Politiikka

Ekonomistit patistavat hallitusta huomioimaan heikkenevät talousnäkymät – ”Tässä mennään nyt vielä kevään linjauksilla”

OP:n Reijo Heiskanen pitää investointien vauhdittamista tärkeänä heikkenevien suhdannenäkymien aikana. Nordean Olli Kärkkäinen puolestaan varoittaa, että hallitus vaikeuttaa omaa työtään, jos se tekee menolisäyksiä etupainotteisesti. Palkansaajien tutkimuslaitoksen Elina Pylkkänen pitää riskinä, että hallitusohjelmaa noudatetaan sokeasti, eikä muuttuvaan taloustilanteeseen reagoida.

Maailmantalouden näkymät synkkenevät. Saksa painui taantumaan, ja vientivetoisessa Suomessakin vaikutusten odotetaan näkyvän pian.

Muuttunut taloustilanne ei vielä näy riittävästi valtiovarainministeriön (vm) keskiviikkona esittelemissä budjettilinjauksissa, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

”Tässä mennään nyt vielä kevään linjauksilla”, hän sanoo.

”Syyskuussa nähdään, minkälaisia toimia riihessä toteutetaan, ja silloin punnitaan, ovatko ne riittäviä. Tässä vaiheessa eivät toki vielä ole. Budjetin valmistelun yhteydessä hallituksella on mahdollisuus vielä päästä ajan tasalle ja toteuttaa ne toimet, jotka tässä tilanteessa ovat tarvittavia”, Heiskanen sanoo.

Kokonaisuudessaan valtiovarainministeriön ehdotus valmistuu perjantaina. Syyskuussa hallitus käsittelee sitä budjettiriihessään.

Heiskanen antaa kiitoksia hallituksen päätökselle pyrkiä vauhdittamaan investointeja valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamalla selvitystyöllä. Hänen mielestään hallituksen pitäisikin nykyisessä taloustilanteessa panostaa nimenomaan investointeihin.

”Aitoja hallitusohjelmaan sisältyviä investointeja tulisi toteuttaa nopealla tahdilla ja luoda kannustimia yritysten investoinneille. Se on työllisyyslinjausten lisäksi tärkeä asia.”

Valtiovarainministeriö kertoi eilen budjettiesityksessään, että valtion budjetin loppusumma olisi ensi vuonna 57 miljardia euroa eli noin 1,5 miljardia enemmän kuin vuosi sitten. Pysyviin uudistuksiin olisi tulossa rahaa noin miljardi euroa. Se on mittava summa hallituksen ensimmäisenä vuonna kun ottaa huomioon, että Rinteen hallitus aikoo lisätä neljän vuoden aikana pysyviä menoja kaikkiaan noin 1,2 miljardilla eurolla.

OP:n Heiskanen pitää ymmärrettävänä, että päätösperäisiä investointeja tehdään nykyisessä taloustilanteessa etupainotteisesti.

Hän korostaa kuitenkin, että samalla pitäisi saada aikaan pitkävaikutteisia toimia, jotka tasapainottavat julkista taloutta pitkällä aikavälillä. Hän viittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen.

”Ongelma on, että vaikka suhdanneluontoisesti suunnitelmat voivat olla ihan ok, niin on suuri riski, että pidemmän aikavälin kestävyyttä luovia toimia ei saada aikaan ja tehtävät menolisäykset jäävät pysyviksi. Tällöin ei ole varsinaisesti kyse suhdanneluontoisista päätöksistä vaan pidempiaikaisista menojen lisäyksistä”, Heiskanen sanoo.

Hän arvostelee hallituksen kaavailemia kolmen miljardin euron niin sanottuja tulevaisuusinvestointeja, joiden on kuvailtu olevan tilapäisiä, mutta jotka hän näkee pitkälti pysyvinä menolisäyksinä. Näiden kohdentamisesta ei vielä keskiviikkona kerrottu enempää.

Myös Nordean yksityis­talouden ekonomisti Olli Kärkkäinen näkee suhdanne­kehityksessä riskejä hallituksen kannalta.

”Suhdanne olisi ollut hyvä ottaa huomioon, tai olisi hyvä ottaa huomioon budjettiriihessä”, hän sanoo.

Kärkkäinen katsoo, että budjetissa olisi saattanut kannattaa jaksottaa menolisäyksiä pidemmälle aikavälille. Valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaan hallitus olisi tekemässä hyvin suuria panostuksia heti kauden alkuvaiheessa.

Jos suhdanne kuitenkin heikkenee huomattavasti, se voi joutua heti seuraavissa budjeteissaan leikkaamaan korotettuja etuuksia tai tehtyjä muita menolisäyksiä sen sijaan, että se olisi jättänyt panostukset tekemättä.

”Epävarmuus aiheuttaa sen, että jos nyt tehdään suuri määrä panostuksia, niin se tekee tulevista budjettiriihistä paljon vaikeampia verrattuna siihen, että etuuskorotuksia tai muita olisi jaksotettu pidemmälle aikavälille. Jos talouden tulevasta tilanteesta on epävarmuutta, päätösten ja erityisesti menolisäysten jaksottaminen pidemmälle aikavälille antaisi enemmän pelivaraa. ”

Kärkkäinen muistuttaa samalla, ettei talouden taantuma toistaiseksi ole todennäköinen heikkenevistä näkymistä huolimatta. Hallitus silti vaikeuttaa omaa työtään, jos se ei reagoi heikkeneviin näkymiin riittävästi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen puolestaan arvioi, että keskiviikkona julkaistut linjaukset vaikuttavat toistaiseksi asianmukaisilta taloustilannetta ajatellen.

”Sitä, mitä valtiovarainministeri [Mika] Lintilä linjasi tähän mennessä ja sitä mistä hän tiedotti, ei voi pitää huonona. Mutta toimenpide-ehdotuksia jäämme odottamaan”, hän sanoo.

Tietoa ministerin linjauksesta saadaan enemmän, kun koko ehdotus laskelmineen valmistuu perjantaina.

Pylkkänenkin patistaa joka tapauksessa hallitusta seuraamaan suhdannekehitystä tarkoin budjettiriiheen valmistauduttaessa.

”Suurin riski on tietysti se, että noudatetaan sokeasti hallitusohjelmaa eikä reagoida tilanteeseen. Silloin kun hallitusohjelmaa väännettiin, tilanne näytti erilaiselta, ja tilannekuva muuttuu koko ajan”, hän sanoo.

Pylkkänen muistuttaa, että hallitus on jo ohjelmassaan sitoutunut suhdannetilanteen seurantaan ja toivottavasti myös tarvittaviin korjausliikkeisiin.

Nyt kerrotun valossa hän kiittää erityisesti sitä, että ministeri painotti ennakoitavuuden ja politiikan johdonmukaisuuden tärkeyttä.

”Esimerkiksi verotukseen ei ole tulossa suuria muutoksia. Siinä otettiin aika maltillinen ote. Ministeri itsekin totesi, että halutaan luoda luottamusta hallituksen suunnalta toimintaympäristöön sekä kotitalouksille että yrityksille.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jyrki Sukula on tunnelmien mestari, mutta psykologiksi hänestä ei ollut – Kuppilat kuntoon -sarja loppuu, sillä liian monen ravintoloitsijan tarina on päättynyt traagisesti

   Tilaajille
  2. 2

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  3. 3

   Murhatutkinnan veteraani ihmettelee lyhyitä tuomioita ja poliisin niukkaa tiedotusta: ”Ihmisten kuuluu tietää vakavistakin rikoksista”

  4. 4

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  5. 5

   Lasten määrä on tutkimuksen mukaan yksilön suurin ilmastopäätös – Mutta miksi se puuttuu arkisilta ilmastotekolistoilta?

   Tilaajille
  6. 6

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Lääkäri Urpo Viinikka teloitettiin pikaisesti, kun taas seurustelu-upseeri Maximilian von Hellensin pelasti Washington

  10. 10

   Tampereella toimii kansainvälinen mediakeskus, joka on kiillottanut Kiina-kuvaa miljoonille kuulijoille – Perustaja kertoo viimein, mistä operaatiossa on kyse

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  3. 3

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  4. 4

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  5. 5

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  6. 6

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  7. 7

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  8. 8

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  9. 9

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  10. 10

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää