Politiikka

Vasemmistoliitto tyrmää kokoomuksen ehdotukset työttömyysturvan muutoksista työllisyyden parantamiseksi

Kokoomus listasi 16 keinoa, joilla puolueen mukaan saataisiin vähintään 60 000 uutta työpaikkaa.

Oppositiopuolue kokoomus esitteli keskiviikkona oman listansa keinoista, joilla puolueen mukaan syntyisi Suomeen vähintään 60 000 uutta työpaikkaa.

Kokoomus ehdottaa muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja työttömyysputkesta luopumista. Näillä kahdella toimella saataisiin kokoomuksen mukaan yhteensä noin 20 000 työllistä.

Porvoossa koolla ollut vasemmistoliiton ministeriryhmä ei lämpene kokoomuksen listassa niille ehdotuksille, jotka liittyvät työttömyysturvan muutoksiin. Työttömyysturva kuuluu hallituksessa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) tontille, ja hän pitää ehdotuksia heikennyksinä.

Kokoomuksen mielestä ansiosidonnaista pitäisi porrastaa siten, että työttömyysturva olisi työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskisi työttömyyden pitkittyessä. Puolue olisi valmis myös pohtimaan ansiosidonnaisen keston lyhentämistä, jos tukisumma on alkuvaiheessa nykyistä selkeästi suurempi.

Työttömyysputken eli eläkeputken poistamisella kokoomus pyrkisi nostamaan ikääntyneiden työllisyyttä. Nykyisten putkessa olevien asema kuitenkin turvattaisiin.

”Jälleen tässä lähdetään liikkeelle siitä, että työllisyyden edistämistä tehdään ihmisten työttömyysturvaa heikentämällä. Molemmat ehdotukset tarkoittavat käytännössä tätä”, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo.

Sekä Pekonen että Andersson sanovat, että hallituksella ei ole suunnitelmia porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa eikä ”missään nimessä” poistaa työttömyysputkea kokonaan.

Työmarkkinajärjestöt laativat jo alkukesästä ehdotuksen, joka nostaisi eläkeputken alarajaa vuodella. Ehdotuksen mukaan eläkeputken alaikärajaa nostetaan 62 vuoteen vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä. Eläkeputken ajatuksena on, että työttömäksi jäänyt ja eläkeikää lähestyvä ihminen voi saada ansiosidonnaista eläkeikään asti.

Tämä esitys on nyt Pekosen pöydällä, ja hän toivoo koko hallituksen keskustelevan asiasta budjettiriihessä. Hän itse suhtautuu ikärajan korotukseen varauksellisesti, vaikka siitä on työmarkkinajärjestöjen sopu.

”Onhan se heikennys työntekijöille, ja suhtaudun siihen siksi nihkeästi. Mutta kunnioitan työmarkkinaosapuolia”, Pekonen sanoo. ”Haluan, että keskustelu käydään hallituksessa, enkä siksi ole laittanut asiaa eteenpäin.”

Lisäpäivien ikärajan nostamisella on arvioitu olevan kohtalaisen iso työllisyysvaikutus, kaikkiaan noin 9 000 työllistä lisää.

”Meillä ei hallituksessa ole vielä ilmeisesti yksimielisyyttä siitä, lasketaanko niitä aktiivimallia korvaaviksi toimiksi”, Pekonen sanoo.

Kokoomus toteuttaisi myös perhevapaauudistuksen, jossa kotihoidon tuki korvattaisiin hoitorahalla. Kokoomuksen mallissa tuet riittäisivät täysimääräisinä siihen asti, kunnes lapsi on puolitoistavuotias. Puolitettuina tuet riittäisivät kolmevuotiaaksi asti.

Puolueen mukaan tällainen perhevapaauudistus vahvistaisi naisten työllisyyttä ja työmarkkina-asemaa sekä kannustaisi palaamaan töihin nykyistä aiemmin. Perhevapaauudistus poikisi kokoomuksen papereissa noin 3 000 työllistä lisää.

Nykyinen hallitus aikoo uudistaa perhevapaat, mutta niin, että kotihoidon tukeen ei kosketa. Tämä on keskustan vaatimus.

Nyt syksyllä käynnistyvä työ perhevapaiden uudistamiseksi on sekin sosiaali- ja terveysministeri Pekosen vastuualuetta.

”Uskon uudistuksen valmistuvan ministeriaikanani vuonna 2021”, Pekonen sanoo.

Kokoomuksen keinovalikoimaan kuuluvat myös muun muassa työn verotuksen keventäminen, paikallisen sopimisen merkittävä lisääminen ja työperäisen maahanmuuton kasvattaminen.

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus on valmis tukemaan jokaista pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen esittämää, todennetusti vaikuttavaa työllisyyskeinoa.

”Julkaisemme työkalupakkimme ehdotukset keskustelunavauksena jo nyt, ennen hallituksen budjettiriihtä, jotta hallituksella olisi aikaa tutustua ehdotuksiin ja hyödyntää niitä omassa työssään”, Orpo sanoo tiedotteessa.

Kokoomus luettelee avauksessaan kaikkiaan 16 työllistämiskeinoa. Puolueen mukaan työllisyysvaikutukset voidaan luotettavasti arvioida kuudelle ensimmäiselle keinolle, joilla saataisiin lisättyä työllisten määrää 30 000:lla.

Loppujen 30 000 työllisen osalta kokoomus sanoo listanneensa vaikuttavia toimia, joilla ajatellaan olevan ”vahva positiivinen, mutta vaikeasti arvioitavissa oleva työllisyysvaikutus”.

Orpon mukaan työllisyyspolitiikassa tarvitaan koviakin keinoja, jotta nykyistä useampi suomalainen pääsee kiinni työhön. Tämä on Orpon mukaan välttämätöntä laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi nyt ja tulevaisuudessa.

”Jos oikoteitä korkeaan työllisyyteen olisi, olisi ne jo löydetty”, Orpo sanoo.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi tuoreeltaan Twitterissä, että kokoomuksen ehdottaman työllisyyspaketin ”ensimmäiselle puolikkaalle on löydetty joitakin vaikutusarvioita ja jälkimmäinen puolikas perustuu toiveiden varaan”.
Esimerkkeinä tällaisista toimista Kärkkäinen nostaa esiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen, eläkeputken purkamisen ja perhevapaauudistuksen.

Rinteen hallituksen tavoitteena on saada työllisyysaste nousemaan 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii työllisten määrän kasvua noin 60 000 henkilöllä valtiovarainministeriön kevään ennusteeseen verrattuna.

Tilastokeskuksen tiistaina julkaiseman työvoimatutkimuksen perusteella työllisyysasteen nousu on pysähtynyt alkuvuoden aikana. Tällä hetkellä työllisyysasteen trendi on runsaat 72 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  2. 2

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  3. 3

   Kim Jong-un määräsi ”nuhjuiset eteläkorealaiset rakennukset” purettaviksi, lomakeskusta on pidetty symbolina Koreoiden yhteistyöstä

  4. 4

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  5. 5

   Helsingin poliisin viestintäjohtajan korruptioepäilyssä on osallisena tunnettu ruokaravintola: Vaalirahoitusta epäillään lahjukseksi

  6. 6

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Mies linnoittautui museoon Etelä-Ranskassa, poliisi piirittää

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  9. 9

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää