina.

Esimerkiksi sairaanhoitoon, koulutukseen tai turvallisuuteen käyttäviä rahoja ei myllätä joka vuosi uudelleen. Budjetista suurin on perustuu lakeihin, jotka ovat päätetty vuosikymmenien saatossa.

Uutta budjetissa tulevat olemaan ne osat, jotka ovat kirjattu viime keväänä tehdyssä hallituspuolueiden välisessä perussopimuksessa eli hallitusohjelmassa.

Syyskuun 17. ja 18. päivä ministerit kokoontuvat niin sanottuun budjettiriiheen, jossa tehdään tärkeimmät poliittiset päätökset. Silloin muun muassa päätetään ensi vuoden mahdollisista uusista veroista.

Riihen jälkeen budjetti siirtyy vielä valtiovarainministeriöön viimeisteltäväksi.

Hallituksen budjettiesitys julkaistaan 7. lokakuuta, jonka jälkeen se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta tekee budjettiin yleensä vain hyvin pieniä muutoksia, mutta sitä käsitellään joulukuuhun saakka.

Tästä on kyse

Valtion budjetin valmistuminen


 Valtion meno- ja talousarvion valmistelu on kuukausien työ, joka alkoi jo keväällä.

 Eri ministeriöt antoivat omat menoehdotuksensa valtiovarainministeriölle kesäkuussa.

 Valtiovarainministeriön ehdotus valtion budjetiksi valmistuu 16. elokuuta.

 Ministeriöt ja valtiovarainministeriö käyvät käyvät keskinäisiä neuvotteluja 28. ja 29. elokuuta.

 Hallituspuolueet viimeistelevät budjetin ja tekevät ehdotuksen, joka lähtee eduskunnan käsittelyyn.

 Virkamiehet viimeistelevät budjettia. Ehdotus julkaistaan 7. lokakuuta.

 Eduskunta hyväksyy budjetin mahdollisesti joulukuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Jättiareena on niin hillitön idea, että sen soisi toteutuvan, mutta naisten jalkapallon buumiin riittäisi kyllä vähempikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää