Politiikka

Komission Katainen: EU ei ainakaan vielä ole ottamassa käyttöön pakotteita Brasiliaa vastaan metsäpalojen takia

Pääministeri Rinne Amazonin tulipaloista: ”Maapallolla ei ole varaa tällaisiin”

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, ettei EU ota ainakaan vielä pakotteita tai muitakaan kovia toimia käyttöön Brasilian ja sitä ympäröivien maiden sademetsien laajenevien palojen takia.

Hän sanoo, että EU on ollut yhteydessä Brasiliaan ja muihin alueen maihin ja tarjonnut apua. Myös rahallinen apu voi olla mahdollista.

”Katsotaan, onko tuelle ja avulle kysyntää ja tarvetta”, Katainen sanoo HS:lle.

Tulipalot ovat tuhonneet viikkokausia Brasilian Amazonin sademetsiä. Viime päivinä palot ovat alkaneet herättää suurta huolta ympäri maailman.

Tämän vuoden touko–kesäkuussa sademetsää on hävinnyt jalkapallokentällinen joka minuutti.

Amazon on maailman suurin maanpäällinen hiilivarasto. Sen tuhoutuminen uhkaa kiihdyttää ilmastonmuutosta.

EU on tarjonnut muun muassa Kopernikus-satelliittijärjestelmää palojen torjuntaan.

”Keskustelimme tänään myös EU:n kastelulentokoneiden lähettämisestä Amazoniaan, mutta se ei näillä näkymin ole todennäköistä varsinkin, kun myös Etelä-Euroopassa on paloja”, Katainen sanoo.

Kataisen mielestä nyt ei olisi viisasta alkaa kiristää tulevan kauppasopimuksen vahvistamisella. EU sopi tänä kesänä Brasilian ja kolmen muun Etelä-Amerikan maan kanssa suuresta Mercosur-kauppasopimuksesta.

Kataisen mukaan EU:lla on paljon paremmat mahdollisuudet vaikuttaa sen jälkeen, kun kauppasopimus on mahdollisesti voimassa 2022.

”Kauppasopimuksella on vaikea kiristää. Se on monimutkainen kysymys, koska ongelmat ovat syntyneet ilman kauppasopimusta ja kauppasopimus ei johda tilanteen pahenemiseen vaan päinvastoin antaa vääntöruuvia suhteessa Brasiliaan. Tällä hetkellä emme voi kuin katsella ja antaa julkilausumia”, Katainen sanoo.

”Meillä on toive, että me alkaisimme elää ikään kuin kauppasopimus olisi jo voimassa. Kauppasopimuksessa nimittäin on ympäristö- ja sosiaaliklausuuli, joka sitoo Brasilian Pariisin ilmastokokoukseen.”

Myös Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) arvioi, että kauppasopimus antaa EU-maille nykyistä paremmat mahdollisuudet puuttua Brasilian toimiin, mutta vasta tulevaisuudessa.

”Mercosur tulee olemaan yksi väline Brasilian sitouttamiseksi kansainväliseen yhteistyöhön. Se tarjoaa tiiviimmän juridisen kehyksen puuttua myös ympäristörikkeisiin”, Skinnari sanoi HS:lle.

Mercosur-sopimuksessa maat sitoutuvat huolehtimaan ympäristöstä ja muun muassa toteuttamaan Pariisin ilmastosopimusta tehokkaasti. Sitä, millaisia seurauksia näiden ehtojen rikkomisesta voisi Brasilialle tulla, Skinnari ei osaa tarkasti määritellä.

”Jos sopimus olisi voimassa, tietysti ääritapauksessa voisi tulla kyseeseen kauppasopimuksen jäädyttäminen.”

Sopimuksen allekirjoittamiseen ja voimaantuloon menee aikaa vielä ainakin puolesta vuodesta vuoteen. Sillä aikaa Suomen kannattaa Skinnarin mielestä keskittyä vaikuttamaan kansainvälisen yhteistyön ja sopimusten kautta.

”Parhaita tuloksia saavutamme kansainvälisen yhteistyön kautta. Pääministeri Rinne on ollut yhteydessä komissaari Kataiseen ja ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa New Yorkissa YK:n pääsihteerin. Ulkoministeriökin tekee omalta osaltaan vaikuttamistyötä.”

Jyrki Katainen muistuttaa , että ilmastosopimuksessa on määritelty Brasilialle tietty hiilidioksidin vähennystarve, mutta myös kielto sademetsien tuhoamisesta sekä metsitystavoite.

”Kauppasopimuksen astuessa voimaan niistä tulisi sitovia. Nyt haluamme, että kävisimme järkeviä, mutta konkreettista vuoropuhelua Brasilian metsitys- ja metsäkatokysymyksistä”, hän sanoo.

”Meidän ymmärryksen mukaan Brasilian puolella olevat metsäpalot eivät ole pinta-alaltaan täysin poikkeuksellisia, mutta kappalemääräisesti ovat. Brasilian ympärillä olevissa maissa on tapahtunut iso muutos negatiiviseen.”

Katainen ihmettelee, miksi palot eivät ole aikaisemmin herättäneet näin suurta huolta. ”Tiedostusvälineet ovat tarttuneet paloihin näin vahvasti Brasilian presidentin Jair Bolsonaron lausuntojen takia. Se että palot nousevat julkisuuteen on avain, että asialle voidaan tehdä jotain.”

EU:n komissio piti perjantaina hätäkokouksen, jossa Brasilian metsäpaloja käsittelivät kaikki komission keskeiset pääosastot. HS kertoi aikaisemmin tänään virheellisesti, että kokous olisi määrä järjestää lauantaiaamuna.

Brasilian metsäpalot herättivät perjantaina laajaa huolta myös suomalaisissa poliitikoissa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi, että palot uhkaavat koko maapalloa.

”On sanomattakin selvää, että ilmastonmuutoksen kannalta maapallolla ei ole varaa tällaisiin paloihin”, hän arvioi tiedotteen mukaan.

”Brasilian on syytä tehdä kaikkensa, jotta koko sivilisaation kannalta vaaralliset palot saadaan loppumaan.”

Opetusministeri Li Andersson (vas) vaati Suomea EU:n puheenjohtajamaana toimimaan Brasilian metsäkadon ehkäisemiseksi.
Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ilmaisi huolensa.

Tiedotteessa hän sanoi, että sademetsää poltetaan usein vientiin kasvatettavan lihakarjan ja rehun tarpeisiin.

”Meidän on tunnistettava vastuumme ja pidettävä huolta, että Eurooppa ei omalla kulutuksellaan aiheuta metsäkatoa”, Ohisalo sanoi.

Oikaisu 23.8. klo 16.22: EU:n komissio piti perjantaina hätäkokouksen, jossa Brasilian metsäpaloja käsiteltiin. Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että kokous olisi määrä järjestää lauantaiaamuna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää