Politiikka

Suomeen kaavaillaan kevyt­kuntia, joilla ei olisi samoja oikeuksia ja velvollisuuksia kuin muilla

Kunta- ja omistajaohjausministerillä Sirpa Paaterolla (sd) on kontollaan roppakaupalla tehtäviä, joissa on vaikea onnistua. Nyt hän etsii uusia keinoja, joilla kuntia saataisiin yhdistymään. HS:n Lauantaivieras-haastattelussa Paatero toivoo, että neljän vuoden kuluttua kuntia on selvästi vähemmän.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolla (sd) on kontollaan valtakunnassa monet niistä asioista, joiden hoitamisessa on jokseenkin mahdotonta onnistua.

Hänen vastuulleen kuuluu 311 kuntaa. Niillä on tapana varjella itsenäisyyttään ja pelätä naapurikuntia, vaikka kunnista enemmistö on enemmän tai vähemmän taloudellisissa vaikeuksissa.

Paateron tehtävä on myös ”omistajaohjata” lähes 70:tä yhtiötä, joista valtio omistaa vähintään osan.

Valtionyhtiöt ovat median erityisseurannassa. Niissä on vähän väliä meneillään jokin palkitsemis-, irtisanomis- tai muu kohu, jonka hoidosta ministeri saa ennemmin tai myöhemmin kuulla kunniansa.

Eikä tässä vielä kaikki. Paateron kontolla ovat myös valtion kiinteistöt, henkilöstöhallinto sekä ict-hankkeet eli esimerkiksi se, kuinka valtion palveluja digitalisoidaan.


Tämän kesän kriisiyhtiö on Veikkaus. Yhtiö on markkinoinut itseään kesällä kahdella kohua herättäneellä mainoksella. Toisessa uhkapeliä verrattiin kahvitteluun. Toisessa terapeutti sanoi, että on ihan sallittua hakea jännitystä elämään pelaamalla rahapelejä.

Veikkauksen tehtävä on estää peliriippuvuutta. Kyselyjen mukaan Suomessa on noin 120 000 peliongelmaista.

Veikkaus myönsi virheensä, veti mainokset pois, perusti eettisen neuvoston ja lisää palkitsemisjärjestelmäänsä vastuullisuusmittarin. Mutta edelleen ihmisille on tarjolla julkisissa paikoissa 18 500 peliautomaattia, mikä on kansainvälisesti harvinaista.

Paatero sanoo, että Veikkaus on toiminut nykyisessä muodossaan kaksi vuotta ja on hyvä käydä läpi, onko sen toiminnassa jotain muutettavaa.

”Mielestäni mainokset olivat eittämättä epäonnistuneita. Samalla hiukan kummallisesti lähti liikkeelle keskustelu Veikkauksen monopolin purkamisesta. Hallitusohjelmassa on kuitenkin selkeä linjaus, että Veikkaus säilyy monopolina. Peliyhtiöille on tulossa lisää raameja arpajaislain kakkososasta”, Paatero sanoo.

Paatero sanoo, että esimerkiksi Ruotsissa pelialan vapautuminen on tuonut valtavasti lisää mainontaa. Hänestä on nyt tärkeää, että Veikkaus saa sisäiset markkinointilinjauksensa kuntoon.

Paateron mielestä on paikallaan pohtia, onko pelejä liikaa tarjolla esimerkiksi kaupoissa. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa, pitäisikö pelit poistaa tai niiden määrää vähentää. ”Ensin haluan nähdä, miten pelaajien pakollinen tunnistautuminen tulee ehkäisemään peliongelmia.”

Hajasijoitettuihin rahapeliautomaatteihin tunnistautuminen tulee pakolliseksi vuonna 2022. Pelaaja voi samalla ottaa käyttöön erilaisia pelaamisen rajoituksia.

”Edelleen on voimassa eduskunnan tahtotila Veikkauksen aseman säilyttämisestä. Veikkauksen toiminnan on oltava vastuullista, ja samalla on huolehdittava, että Veikkaus tuottaa noin miljardi euroa vuosittain järjestöjen käyttöön. Pitää muistaa, että pelit tuovat osan tästä tuotosta.”


Hallitus aikoo käyttää enintään kolme miljardia euroa niin sanottuihin tulevaisuusinvestointeihin, joiden ensimmäisestä erästä päätetään syyskuun puolivälissä. Valtionyhtiöistä vastaava Paatero ei ota kantaa, mistä rahat kaivetaan.

Paaterolta ei muutenkaan irtoa kovin tarkkoja kommentteja valtionyhtiöistä. Niiden aika on sitten, kun hallituksen Jouni Hakalalta pyytämä selvitys valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöiden rooleista on valmistunut.

Selvityksen kohteena ovat Suomen Teollisuussijoitus, Business Finland, Solidium, Valtion kehitysyhtiö Vake ja Governia. Tavoitteena on selvittää muun muassa mahdolliset päällekkäisyydet ja puutteet.

Kiintoisaa on esimerkiksi se, mitä tapahtuu kehitysyhtiö Vakelle, jolle hallitusohjelman mukaan kaavaillaan tärkeää tehtävää uuden taloudellisen aktiviteetin synnyttämiseksi.

Vakessa tehdään parhaillaan uutta strategiaa. Juha Sipilän (kesk) hallituksen nimittämä innovaattori Taneli Tikka erosi kesän alussa toimitusjohtajan tehtävästä. Hän perusteli eroaan uuden hallituksen linjauksilla.

”Eduskunnassa on jo useamman vuoden kyselty, mikä Vaken rooli oikein on. Nyt se katsotaan läpi, ja Vakelle ja Soliudimille tehdään uudet toimintaohjeet vielä tämän vuoden puolella. Samassa yhteydessä määritellään valtion yleinen linja valtionyhtiöiden omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä”, Paatero sanoo.

Paateron hallinnonaloista suurimmassa myllerryksessä ovat kunnat.

Yli viidennes Suomen kunnista on tilanteessa, jossa niissä syntyi alle 20 lasta vuonna 2017. Parikymmentä kuntaa on jo kriittisessä tilanteessa. Valtio on aloittanut neuvottelut neljän kunnan pelastamiseksi. Nämä kunnat ovat Vehmaa, Kyyjärvi, Honkajoki ja Rantasalmi.

”En kutsuisi tilannetta kuntakriisiksi, mutta kunnat selvästi eriytyvät. Tähän ongelmaan yritämme päästä kiinni niin, että kaikista kunnista tehdään arvio, jossa ei käsitellä vain taloutta, vaan myös esimerkiksi kuntien elinvoimaisuutta ja kykyä tuottaa palveluja. Yleensä ajatellaan, että pienet eivät pärjää ja isot pärjäävät. Meillä on kuitenkin pieniä kuntia, jotka pärjäävät ja isoja, joilla on ongelmia.”

Suomessa on Paateron mukaan edelleen liikaa kuntia. Hän toivoo, että neljän vuoden kuluttua niitä on selvästi vähemmän. Ministeriössä on koottu ”aivoriihi” pohtimaan keinoja, joilla yhdistymisiä voitaisiin vauhdittaa.

”Tämän vuoden loppuun mennessä valmistuu selvitys, onko kaikilla kunnilla tulevaisuudessa samat oikeudet ja velvollisuudet. Tämä on minun näkökulmastani iso iso iso juttu. En uskalla enkä halua ottaa kantaa, tehdäänkö siihen muutoksia. On kuitenkin hyvä pohtia, pitääkö 600 asukkaan kunnan hoitaa samat palvelut kuin yli 600 000 asukkaan Helsinki hoitaa.”

Onko vahvan, itsenäisen kuntahallinnon aika siis ohi?

”Tämä on omassa päässäni tosi iso kysymys. Naapurimaissa on jo tehty niin, ettei kaikilla ole samanlaisia velvollisuuksia. Meillä on kuitenkin sadan vuoden historia siitä, että kunnat ovat tuottaneet palvelut. Tällä tavalla tehdyt palvelut ovat supermenestys, enkä sen takia halua siitä ihan äkkiä luopua.”

Millaista elämä ”kevytkunnassa” olisi?

”Kuulostaa pahalta tuo kevytkunta-nimityksesi, mutta ehkä se on kuvaava termi. Ihmisen elämään se ei suoraan vaikuttaisi, sillä perustuslaki turvaa kaikille palvelut riippumatta siitä, missä kuntalainen asuu. Enemmän kyse olisi siitä, mikä hallinnon taso osan alueen palveluista hoitaisi. Olisiko se vaikkapa alueen isompi kunta?” Paatero pohtii.

”Sitä en kuitenkaan halua, että Suomessa olisi kuntia, joilla on vain kunnantalo.”

Viisi kysymystä Sirpa Paaterolle

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”En tätä ehkä voi sanoa lobbaukseksi, mutta tapasin keskiviikkona Stora-Enson hallituksen puheenjohtajan Jorma Elorannan. Puhuimme muun muassa yhtiön irtisanomisista ja Kiteen sahan tilanteesta.”

2. Ketä oppositiopoliitikkoa arvostat?

”Veikkauksesta on viime aikoina puhuttu niin paljon, että tulee mieleen kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok). Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajana hänen näkemyksensä olivat erittäin vahvoja.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Minulla on meneillään Seppo Aallon Kapina tehtailla.”

4. Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Esimerkiksi se, että viikonloppuna toinen lapsista tulee käymään kotona ja voin olla perheen kanssa.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Lauantaina käyn Pyhtäällä markkinoilla keskustelemassa ihmisten kanssa, ja sunnuntaina käydään mökillä saaressa, jos on hyvä ilma.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Sirpa Paatero


 Paatero on 54-vuotias ja kotoisin Karhulasta.

 Antti Rinteen (sd) hallituksen kunta- ja omistajaohjausministeri.

 Kehitysministeri vuosina 2014–2015.

 Sdp:n kansanedustaja vuodesta 2006 lähtien.

 Toiminut aikaisemmin ehkäisevän päihdetyön ohjaajana Kotkassa.

 Ylioppilas 1984, mallipukineiden valmistaja 1986, käsilaukuntekijä oppisopimuksella 1988 ja askartelunohjaaja 1991. Päihdetyön moniammatillinen lisäkoulutus 1997. Lisäksi hän on suorittanut kasvatustieteen ja terveyskasvatuksen opintoja.

 Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Björn Wahlroosilla on asiaa: Hyvinvointi­valtion puolustajat, kiinnittäkää turvavyönne

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  7. 7

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  8. 8

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien pomo Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  9. 9

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – ”Hauska, rohkea ja sisukas nainen” ja sodanjälkeisen henkisen ilmapiirin sanoittaja

  10. 10

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää