Politiikka

HS-analyysi: Kokoomus avasi oppositio­syksynsä: puolue valmistelee väli­kysymystä ja pitää yhteistyötä perus­suomalaisten kanssa mahdollisena

Petteri Orpon mukaan oppositioyhteistyö perussuomalaisten kanssa on ”joissain asiakysymyksissä” mahdollista.

Politiikan syksy on käynnistynyt kunnolla tällä viikolla, kun eduskuntaryhmät ovat pitäneet kesäkokouksiaan ympäri Suomea. Ensi kertaa yli kymmeneen vuoteen oppositioon jäänyt kokoomus kokousti tiistaina Espoossa ja keskiviikkona Vantaalla.

Puolue aloitti oppositiosyksynsä väläyttämällä välikysymystä. Puolue on vaatinut hallitukselta konkretiaa työllisyystoimiin hallitusneuvotteluista asti. Nyt kokoomus kertoo jättävänsä hallitukselle välikysymyksen, jos se ei budjettiriihen yhteydessä päätä ”oikeista” työllisyystoimista.

”Tulemme oppositiossa toimimaan unilukkareina, jos hallitus nuokkuu työllisyyden vahvistamisessa. Kokoomus jättää hallitukselle välikysymyksen vastuullisen taloudenpidon laiminlyömisestä, jos hallitus ei budjettiriihen yhteydessä päätä oikeista työllisyystoimista. Vaadimme sellaisia toimia, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan kattavat budjetin menolisäysten vaikutukset”, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen puheessaan tiistaina.

Kokoomus esitteli viime viikolla oman 16 kohdan listansa työllisyyden edistämiseksi. Toimet sisälsivät kokoomukselle tyypillisesti muun muassa työn verotuksen keventämisen, yrittäjyyteen kannustamisen ja paikallisen sopimisen edistämisen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on kertonut, että hallitus arvioi työllisyystoimiensa vaikuttavuutta vasta vuoden 2020 elokuussa, kuten hallitusohjelmassa on sovittu.

”Pääministeri Rinne. Minun täytyy kyllä sanoa, että olen hämmästynyt siitä, mitä hän vastasi kokoomukselle, kun me peräämme työllisyystoimia. Ei näin, olen hämmästynyt, pettynyt ja huolissani. Työllisyystoimia tarvitaan nyt”, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puheessaan keskiviikkona.

Orpon mukaan kokoomus ei tule lopettamaan työllisyydestä puhumista, ennen kuin hallituksella on ”todellisia” työllisyystoimia.

Kokoomus jatkoi kesäkokouksessaan edelleen myös hallituksen kolmen miljardin tulevaisuusinvestointien arvostelua. Puolue ehdottaa nyt, että valtion omaisuuden myyntituloista laitettaisiin miljardi euroa korkeakoulujen pääomittamiseen.

”Korkeakoulumiljardi voitaisiin yhdistää yksityisen pääoman keräämiseen. Se antaisi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toimintamenoihin suoraan moninkertaisesti resursseja hallituksen budjettiesitykseen verrattuna”, Mykkänen sanoi.

Kokoomus on pettynyt valtiovarainministeriön budjettiesitykseen, jossa korkeakoulut saisivat ensi vuonna 15 miljoonaa lisärahaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön esityksen mukaan yliopistot saisivat hallitusohjelman mukaisesti 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulut 20 miljoonaa heti ensi vuonna. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) on kertonut taistelevansa esityksen puolesta ministeriöiden välisissä neuvotteluissa ja hallituksen budjettiriihessä.

Oppositioasema tarjoaa kokoomukselle mahdollisuuden palauttaa mainettaan sivistyspuolueena.

Miljardin euron lisärahan vaatiminen on vähintäänkin suunnanmuutos kokoomuksen hallituspolitiikkaan. Yksi viime hallituskauden isoimmista hallitus–oppositio­-väännöistä käytiin nimenomaan koulutuksen rahoituksesta.

Hallitus leikkasi koulutuksesta laskentatavasta hieman riippuen noin 690 miljoonaa euroa. Korkeakoulujen rahoitusta hallitus leikkasi 110 miljoonaa euroa ja jäädytti rahoituksen indeksikorotukset. Useissa korkeakouluissa päädyttiin leikkausten takia yt-neuvotteluihin.

Siinä missä edellinen oppositio vastusti muun muassa koulutusleikkauksia suhteellisen yhtenäisenä joukkona, nähdään tällä kaudella todennäköisesti pirstaleisempaa oppositiopolitiikkaa. Yhteistyötä suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten pidetään lähtökohtaisesti vaikeampana kuin muiden puolueiden kanssa.

Petteri Orpo sanoi viime viikolla kokoomuksen johdon kokouksessa Turussa toivovansa, että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ”ei anna perussuomalaisten riveissä tilaa kasvaa sellaiselle ajattelulle, jossa väkivallan lietsominen on sulka hattuun”.

Orpo viittasi lausunnollaan perussuomalaisten kansanedustajaan Ano Turtiaiseen. Turtiainen kommentoi keväällä, että hänen saamaansa tuomio julkisesta kehottamisesta rikokseen on perussuomalaisissa ”sulka hattuun”.

Orpon toivetta voi pitää siinä mielessä myöhästyneenä, että Halla-aho on jo useaan otteeseen antanut ymmärtää, että Turtiaisen tyylisten puheiden lietsominen ei kuulu hänen puheenjohtajuuteensa. Esimerkiksi kesällä Halla-aho sanoi HS:lle, että hänellä ei ole tarvetta kommentoida kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) puheita. Mäenpää kirjoitti maahanmuuttoaiheiseen keskusteluun Facebookissa, ”milloin Lapualla starttaa liike”.

Petteri Orpon mukaan yhteistä oppositiota ei tällä kaudella nähdä, mutta yhteistyö perussuomalaisten kanssa on mahdollista.

”Voi olla, että jossain asiakysymyksissä ollaan samaa mieltä. Olen huomannut, että talouden peruslinjat tuntuvat olevan samankaltaisia. Mutta itselleni on ainakin maahanmuuttoa ja Eurooppa-politiikkaa lukuun ottamatta aika epäselvää, mitkä heidän linjansa edes ovat”, Orpo sanoi.

Kokoomukseen kuuluu arvoiltaan liberaalimpia ja konservatiivisempia kansanedustajia, ja ennen vaaleja kannat mahdolliseen hallitusyhteistyöhön vaihtelivat puolueen sisällä selvästi. Orpon mukaan puolueita erottaa eniten Eurooppa-politiikka, ”rajat kiinni”-ajattelu, ja ihmiskäsitys. Hän uskoo, että eduskuntaryhmän sisällä ajatellaan yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa yhteneväisesti.

”Kukaan ei ainakaan minun julkilausumiani ole tässä kahden päivän aikana kyseenalaistanut.”

Pitkän linjan kansanedustaja Ben Zyskowicz komppaa Orpoa siinä, että asiakysymyksistä riippuen perussuomalaisten kanssa voidaan tehdä yhteistä oppositiopolitiikkaa.

”Ei sinänsä ole mitään periaatteellisia esteitä. Kun tällä hetkellä miettii vaikka hallituksen hämärän peitossa olevia työllisyystoimia, niin voisi kuvitella, että esimerkiksi tässä asiassa kaikki kolme oppositiopuoluetta vaativat aika samaan sävyyn toimia. Jos perussuomalaiset haluavat laittaa nimensä meidän mahdolliseen välikysymykseen, niin ei mitään estettä.”

Toisen kauden kansanedustaja ja liberaalina tasa-arvon puolestapuhujana tunnettu Saara-Sofia Sirén suhtautuu Zyskowicziä varauksellisemmin.

”Oppositio on mahdollisuus tehdä nimenomaan kokoomuspolitiikkaa, joten silloin ei ole mitään järkeä asemoida itseämme suhteessa muihin. Henkilökohtaisesti perussuomalaisten kanssa tehtävä yhteistyö ei ole se luontevin suunta. Painotukset ja näkemykset erityisesti itselleni tärkeistä teemoista, kuten ilmastosta, tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista ovat tähän mennessä olleet hyvin kaukana toisistaan.”

Hallituksen budjettiriihi alkaa kolmen viikon päästä. Se on kokoomukselle ensimmäinen oppositiosta seurattava budjettiriihi 12 vuoteen.

Jos hallitus ei kokoomuksen mielestä esitä tarvittavia työllisyystoimia, puolue pääsee aloittamaan oppositiotaipaleensa vauhdikkaasti välikysymyksen jättämisellä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  4. 4

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  5. 5

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvamistaan

  7. 7

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  8. 8

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  9. 9

   Jos perhepuheen sävy olisi ratkaisu syntyvyyteen, Instagram saisi millenniaalit lisääntymään

  10. 10

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  6. 6

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää