Politiikka

Työn­antajien ja työn­tekijöiden järjestöillä muodostumassa ”palkkatuki-Tinderistä” yhteisymmärrys

Hallituksella on kiire löytää keinoja, jolla se lisäisi työllisyyttä.

Hallitus pyrkii saamaan jo syyskuun budjettiriiheen mennessä päätöksen palkkatuen lakiuudistuksen valmistelusta.

Palkkatuki tarkoittaa sitä, että työnantajalle korvataan enintään puolet työllistettävän palkkakustannuksista verovaroin. Tämä madaltaa palkkauskynnystä ja helpottaa ennen kaikkea osatyökykyisten työllistymistä.

Etenkin demariministerit ovat puhuneet palkkatuen uudistamisen puolesta. Hallituksella on kiire löytää keinoja, jolla se lisäisi työllisyyttä 60 000:lla henkilöllä, kuten se on aikonut.

Palkkatuen uudistaminen on erityisen tärkeää pääministeri Antti Rinteelle (sd), joka uskoo vankasti uudenlaisen henkilökohtaisen palkkatuen voimaan.

Tällaisessa palkkatuessa TE-toimisto antaisi päätöksen vaikkapa noin 700 euron suuruista palkkatuesta suoraan netissä. Toimiston harkinnanvaraisuutta aiotaan vähentää.

Päätös olisi saman tien työnantajien nähtävissä.

Parhaillaan työllisyystoimia miettii seitsemän kolmikantaista työllisyystyöryhmää, joiden ehdotuksia odotetaan budjettiriiheen. Ryhmissä pohditaan myös palkkatuen uudistamista.

Hallitus toivoo työryhmiltä tehokkaita työllistämiskeinoja, mutta HS:n tietojen mukaan suuria mullistuksia ei ole odotettavissa ainakaan pikaisella aikataululla.

Soittokierros työryhmien jäsenille kertoo, että budjettiriiheen mennessä ehtii todennäköisesti valmistua vain vähän asioita. Pääosan toimista hallitus odottaakin valmistuvan vasta viimeistään vuoden kuluttua.

Ensimmäisenä virkamiesvalmisteluun lähtee uudistuksia, joita on valmisteltu jo aikaisemmin ja niistä on hallituksella, työmarkkinajärjestöillä ja virkamiehistöllä vedenpitävä yhteinen näkemys.

Näitä asioita ei paljon ole.

Poikkeuksena on palkkatuen uudistus.

Jos uudistus toteutuu, työnantaja voisi palkata henkilön saman tien, mikäli työnantaja täyttää kriteerit, joilla yritys voi palkkatukea saavia työntekijöitä palkata.

Kyse olisi eräänlaisesta palkkatuki-Tinderistä, jossa työnantajat ja palkkatukea saavat voisivat kohdata.

Nykyään yritykselle maksettavan palkkatuen määrä ja kesto riippuvat muun muassa siitä, miten pitkään palkattava työntekijä on ollut työttömänä.

Rinne on useaan kertaan sanonut, että palkkatukea yksinkertaistamalla voi lisätä työllisyyttä jopa 10 000–20 000 henkilöllä.

Palkkatuessa on se erityinen piirre, että sekä työnantajia että palkansaajia edustavat etujärjestöt ovat monista uudistamistarpeista yhtä mieltä.

Uudistuksen helpoimpiin puoliin kuuluu palkkatuen byrokratian vähentäminen ja maksatuksen nopeuttaminen. Erimielisyyttä on siitä, millaista työtä rahoilla pitäisi tukea.

Työnantajien mielestä tehokkainta on antaa rahoja vain, jos työtön työllistyy yksityiseen yritykseen.

Myös tutkimukset tukevat tätä näkemystä. Usein kolmannelle sektorille palkatut eivät työllisty palkkatukijakson jälkeen.

Ongelma on palkkatuen maine, jota uudistuksilla yritetään parantaa.

HS:n tätä kirjoitusta varten haastattelemat asiantuntijat kutsuvat palkkatukea muun muassa ”tunkkaiseksi”, ”byrokraattiseksi” ja ”surkeaa mainettaan paremmaksi”.

Uudella lailla pyritään samaan kuin Ruotsissa, jossa palkkatuki on aktiivisen työvoimapolitiikan keskeisimpiä välineitä.

Palkkatuen käyttö on vähentynyt ja rahoja jää jopa käyttämättä. Viitisen vuotta sitten palkkatukeen käytettiin rahaa vielä noin 300 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna enää 250 miljoonaa euroa.

Hallituspuolueet ovat sopineet, että palkkatukirahoja lisätään 18 miljoonalla eurolla vuoteen 2023 mennessä, mutta ensi vuodeksi valtiovarainministeriö on ehdottanut 10 miljoonaa euroa.

Viime vuonna palkkatuella työskenteli keskimäärin 21 000 ihmistä. Tänä vuonna palkkatuen enimmäismäärä on ollut 1 400 euroa kuukaudessa.

Oikaisu 24.8. klo 11.30: Yritykselle maksettavan palkkatuen määrä ja kesto riippuvat muun muassa siitä, miten pitkään palkattava työntekijä on ollut työttömänä. Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että palkkatukea saisi työtön. Se maksetaan kuitenkin sille yritykselle, joka hänet palkkaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa, mutta alkoholi on yhä osa opiskeluelämää – Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Googlen mittavat investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

   Tilaajille
  6. 6

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  7. 7

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Maailmanlaajuinen ilmastolakko huipentuu New Yorkissa, mielen­osoituksessa mukana Greta Thunberg – suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  6. 6

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää