Politiikka

Antti Rinne: EU:ssa on syntymässä laaja yhteis­ymmärrys siitä, että rahoitus on kytkettävä oikeus­valtio­periaatteen noudattamiseen

Rinne sanoi koolla olleille suurlähettiläille, että syksystä tulee brexitin takia raskas. Ulkoministeri Pekka Haavisto oli huolissaan ydinaseiden valvonnan vaikeutumisesta.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nosti maanantaina puheessaan Helsingin suurlähettiläspäivillä voimakkaasti esiin sen, että Suomi aikoo EU:n puheenjohtajamaana puolustaa unionin arvoperustaa ja oikeusvaltioperiaatetta.

Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa, että kaiken julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Se pitää sisällään myös sen, että oikeuslaitos on riippumaton vallanpitäjistä.

Nykyisistä EU-jäsenmaista erityisesti Puola ja Unkari ovat toimineet viime aikoina tavalla, joka on herättänyt kysymyksiä oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta.

Rinne ei puheessaan maininnut jäsenmaita nimeltä. Hän sanoi kuitenkin kirjoitetun puheensa ulkopuolelta painokkaasti, että oikeusvaltioperiaatteessa kyse on tavallisten ihmisten perusoikeuksista eikä mistään ideologisista pilvilinnoista.

Hän kehotti kuvittelemaan esimerkiksi Suomen, jossa medialla ei olisi sananvapautta eivätkä tuomioistuimet olisi riippumattomia. Rinteen mukaan tällainen kehitys Euroopassa on tällä hetkellä totta, ”ja sitä pitää vastustaa”.

Rinne kertoi suurlähettiläille, mitä Suomen hallituksen vaihdos käytännössä tarkoittaa.

”Lähestymme maailmaa vahvan arvopohjaisesti. Tämä tarkoittaa uudenlaista uskallusta puolustaa oikeusvaltiota, myös esimerkiksi tasa-arvoa, naisten ja tyttöjen asemaa.”

Rinteen mukaan Suomen hallituksen oikeudenmukaisuuskäsitys tulee näkymään kehitys- ja turvapaikkapolitiikassa.

Rinteen kuulijoina ovat Suomen ulkomailla olevat suurlähettiläät, joten pääministerillä oli hyvä tilaisuus linjata Suomen uuden hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Rinteen lisäksi puhujana on muitakin ministereitä, muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Rinteen ja Haaviston puheissa nousi esiin se, että Suomi pyrkii olemaan uudella tavalla aloitteellinen ja aktiivinen ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan. Peruslinjaukset eivät ole muuttuneet, mutta hallitus pyrkii nyt tekemään todeksi hallitusohjelman määritelmää, jonka mukaan Suomi on ”kokoaan suurempi maailmalla”.

Hallitusohjelma oli tällä kertaa myös aiempaa laajempi ulkopolitiikan osalta.

Pekka Haavisto nosti esiin se, että Suomi aikoo ilmastolinjauksillaan näkyä YK:n yleiskokousviikolla syksyllä. Myös Afrikassa Suomi aikoo olla aktiivisempi toimija.

”Suomella on puheenjohtajavaltiona nyt erityinen vastuu huolehtia siitä, että unionin arvoperustaa ei murenneta”, Rinne sanoi puheessaan.

”Suomi suhtautuu vakavasti tehtäväänsä unionin puheenjohtajavaltiona puolustaa oikeusvaltiota. Tavoitteenamme on vahvistaa oikeusvaltion periaatteisiin liittyvää vuoropuhelua. Pyrimme puuttumaan tehokkaasti oikeusvaltion murentamispyrkimyksiin.”

Rinteen mukaan EU:ssa on syntymässä hyvin laaja yhteisymmärrys siitä, että unionin rahoitus on kytkettävä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

”Osoitamme tässäkin arvojohtajuutta. Jos emme niin tekisi puheenjohtajana, niin kuka?”

Rinteen mukaan neuvotteluissa EU:n tulevista rahoituskehyksistä täytyy käsitellä myös sitä, miten turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen kustannukset jaetaan EU:ssa oikeudenmukaisesti.

Pekka Haavisto lisäsi omassa puheessaan, että arvopohjaisuus on punainen lanka, jonka tulee näkyä Suomen kaikessa toiminnassa.

”Me emme saarnaa, mutta puolustamme meille tärkeitä periaatteita ja edistämme niiden toteutumista käytännössä.”

Haaviston mukaan Suomessa on vastavuoroisesti hyvä muistaa, että myös Suomea saa kritisoida. Unkari on jo näin tehnytkin.

”Jokaiseen poikkipuoliseen sanaan ei kannata vastata täyslaidallisella vaan suhtautua rauhallisen analyyttisellä otteella. EU-puheenjohtajamaana meillä on oltava myös vähän turnauskestävyyttä, jos lunta tulee omaankin tupaan”, Haavisto sanoi.

Rinne käsitteli puheessaan hallituksensa ohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittisia painopisteitä sekä puolusti myös hallituksen talouspolitiikkaa suurlähettiläille.

Tulevasta syksystä Rinne ennusti raskasta, koska kertoi pitävänsä sopimuksetonta brexitiä eli Britannian eroa EU:sta yhä todennäköisempänä etenemistapana.

Hän myös totesi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten jännitteiden pitkittyvän.

”Kumpikin näistä talouksista on tärkeimpien vientimarkkinoidemme joukossa. Lokakuun päättyessä tiedämme brexitistä enemmän. Viime viikolla julkaistujen lukujen valossa meille Euroopassa tärkein markkina Saksa hidastaa kasvuaan.”

Rinteen mukaan hallitusohjelmassa on varauduttu näköpiirissä olevaan talouskehitykseen hyvin.

Antti Rinteen mukaan hallitus katsoo Suomen toimintaympäristöä ja tilannekuvaa tarkemmin myöhemmin syksyllä, kun hallitus aloittaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadinnan.

Rinteen mukaan maailmanpoliittinen tilanne on hyvin erilainen kuin edellisen hallituksen aloittaessa. Hän kuvaili Venäjän pyrkivän vahvistamaan asemaansa ulkopoliittisesti, mutta toivoi maan YK:n turvallisuusneuvoston jäsenenä noudattavan kansainvälistä oikeutta ja lakia Ukrainassa.

”Suhteemme ovat niin hyvät kuin ne nykyisessä ympäristössä voivat olla”, Rinne sanoi Suomen ja Venäjän väleistä. ”Ne ovat toimivat käytännön tasolla.”

Yhdysvaltojen merkitys Suomelle ei ole vähentynyt, Rinne sanoi. Hän kuvaili Yhdysvaltojen haastavan monenkeskistä järjestelmää.

”Suomen ja EU:n on vastavttava Yhdysvalloille päättäväisesti ja kärsivällisesti, luopumatta omista lähtökohdistamme.”

Rinne kehotti seuraamaan Yhdysvaltain teknologiakehitystä.

”Erään lähetystönne raportissa kysyttiinkin, miten Suomen ja EU:n pitäisi asemoitua ja toimia aktiivisesti hegemoniataistelussa Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, jota tullaan käymään 5g:n alalla. Tässä on yksi teema, joka edellyttää valtioneuvoston saumatonta yhteistyötä lähetystöverkoston kanssa”, Rinne sanoi.

Myös Pekka Haavisto nosti esiin sen, että kauppa on palannut takaisin geopolitiikan työkaluksi. Hänkin nosti esiin sen, että Suomella on edessään vaikeita kysymyksiä 5g-verkkojen kehittämisessä.

Yhdysvallat on rajoittanut kiinalaisen verkkolaitevalmistajan Huawein toimintaa, koska se epäilee yhtiön laitteita tietoturvariskiksi. Huawei on kiistänyt väitteet. Rajoitukset voivat hyödyttää Nokiaa ja Ericssonia, jotka ovat Huawein kilpailijoita tietoliikenneverkoissa yleistyvässä 5g-teknologiassa.

Hallitusohjelmassa ulko- ja turvallisuuspolitiikalle asetetaan seitsemän tavoitetta. Kantavana teemana on ”Suomi kokoaan suurempi maailmalla”, kuten ulkopoliittinen osuus on ohjelmassa otsikoitu.

Suomi pyrkii ohjelman mukaan vahvistamaan monenkeskistä yhteistyötä. Tämä tarkoittaa muun muassa YK-järjestelmää ja kansainvälisiä sopimuksia.

Suomi rakentaa rauhaa, mikä hallitusohjelman mukaan on ulkopolitiikan vahvistuva painopiste.

Suomi kantaa globaalia vastuuta, mikä tarkoittaa muun muassa tavoitetta siitä, että kehitysyhteistyöhön käytettäisiin 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.

Erityinen painopiste hallitusohjelmassa on kumppanuus Afrikan maiden kanssa. Tulossa on Afrikka-strategia, jonka yksi tavoite on päästä kiinni muuttoliikkeen perussyihin.

Rinne kertoi puheessaan, että aikoo EU-puheenjohtajuuskauden päätyttyä johtaa ensimmäisen pitkän vienninedistämismatkani juuri Afrikkaan.

Suomi pyrkii hallitusohjelman mukaan myös edistämään avointa ja reilua kauppaa. Suomi liputtaa monenkeskisen kauppajärjestelmän vahvistamisen puolesta ja EU:n kahdenvälisten kauppasopimusten verkon laajentamiseksi.

Suomi pyrkii lisäksi vahvistamaan arktista yhteistyötä ja Itämeri-yhteistyötä.

Suurlähettiläiden kaksipäiväisessä kokouksessa puhuvat lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r), eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  8. 8

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää