Politiikka

Putin sai Helsingissä viestinsä läpi ilman vastalauseita, sanoo tutkija: ”Niinistö ei puuttunut näihin tulkintoihin lainkaan”

Apulaisprofessori Katri Pynnöniemi arvioi, että Putin pääsi sanomaan kaikki tärkeimmät viestinsä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pääsi Suomen-vierailullaan keskiviikkona kertomaan laajasti omaa viestiään, arvioi Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Suomen presidentti Sauli Niinistö ei haastanut Putinin näkemyksiä juuri lainkaan, hän katsoo.

”Putin sai kyllä nyt niin paljon tilaa, eikä Niinistö puuttunut tässä tilanteessa näihin tulkintoihin lainkaan”, Pynnöniemi sanoo.

”Mielestäni tärkein asia oli se, että Putin pääsi sanomaan aivan kaikki tärkeimmät viestinsä. Ja viestin ydin oli sama kuin on ollut Venäjän strategisen kommunikaation ydin jo pitkän aikaa. Eli se, että Yhdysvallat tekee Euroopan yli päätöksiä välittämättä liittolaisten intresseistä.”

Presidentit Putin ja Niinistö kävivät ensin keskiviikkona iltapäivällä viralliset keskustelut Presidentinlinnassa, minkä jälkeen he vastasivat neljään kysymykseen tiedotustilaisuudessa. Tämän jälkeen he jatkoivat vielä keskustelujaan illallisella Suomenlinnassa.

Etukäteen keskustelunaiheiksi oli listattu tuttuun tapaan kahdenväliset, alueelliset ja kansainväliset aiheet. Venäjä oli maininnut etukäteen myös EU:n ja Venäjän suhteet, koska Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

Näiden lisäksi tiedotustilaisuudessa nousivat esiin muun muassa mielenosoitukset Moskovassa, ohjuskoe, jonka Yhdysvallat teki vastikään keskipitkän matkan ohjuksella, Venäjän Arkangelissa tapahtunut ydinonnettomuus sekä Nord Stream 2 -kaasuputki.

Pynnöniemi nostaa esiin esimerkiksi sen, kuinka Putin antoi ymmärtää, ettei Yhdysvallat mahdollisesti kerro eurooppalaisille kumppaneilleen ohjusteknologian yksityiskohdista.

Lisäksi Putin loi hänen mukaansa mielikuvan, että Yhdysvaltojen toiminta Euroopan energiamarkkinoilla tulee Euroopalle kalliiksi, kun taas yhteistyö Venäjän kanssa esimerkiksi Nord Stream 2 -kaasuputken osalta on eurooppalaisten intresseissä.

Pynnöniemi olisi kaivannut Niinistöltä vahvempaa reaktiota tämäntyyppisiin puheisiin.

”Varmasti olisi voinut todeta, että eurooppalaisten maiden ja liittolaismaiden suhde Yhdysvaltoihin on niin hyvä kuin se on tai että eurooppalaiset tekevät päätöksiä itsenäisesti”, hän sanoo.

 

”Poliisi on käyttänyt väkivaltaa.”

Pynnöniemen mukaan toinen Putinin keskeinen viesti oli se, kuinka hän antoi ymmärtää, että Venäjä vastaa Yhdysvaltojen sotilaallisiin hankkeisiin symmetrisesti. Tähän Putin viittasi erityisesti ohjuspuolustusjärjestelmää koskien. Näin Venäjä luo mielikuvaa reagoinnista ulkoiseen uhkaan. Samalla Putin kuitenkin ilmaisi Venäjän haluavan dialogia. Tämäkin on tuttua aikaisemmista puheista, Pynnöniemi arvioi.

Kolmantena hän nostaa esiin vielä sen, miten Putin kuvaili Moskovan mielenosoituksia.

Mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia ihmisiä vaatimaan vapaita vaaleja sen jälkeen, kun oppositioehdokkaat oli suljettu Moskovan paikallisvaalien ulkopuolelle.

”Argumentti, jonka Putin, esitti oli, että Venäjällä nämä mielenosoitukset ovat samantapaisia kuin missä muualla tahansa maailmassa. Tämä ei pidä paikkaansa. Ihmiset ovat kerääntyneet ja toimineet korostetun rauhallisesti. Poliisi on käyttänyt väkivaltaa”, Pynnöniemi sanoo.

Mielenosoituksissa on pidätetty sankoin joukoin ihmisiä. Esimerkiksi hiljattain Moskovan poliisi pidätti ainakin 160 mielenosoittajaa, jotka olivat kokoontuneet presidentin hallintorakennuksen eteen huutamaan Putinin vastaisia iskulauseita.

Putin puhui mielenosoituksista samaan tapaan jo tavatessaan Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia aiemmin viikolla. Tässä yhteydessä hän rinnasti tapahtumat niin sanottujen keltaliivien protesteihin.

”Niinistön kritiikki tässä kohdin liittyi vain aika verhotusti siihen, mikä meillä täällä Suomessa on toiminut huomioimatta sitä, ettei Suomen poliittista järjestelmää voi missään muodossa verrata siihen, mitä Venäjällä on käynnissä tällä hetkellä”, Pynnöniemi sanoo.

 

Putin painotti Suomen ja Venäjän kahdenvälisten hyvien suhteiden laajuutta ja tärkeyttä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes puolestaan toteaa, ettei tapaamisen aikana tullut esiin mitään kovin uutta tai yllättävää. Hän nostaa annista silti esiin muutaman tärkeän seikan.

Yksi oli se, kuinka Putin painotti Suomen ja Venäjän kahdenvälisten hyvien suhteiden laajuutta ja tärkeyttä.

Toinen tärkeä seikka liittyi hänen mielestään Nord Stream 2 -kaasuputkeen. Putin viestitti, että putki valmistuu esimerkiksi Tanskan tai Yhdysvaltojen kaltaisten maiden vastustuksesta huolimatta. Hän myös antoi ymmärtää, että Suomi on tässä suhteessa ollut yhteistyökykyinen. ”Viesti oli, että Nord Stream 2 on Venäjälle tärkeä ja Suomi on avulias sen edistämisessä”, Moshes sanoo.

Kolmas kiinnostava seikka oli Moshesin mukaan se, miten Putin puhui Ukrainasta. Hän käytti sanavalintaa, jonka mukaan hän on ”informoinut” Niinistöä siitä, mitä tapahtuu Itä-Ukrainassa.

”Se on tapa sanoa, että olemme valmiita kertomaan teille, mitä tapahtuu, mutta emme ole valmiita keskustelemaan asiasta kenenkään kanssa”, Moshes sanoo.

”Muotoilu myös ikään kuin viittaa siihen, ettei eurooppalainen osapuoli, jota presidentti Niinistö tässä edustaa, tietäisi, mitä Ukrainassa tapahtuu.”

Niinistö tapaa Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kolmen viikon kuluttua Kiovassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Matkatoimisto Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook asetettu konkurssiin

  5. 5

   Piratismi on arki­päivää suomalais­kouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  6. 6

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valo­vuosia vanhaa ilmasto­väkeä edellä”, sanoo amerikkalais­professori

  7. 7

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  8. 8

   Vuorotyöläinen joutuu usein jättämään pikku­koululaisen illaksi ja yöksi yksin kotiin

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Isot opetusryhmät ovat nyt muotia, mutta hyödyttävätkö ne oppilaita? Opettajat ja asian­tuntijat kertovat, mitä mieltä he ovat uudesta mallista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää