Politiikka

Niinistö: Venäjän mielen­osoituksista tulee puhetta Putinin kanssa – ”Mutta onko meistä oppimestareiksi, se on toinen asia”

Niinistön mukaan oleellisinta keskiviikon tapaamisessa on yksityiskohtien sijaan saada tietää, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä ja geopolitiikasta.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että keskiviikon tapaamisessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa keskustellaan ainakin viimeaikaisista mielenosoituksista Venäjällä sekä Arkangelin mystisestä ydinturmasta.

Niinistö on aiemmin luonnehtinut, että tabuaiheita ei presidenttien välisissä keskusteluissa ole.

Niinistö piti lyhyen lehdistötilaisuuden tiistaina puhuttuaan ensin Suomen suurlähettiläille. Puheessaan Niinistö luonnehti Venäjää suurvallaksi sotilaallisen ja poliittisen voimansa takia, vaikka se ei painikaan samassa taloudellisessa sarjassa kuin Yhdysvallat ja Kiina.

Niinistö painotti tapaamisen tärkeimmän sisällön olevan se, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä ja geopolitiikasta.

”En voi hävittää tätä päätarkoitusta keskustelussa puhumalla kaikki pienemmät asiat ensin läpi”, Niinistö sanoi.

”Lähtökohtana on nimenomaan geopoliittinen tilanne, Ukrainan tilanne, josta olen erityisen kiinnostunut siitäkin syystä että tapaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin muutaman viikon päästä. Ja ehkä joitain muitakin”, Niinistö vihjasi.

Niinistö kertoi havainneensa, että Venäjän mielenosoituksista keskusteltiin, kun Putin tapasi maanantaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin.

”Kyllä niistä varmaan meilläkin puhetta tulee. Se näkemys, jonka varmasti monikin täällä Suomessa jakaa, on keskusteluyhteyden tärkeys. Jos ilmenee kovin erilaisia käsityksiä tai yleistä tyytymättömyyttä, niin kannattaa pyrkiä keskusteluyhteyteen. Tämä on se, jota Suomessa tehdään, mutta onko meistä oppimestareiksi, se on toinen asia. Aina on hyvä kerrata omia esimerkkejä etenkin jos on tunne, että niillä on pärjätty.”

Putin käytti maanantaina Macronin kanssa tuttua taktiikkaansa ja käänsi puheen nopeasti Ranskan omiin mielenosoituksiin, niin sanottuihin keltaliiveihin. Putinin mukaan Venäjä ei kaipaa samanlaisia mielenosoituksia pääkaupunkiinsa.

Niinistö arvioi myös, että Arkangelissa tapahtunut ydinonnettomuus on yksi aihe Putinin kanssa käytävässä keskustelussa. Venäjä ilmeisesti testasi uutta ohjustyyppiä, mutta testi meni jollain tavalla vikaan ja johti räjähdykseen, jossa kuoli ainakin viisi henkilöä.

”Otaksun, että kuulen siitä kyllä”, Niinistö kommentoi.

Niinistö sanoi puheessaan suurlähettiläille, että taitavaa diplomatiaa voi tehdä sekä julkisuudessa että siltä piilossa.

”Molemmille keinoille on aikansa ja paikkansa. On tilanteita, joissa profiilin nostaminen ja näkyvyys ovat tärkeitä. On myös tilanteita, joissa on viisaampaa esittää asiansa kaikessa hiljaisuudessa kulissienkin takana”, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa tämä ei tarkoita vaikeiden asioiden välttelyä, vaan keskittymistä tuloksiin.

”Jos kansainvälinen asemamme ja turvallisuutemme tai esimerkiksi ihmisoikeustilanne muualla paranevat sillä, että arvostelemme muita julkisesti, niin se kannattaa ilman muuta tehdä. Yleensä taidamme kuitenkin saada enemmän aikaan toimimalla toisin.”

Niinistön mukaan Washingtonin, Pekingin ja Moskovan muodostamaa suurvaltojen kolmiota on seurattava tarkasti etenkin siksi, että kolmion sisällä olevaan Euroopan unioniin kohdistuu paineita kolmion kärjistä.

Siksi Suomen suora keskusteluyhteys suurvaltoihin on ”korvaamattoman arvokas”.

Niinistön mukaan on turha kuvitella, että suurvallan päätä pystyisi kääntämään, jos kyseessä on jokin sen suurstrateginen linja. Muissa asioissa sen sijaan voi olla vaikutusmahdollisuuksia.

Suomen ja Venäjän suhteissa ei ole kahdenvälisiä erityisongelmia kuten menneinä vuosina, Niinistö sanoi. Hän arvioi kahdenvälisiin suhteisiin liittyvän keskustelun olevan ”paremminkin vallitsevan tilanteen kertaamista”.

”Varmaan viisumiasiat, kun nyt on näitä sähköisiä viisumeita, tulevat esiin. Mitään merkittävää ei ole tapahtunut tai tapahtumassa kahdenvälisessä tilanteessa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  2. 2

   Näitkö jo nämä? Seitsemän kaikkien aikojen elokuvaa legendaarisen elokuvatoimittaja Helena Yläsen (1943-2018) suosittelemina

  3. 3

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  4. 4

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Käskeekö Koraani todella lyömään naista? Joidenkin mielestä Koraanissa sanotaan niin, mutta tutkija Mulki Al-Sharmani tuntee myös toisenlaisen tulkinnan

  7. 7

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  8. 8

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  9. 9

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  10. 10

   Espoo ajautui yli kolmenkymmenen miljoonan euron oikeus­riitaan sairaalan rakennus­kustannuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää