Politiikka

Antti Rinne: EU:ssa on syntymässä laaja yhteis­ymmärrys siitä, että rahoitus on kytkettävä oikeus­valtio­periaatteen noudattamiseen

Rinne sanoi koolla olleille suurlähettiläille, että syksystä tulee brexitin takia raskas. Ulkoministeri Pekka Haavisto oli huolissaan ydinaseiden valvonnan vaikeutumisesta.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nosti maanantaina puheessaan Helsingin suurlähettiläspäivillä voimakkaasti esiin sen, että Suomi aikoo EU:n puheenjohtajamaana puolustaa unionin arvoperustaa ja oikeusvaltioperiaatetta.

Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa, että kaiken julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Se pitää sisällään myös sen, että oikeuslaitos on riippumaton vallanpitäjistä.

Nykyisistä EU-jäsenmaista erityisesti Puola ja Unkari ovat toimineet viime aikoina tavalla, joka on herättänyt kysymyksiä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta.

Rinne ei puheessaan maininnut jäsenmaita nimeltä. Hän sanoi kuitenkin kirjoitetun puheensa ulkopuolelta painokkaasti, että oikeusvaltioperiaatteessa kyse on tavallisten ihmisten perusoikeuksista eikä mistään ideologisista pilvilinnoista.

Hän kehotti kuvittelemaan esimerkiksi Suomen, jossa medialla ei olisi sananvapautta eivätkä tuomioistuimet olisi riippumattomia. Rinteen mukaan tällainen kehitys Euroopassa on tällä hetkellä totta, ”ja sitä pitää vastustaa”.

Rinne kertoi suurlähettiläille, mitä Suomen hallituksen vaihdos käytännössä tarkoittaa.

”Lähestymme maailmaa vahvan arvopohjaisesti. Tämä tarkoittaa uudenlaista uskallusta puolustaa oikeusvaltiota, myös esimerkiksi tasa-arvoa, naisten ja tyttöjen asemaa.”

Rinteen mukaan Suomen hallituksen oikeudenmukaisuuskäsitys tulee näkymään kehitys- ja turvapaikkapolitiikassa.

Rinteen kuulijoina ovat Suomen ulkomailla olevat suurlähettiläät, joten pääministerillä oli hyvä tilaisuus linjata Suomen uuden hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Rinteen lisäksi puhujana on muitakin ministereitä, muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Rinteen ja Haaviston puheissa nousi esiin se, että Suomi pyrkii olemaan uudella tavalla aloitteellinen ja aktiivinen ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan. Peruslinjaukset eivät ole muuttuneet, mutta hallitus pyrkii nyt tekemään todeksi hallitusohjelman määritelmää, jonka mukaan Suomi on ”kokoaan suurempi maailmalla”.

Hallitusohjelma oli tällä kertaa myös aiempaa laajempi ulkopolitiikan osalta.

Pekka Haavisto nosti esiin se, että Suomi aikoo ilmastolinjauksillaan näkyä YK:n yleiskokousviikolla syksyllä. Myös Afrikassa Suomi aikoo olla aktiivisempi toimija.

”Suomella on puheenjohtajavaltiona nyt erityinen vastuu huolehtia siitä, että unionin arvoperustaa ei murenneta”, Rinne sanoi puheessaan.

”Suomi suhtautuu vakavasti tehtäväänsä unionin puheenjohtajavaltiona puolustaa oikeusvaltiota. Tavoitteenamme on vahvistaa oikeusvaltion periaatteisiin liittyvää vuoropuhelua. Pyrimme puuttumaan tehokkaasti oikeusvaltion murentamispyrkimyksiin.”

Rinteen mukaan EU:ssa on syntymässä hyvin laaja yhteisymmärrys siitä, että unionin rahoitus on kytkettävä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

”Osoitamme tässäkin arvojohtajuutta. Jos emme niin tekisi puheenjohtajana, niin kuka?”

Rinteen mukaan neuvotteluissa EU:n tulevista rahoituskehyksistä täytyy käsitellä myös sitä, miten turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen kustannukset jaetaan EU:ssa oikeudenmukaisesti.

Pekka Haavisto lisäsi omassa puheessaan, että arvopohjaisuus on punainen lanka, jonka tulee näkyä Suomen kaikessa toiminnassa.

”Me emme saarnaa, mutta puolustamme meille tärkeitä periaatteita ja edistämme niiden toteutumista käytännössä.”

Haaviston mukaan Suomessa on vastavuoroisesti hyvä muistaa, että myös Suomea saa kritisoida. Unkari on jo näin tehnytkin.

”Jokaiseen poikkipuoliseen sanaan ei kannata vastata täyslaidallisella vaan suhtautua rauhallisen analyyttisellä otteella. EU-puheenjohtajamaana meillä on oltava myös vähän turnauskestävyyttä, jos lunta tulee omaankin tupaan”, Haavisto sanoi.

Rinne käsitteli puheessaan hallituksensa ohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittisia painopisteitä sekä puolusti myös hallituksen talouspolitiikkaa suurlähettiläille.

Tulevasta syksystä Rinne ennusti raskasta, koska kertoi pitävänsä sopimuksetonta brexitiä eli Britannian eroa EU:sta yhä todennäköisempänä etenemistapana.

Hän myös totesi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten jännitteiden pitkittyvän.

”Kumpikin näistä talouksista on tärkeimpien vientimarkkinoidemme joukossa. Lokakuun päättyessä tiedämme brexitistä enemmän. Viime viikolla julkaistujen lukujen valossa meille Euroopassa tärkein markkina Saksa hidastaa kasvuaan.”

Rinteen mukaan hallitusohjelmassa on varauduttu näköpiirissä olevaan talouskehitykseen hyvin.

Antti Rinteen mukaan hallitus katsoo Suomen toimintaympäristöä ja tilannekuvaa tarkemmin myöhemmin syksyllä, kun hallitus aloittaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadinnan.

Rinteen mukaan maailmanpoliittinen tilanne on hyvin erilainen kuin edellisen hallituksen aloittaessa. Hän kuvaili Venäjän pyrkivän vahvistamaan asemaansa ulkopoliittisesti, mutta toivoi maan YK:n turvallisuusneuvoston jäsenenä noudattavan kansainvälistä oikeutta ja lakia Ukrainassa.

”Suhteemme ovat niin hyvät kuin ne nykyisessä ympäristössä voivat olla”, Rinne sanoi Suomen ja Venäjän väleistä. ”Ne ovat toimivat käytännön tasolla.”

Yhdysvaltojen merkitys Suomelle ei ole vähentynyt, Rinne sanoi. Hän kuvaili Yhdysvaltojen haastavan monenkeskistä järjestelmää.

”Suomen ja EU:n on vastavttava Yhdysvalloille päättäväisesti ja kärsivällisesti, luopumatta omista lähtökohdistamme.”

Rinne kehotti seuraamaan Yhdysvaltain teknologiakehitystä.

”Erään lähetystönne raportissa kysyttiinkin, miten Suomen ja EU:n pitäisi asemoitua ja toimia aktiivisesti hegemoniataistelussa Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, jota tullaan käymään 5g:n alalla. Tässä on yksi teema, joka edellyttää valtioneuvoston saumatonta yhteistyötä lähetystöverkoston kanssa”, Rinne sanoi.

Myös Pekka Haavisto nosti esiin sen, että kauppa on palannut takaisin geopolitiikan työkaluksi. Hänkin nosti esiin sen, että Suomella on edessään vaikeita kysymyksiä 5g-verkkojen kehittämisessä.

Yhdysvallat on rajoittanut kiinalaisen verkkolaitevalmistajan Huawein toimintaa, koska se epäilee yhtiön laitteita tietoturvariskiksi. Huawei on kiistänyt väitteet. Rajoitukset voivat hyödyttää Nokiaa ja Ericssonia, jotka ovat Huawein kilpailijoita tietoliikenneverkoissa yleistyvässä 5g-teknologiassa.

Hallitusohjelmassa ulko- ja turvallisuuspolitiikalle asetetaan seitsemän tavoitetta. Kantavana teemana on ”Suomi kokoaan suurempi maailmalla”, kuten ulkopoliittinen osuus on ohjelmassa otsikoitu.

Suomi pyrkii ohjelman mukaan vahvistamaan monenkeskistä yhteistyötä. Tämä tarkoittaa muun muassa YK-järjestelmää ja kansainvälisiä sopimuksia.

Suomi rakentaa rauhaa, mikä hallitusohjelman mukaan on ulkopolitiikan vahvistuva painopiste.

Suomi kantaa globaalia vastuuta, mikä tarkoittaa muun muassa tavoitetta siitä, että kehitysyhteistyöhön käytettäisiin 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.

Erityinen painopiste hallitusohjelmassa on kumppanuus Afrikan maiden kanssa. Tulossa on Afrikka-strategia, jonka yksi tavoite on päästä kiinni muuttoliikkeen perussyihin.

Rinne kertoi puheessaan, että aikoo EU-puheenjohtajuuskauden päätyttyä johtaa ensimmäisen pitkän vienninedistämismatkani juuri Afrikkaan.

Suomi pyrkii hallitusohjelman mukaan myös edistämään avointa ja reilua kauppaa. Suomi liputtaa monenkeskisen kauppajärjestelmän vahvistamisen puolesta ja EU:n kahdenvälisten kauppasopimusten verkon laajentamiseksi.

Suomi pyrkii lisäksi vahvistamaan arktista yhteistyötä ja Itämeri-yhteistyötä.

Suurlähettiläiden kaksipäiväisessä kokouksessa puhuvat lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r), eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  9. 9

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  10. 10

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää