Politiikka    |   Kolumni

Oikeistopopulistit toistelevat teemoja, joilla natsit nousivat valtaan Saksassa

Historian professori Benjamin Carter Hettin tuoretta kirjaa voi lukea varoituksena siitä, mitä seuraa, jos äärioikeistolle annetaan periksi, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Saksa suureksi jälleen! Ei-saksalaisten maahan­muutto on estettävä! Muuri Saksan ympärille! Kuulostaako tutulta? Nykyiset oikeistopopulistit toistelevat uskollisesti samoja teemoja, jotka nostivat natsit valtaan Saksassa 1930-luvulla.

Amerikkalainen historian professori Benjamin Carter Hett on julkaissut teoksen Demokratian kuolema – Hitler nousi valtaan. Hett on johtavia 1900-luvun Saksan tutkijoita. Kirja ilmestyi äskettäin suomeksi.

Hett tuo paljon tutkittuun asiaan uusia tärkeitä näkökulmia. Hän kumoaa natsien valtaannousuun liitettyjä myyttejä ja panee entistä selkeämmin vastuuseen ne poliitikot, joiden virhearviot lopulta nostivat Hitlerin valtaan.

Kirjaa voikin lukea myös varoituksena siitä, mitä seuraa, jos äärioikeistolle annetaan periksi.

Hett kirjoittaa Hitleristä muun muassa: ”Hänen unelmanaan oli tehdä Saksasta jälleen suuri”.

”Adolf Hitler valehteli koko ajan.”

Natsien propagandapäällikkö Joseph Göbbels taas kirjoitti vuonna 1932: ”Siispä paksu muuri Saksan ympärille? Kyllä, haluamme rakentaa muurin, suojamuurin.”

Kenet sitaatit tuovatkaan mieleen? Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, tietysti.

”Enemmän kuin mitään muuta natsit olivat nationalistinen protestiliike globalisaatiota vastaan”, Hett kirjoittaa.

”Natsit sitoutuivat avoimesti siihen, että Saksan oli vetäydyttävä maailmantaloudesta, kauppasopimuksista ja kaikista järjestelyistä, jotka liittyivät kultakantaan.”

Mitä ovatkaan oikeistopopulistiset liikkeet nyt? Ennen muuta nationalistisia protestiliikkeitä globalisaatiota ja ”eliittejä” vastaan. Kultakantaa ei enää ole, mutta kansainvälisiä kauppasopimuksia on. On myös Euroopan unioni, ja sitä populistit vastustavat.

Natsien kannatus nojasi ennen muuta konservatiiviseen ja protestanttiseen maalaisväestöön, joka vastusti kaikkea modernia. Myös oikeistopopulistit kaipaavat takaisin mennyttä maailmaa.

Natsit tekaisivat teorian arjalaisista yli-ihmisistä ja vailla ihmisen ominaisuuksia ja oikeuksia olevista ali-ihmisistä. Populistit ratsastavat muukalaisvihalla, rasismilla, kiihko- ja etnonationalismilla.

Oikeistopopulistit ovat perineet viestinnän oppinsakin natseilta:

”Viestin pitäisi olla yksinkertainen, jotta se uppoaisi keskivertoihmiseen. Sen oli vedottava tunteisiin – viha toimi hyvin – ei älyyn. Lisäksi sitä piti toistaa uudestaan ja uudestaan”, Hett kirjoittaa.

Natsien ruskeapaidat, SA, harjoittivat raakaa katuterroria. Oikeistopopulistien viha ja terrori on – toistaiseksi – enimmäkseen henkistä ja roihuaa etenkin sosiaalisessa mediassa.

Edes maahanmuuton vastustus ei ole oikeistopopulistien oma keksintö.

”Ei-saksalaisen maahanmuuton jatkuminen on kokonaan estettävä. Vaadimme, että kaikki ei-saksalaiset, jotka ovat muuttaneet Saksaan vuoden 1914 elokuun 2. päivän jälkeen, pakotetaan poistumaan valtakunnasta välittömästi”, vaati natsien puolueohjelma.

”Se, miten natsit halveksivat totuutta ja oikeudenmukaisuutta, ilmeni itse asiassa selvimmin juuri heidän suhteessaan lehdistöön ja oikeuslaitokseen”, Hett kirjoittaa.

Siellä, missä oikeistopopulistit ovat saaneet haltuunsa valtiovallan, he ovat ensimmäiseksi käyneet vapaan lehdistön ja riippumattoman oikeuslaitoksen kimppuun. Siihen pyrkivät oikeistopopulistit sielläkin, missä heillä ei ole vielä valtaa.

Hettin kirja nostaa mieleen kysymyksen, voisiko se, mikä tapahtui Saksassa 1920- ja 1930-luvuilla, toistua myös nyt. Tuskin, mutta ei siihen kannata liikaa luottaa.

Ehkä ihmiskunta on sentään jotakin oppinut. Se on nyt sivistyneempi, ja kaikki maailman tieto on lähes jokaisen ulottuvilla. Demokratia on lujemmalla pohjalla.

Mutta toista maailmansotaa edeltänyt Saksa oli demokraattinen ja maailman sivistynein ”runoilijoiden ja ajattelijoiden maa”.

”Saksan maine tieteen ja tutkimuksen alueella oli sekin vailla vertaa”, Hett toteaa.

Weimarin tasavallan johtavat oikeistopoliitikot uskoivat, että natsit kesyyntyvät, kunhan saavat valtaa ja vastuuta. Niin uskovat monet poliitikot nykyisistä oikeistopopulisteista.

”Olemme pestanneet hänet. Muutaman kuukauden kuluttua olemme panneet hänet niin ahtaalle, että hän parkuu”, kirjoitti Franz von Papen itsevarmasti heti Hitlerin valtaannousun jälkeen. Papen toimi Hitlerin varakanslerina vuosina 1933–1934. Hän oli oikeistolainen, mutta ei natsi.

Parkua saivat miljoonat muut kuin Hitler, kuten tiedämme.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää