Politiikka

Luonnon­suojelun rahoista uhkaa tulla kiistaa budjetti­neuvotteluissa – vihreät eivät ole tyytyväisiä valtiovarain­ministeriön ehdotukseen

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä pysyvää rahoitusta luonnonsuojeluun on vain 25 miljoonaa euroa, kun vihreiden mielestä hallitusneuvotteluissa sovittiin 100 miljoonasta.

Budjettineuvotteluissa voi tulla kiistaa myös luonnonsuojelun rahoista, sillä vihreät eivät ole alkuunkaan tyytyväisiä valtiovarainministeriön budjettiesitykseen.

Puolueen mielestä hallitusneuvotteluissa sovittiin selvästi, että luonnonsuojelun määrärahoja kasvatetaan sadalla miljoonalla eurolla vuosittain. Tarkoitus oli, että ensi vuoden budjetissa siitä 46 miljoonaa euroa olisi pysyvää rahoitusta ja loput tulisivat niin sanottujen tulevaisuusinvestointien potista.

Nyt valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on kuitenkin pysyvää rahoitusta noin 25 miljoonaa euroa, joten perusrahoituksen lisäys ei ole vihreitä tyydyttävällä tasolla.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) alkaa torstaina käydä kahdenvälisiä neuvotteluita ensi vuoden budjetista valtiovarainministeriön kanssa.

”Valtiovarainministeriö jaksotti pysyvät menolisäykset niin, että 46 miljoonaa euroa olisi saavutettu vasta loppukaudesta. Me näemme tärkeäksi, että pysyvätkin menot pystyttäisiin nostamaan nopeammin, koska me tarvitsemme henkilökuntaa, joka valmistelee eri ohjelmia”, Mikkonen sanoi keskiviikkona Hämeenlinnassa, jossa vihreiden eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan.

”Tosin aika paljon on jo valmiina, esimerkiksi soidensuojeluohjelma, joka silloin keskeytettiin.”

Ohjelma keskeytettiin Alexander Stubbin (kok) hallituksen kaudella.

”Tosi paljon on valmiina vain odottamassa, että rahaa saataisiin liikkeelle.”

Mikkosen mukaan jo hallitusohjelmasta asti ajatuksena on ollut, että osa luonnonsuojelurahojen 100 miljoonan euron lisäyksestä tulee kertaluonteisista ”tulevaisuusinvestoinneista”, jotka hallitus aikoo rahoittaa myymällä valtion omaisuutta. Ensi vuoden aikana tulevaisuusinvestointeja tehtäisiin kaikkiaan noin miljardin euron arvosta.

”Luonnonsuojelun näkökulmasta on paljon aidosti kertaluonteisia menoja, esimerkiksi kansallispuistojen luontopalvelujen infran korjaamista, tai esimerkiksi alueiden ostoa”, Mikkonen sanoo.

”Ei ole niin oleellista, mikä osa on pysyviä lisäyksiä ja mikä kertaluonteisia. Oleellisempaa on, että se sata miljoonaa saadaan täyteen.”

Aiemmin keskiviikkona vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoi, että Suomen luonto köyhtyy ”hälyttävää tahtia”.

”Jo joka yhdeksäs eliölajimme on uhanalainen. Nyt tarvitaan määrätietoisia toimia suunnan kääntämiseksi.”

Karin mukaan Suomi ei voi mennä neuvomaan esimerkiksi Brasiliaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi, jos Suomi itse ei tee riittävästi toimia seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi, että vihreiden näkökulmasta budjettiriihessä ilmaston, tasa-arvon ja koulutuksen on saatava riittävää huomiota.

Vihreitä ei tyydytä ainakaan koulutusrahoista tehty valtiovarainministeriön esitys. Eduskuntaryhmän ensimmäisen varapuheenjohtajan Saara Hyrkön mukaan vihreiden linja on tässä kirkas.

”60 miljoonan euron lisärahoitus korkeakouluille tulee toteuttaa heti.”

Vihreiden eduskuntaryhmän toisen varapuheenjohtajan Jenni Pitkon mielestä Suomen metsien käytön ”on kerta kaikkiaan muututtava”. Hän oli huolissaan viime vuoden ennätyksellisen suurista hakkuista.

Metsätaloudelle maksetuissa tuissa on Pitkon mielestä otettava nykyistä paremmin huomioon ilmastokestävyys ja monimuotoisuus. Hän toivoi myös Metsähallituksen lopettavan avohakkuut valtion mailla.

Emma Karin mukaan tarvittavia askeleita ovat metsiensuojelun Metso-ohjelman rahoituksen vahvistaminen niin, että 96 000 hehtaarin suojelutavoite täyttyy. Nyt suojeltua alaa on 65 000 hehtaaria.

Lisäksi soidensuojelua pitää Karin mielestä vauhdittaa niin, että tavoitteena oleva 117 000 hehtaaria saadaan suojeltua. Nyt suojeltu ala on 42 000 hehtaaria. Vaelluskalojen tieltä täytyy Karin mielestä purkaa vähintään sata jokiin rakennettua nousuestettä seuraavien kymmenen vuoden aikana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Kahden japanilaisen lentotukialuksen hylyt löydettiin Tyynenmeren pohjasta

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Facebook: Venäjältä operoitu Instagram-verkosto on pyrkinyt viestimään äänestäjille ennen USA:n ensi vuoden vaaleja

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää