Politiikka

Vasemmistoliitto tyrmää kokoomuksen ehdotukset työttömyysturvan muutoksista työllisyyden parantamiseksi

Kokoomus listasi 16 keinoa, joilla puolueen mukaan saataisiin vähintään 60 000 uutta työpaikkaa.

Oppositiopuolue kokoomus esitteli keskiviikkona oman listansa keinoista, joilla puolueen mukaan syntyisi Suomeen vähintään 60 000 uutta työpaikkaa.

Kokoomus ehdottaa muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja työttömyysputkesta luopumista. Näillä kahdella toimella saataisiin kokoomuksen mukaan yhteensä noin 20 000 työllistä.

Porvoossa koolla ollut vasemmistoliiton ministeriryhmä ei lämpene kokoomuksen listassa niille ehdotuksille, jotka liittyvät työttömyysturvan muutoksiin. Työttömyysturva kuuluu hallituksessa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) tontille, ja hän pitää ehdotuksia heikennyksinä.

Kokoomuksen mielestä ansiosidonnaista pitäisi porrastaa siten, että työttömyysturva olisi työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskisi työttömyyden pitkittyessä. Puolue olisi valmis myös pohtimaan ansiosidonnaisen keston lyhentämistä, jos tukisumma on alkuvaiheessa nykyistä selkeästi suurempi.

Työttömyysputken eli eläkeputken poistamisella kokoomus pyrkisi nostamaan ikääntyneiden työllisyyttä. Nykyisten putkessa olevien asema kuitenkin turvattaisiin.

”Jälleen tässä lähdetään liikkeelle siitä, että työllisyyden edistämistä tehdään ihmisten työttömyysturvaa heikentämällä. Molemmat ehdotukset tarkoittavat käytännössä tätä”, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo.

Sekä Pekonen että Andersson sanovat, että hallituksella ei ole suunnitelmia porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa eikä ”missään nimessä” poistaa työttömyysputkea kokonaan.

Työmarkkinajärjestöt laativat jo alkukesästä ehdotuksen, joka nostaisi eläkeputken alarajaa vuodella. Ehdotuksen mukaan eläkeputken alaikärajaa nostetaan 62 vuoteen vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä. Eläkeputken ajatuksena on, että työttömäksi jäänyt ja eläkeikää lähestyvä ihminen voi saada ansiosidonnaista eläkeikään asti.

Tämä esitys on nyt Pekosen pöydällä, ja hän toivoo koko hallituksen keskustelevan asiasta budjettiriihessä. Hän itse suhtautuu ikärajan korotukseen varauksellisesti, vaikka siitä on työmarkkinajärjestöjen sopu.

”Onhan se heikennys työntekijöille, ja suhtaudun siihen siksi nihkeästi. Mutta kunnioitan työmarkkinaosapuolia”, Pekonen sanoo. ”Haluan, että keskustelu käydään hallituksessa, enkä siksi ole laittanut asiaa eteenpäin.”

Lisäpäivien ikärajan nostamisella on arvioitu olevan kohtalaisen iso työllisyysvaikutus, kaikkiaan noin 9 000 työllistä lisää.

”Meillä ei hallituksessa ole vielä ilmeisesti yksimielisyyttä siitä, lasketaanko niitä aktiivimallia korvaaviksi toimiksi”, Pekonen sanoo.

Kokoomus toteuttaisi myös perhevapaauudistuksen, jossa kotihoidon tuki korvattaisiin hoitorahalla. Kokoomuksen mallissa tuet riittäisivät täysimääräisinä siihen asti, kunnes lapsi on puolitoistavuotias. Puolitettuina tuet riittäisivät kolmevuotiaaksi asti.

Puolueen mukaan tällainen perhevapaauudistus vahvistaisi naisten työllisyyttä ja työmarkkina-asemaa sekä kannustaisi palaamaan töihin nykyistä aiemmin. Perhevapaauudistus poikisi kokoomuksen papereissa noin 3 000 työllistä lisää.

Nykyinen hallitus aikoo uudistaa perhevapaat, mutta niin, että kotihoidon tukeen ei kosketa. Tämä on keskustan vaatimus.

Nyt syksyllä käynnistyvä työ perhevapaiden uudistamiseksi on sekin sosiaali- ja terveysministeri Pekosen vastuualuetta.

”Uskon uudistuksen valmistuvan ministeriaikanani vuonna 2021”, Pekonen sanoo.

Kokoomuksen keinovalikoimaan kuuluvat myös muun muassa työn verotuksen keventäminen, paikallisen sopimisen merkittävä lisääminen ja työperäisen maahanmuuton kasvattaminen.

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus on valmis tukemaan jokaista pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen esittämää, todennetusti vaikuttavaa työllisyyskeinoa.

”Julkaisemme työkalupakkimme ehdotukset keskustelunavauksena jo nyt, ennen hallituksen budjettiriihtä, jotta hallituksella olisi aikaa tutustua ehdotuksiin ja hyödyntää niitä omassa työssään”, Orpo sanoo tiedotteessa.

Kokoomus luettelee avauksessaan kaikkiaan 16 työllistämiskeinoa. Puolueen mukaan työllisyysvaikutukset voidaan luotettavasti arvioida kuudelle ensimmäiselle keinolle, joilla saataisiin lisättyä työllisten määrää 30 000:lla.

Loppujen 30 000 työllisen osalta kokoomus sanoo listanneensa vaikuttavia toimia, joilla ajatellaan olevan ”vahva positiivinen, mutta vaikeasti arvioitavissa oleva työllisyysvaikutus”.

Orpon mukaan työllisyyspolitiikassa tarvitaan koviakin keinoja, jotta nykyistä useampi suomalainen pääsee kiinni työhön. Tämä on Orpon mukaan välttämätöntä laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi nyt ja tulevaisuudessa.

”Jos oikoteitä korkeaan työllisyyteen olisi, olisi ne jo löydetty”, Orpo sanoo.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi tuoreeltaan Twitterissä, että kokoomuksen ehdottaman työllisyyspaketin ”ensimmäiselle puolikkaalle on löydetty joitakin vaikutusarvioita ja jälkimmäinen puolikas perustuu toiveiden varaan”.
Esimerkkeinä tällaisista toimista Kärkkäinen nostaa esiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen, eläkeputken purkamisen ja perhevapaauudistuksen.

Rinteen hallituksen tavoitteena on saada työllisyysaste nousemaan 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii työllisten määrän kasvua noin 60 000 henkilöllä valtiovarainministeriön kevään ennusteeseen verrattuna.

Tilastokeskuksen tiistaina julkaiseman työvoimatutkimuksen perusteella työllisyysasteen nousu on pysähtynyt alkuvuoden aikana. Tällä hetkellä työllisyysasteen trendi on runsaat 72 prosenttia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  4. 4

   Matkatoimisto Tjäreborg peruu kaikki maanantain lähtevät lennot emoyhtiö Thomas Cookin konkurssin takia – edessä valtava turistien kotiin­kuljetus­operaatio

  5. 5

   Tjäreborgin matkustajat jäivät epä­tietoisina Helsinki-Vantaalle: ”Lähtö­portilla meille kaikille kerrottiin, että lento on peruttu”

  6. 6

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valo­vuosia vanhaa ilmasto­väkeä edellä”, sanoo amerikkalais­professori

  7. 7

   Helsingin ytimessä on valtava symboli, jonka merkitys on mysteeri: ”Pohjoisnuolesta” löytyy vain kaksi mainintaa kaupungin asiakirjoista

  8. 8

   Piratismi on arki­päivää suomalais­kouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tärkeimmät tv-palkinnot jaettu: Game of Thrones sai parhaan draama­sarjan Emmyn, gaalan suurin voittaja Fleabag palkittiin parhaana komedia­sarjana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  5. 5

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  6. 6

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  7. 7

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  8. 8

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  9. 9

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  10. 10

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää