Politiikka

Yli sadan miljoonan euron kiista korkea­koulurahoista jäi yhä ratkaisematta

Valtiovarainministeriön ja opetusministeriön neuvotteluissa käytiin läpi pahimpia kipukohtia, mutta korkeakoulu- ja tutkimusrahoituksen esityksissä on yhä yli sadan miljoonan euron ero.

Kiista korkeakouluille luvatun valtionrahoituksen jaksotuksesta jää ratkaistavaksi vasta varsinaisessa hallituksen budjettiriihessä syyskuun puolivälissä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä valtiovarainministeriö kävivät budjetista torstaina aamupäivällä neuvottelut, joissa ei löytynyt sopua kymmenien miljoonien suuruiseen erimielisyyteen.

Kun huomioon otetaan myös aloituspaikkojen lisäykseen ja tutkimukseen kaavaillut määrärahat, kurottavaa on riihessä yli sata miljoonaa euroa.

Rahoituskiistan juuret piilevät uudentyyppisessä hallitusohjelmassa, jossa menolisäykset on ajoitettu niin epämääräisesti, että ne herättävät tulkintaerimielisyyksiä: hallitusneuvotteluja käydään ikään kuin uudestaan.

Eri ministeriöiden ja valtiovarainministeriön kahdenvälisiä neuvotteluja on käyty keskiviikkona ja torstaina. Torstaina oli vuorossa myös opetus- ja kulttuuriministeriö. Hallituslähteiden mukaan ymmärrystä löytyi puolin ja toisin, mutta mitään päätöksiä ei vielä tehty.

Neuvotteluissa käytiin läpi suurimpia kipukohtia ja määrärahaeroja, joista tuntuvimmat koskevat juuri korkeakouluille hallitusohjelmassa luvattujen lisärahojen jaksotusta sekä tuhansien aloituspaikkojen lisäystarpeen kustannuksia.

Hallitusohjelman mukaan yliopistojen valtionrahoituksen piti nousta 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa.

Hallitusohjelman liitteessä ne on merkitty vuodelle 2023, mutta opetusministeriön ja korkeakoulujen tulkinnan mukaan pysyvää rahoitusta oli määrä lisätä täysimääräisesti jo ensi vuonna.

Silloin edes rippeet monien hallituspuolueiden ennen vaaleja tavoittelemasta koulutusmiljardista alkaisivat toteutua heti eikä vasta hallituskauden lopulla.

Valtiovarainministeriön esityksessä summat olivat pudonneet 10:een ja viiteen miljoonaan euroon eli neljäsosaan alkuperäisestä. Tämä sai tähän asti hallitusohjelmaa enimmäkseen kiitelleet koulutusalan järjestöt järkyttymään.

Vielä isompi ero määrärahoissa koskee korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä. Sitä varten opetusministeriö esittää jo ensi vuodelle yhteensä 40:tä miljoonaa euroa, kun valtiovarainministeriön esitys on pyöreä nolla.

Hallitusohjelmakaan ei tosin korvamerkittyä rahaa aloituspaikkoihin luvannut millekään vuodelle eikä kummastakaan ”korista” eli pysyvistä menolisäyksistä tai kertaluonteisista investoinneista. Investointikoriin laajennusrahaa oli hankala saada, koska kyseessä on käytännössä pysyvä tai ainakin useiden vuosien menolisäys.

Toisaalta hallitusohjelma kyllä linjaa, että korkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään ”merkittävästi”.

Perusteluja on paljon aina hakijasuman ja osaajapulan purkamisesta koulutustason nostoon asti. Onhan korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus nuorten ikäluokasta määrä nostaa vähintään puoleen vuoteen 2030 mennessä, kun se nyt on noin 40 prosenttia.

Perhevapaalle äsken siirtynyt tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi heinäkuussa (HS 13.7.), että opetusministeriö aikoo esittää tuhansien aloituspaikkojen väliaikaista lisäämistä ja myös erillisrahoitusta sitä varten.

Myös Saarikkoa sijaistava Hanna Kosonen (kesk) on luvannut puolustaa sekä perusrahoituksen että aloituspaikkarahoituksen saamista jo ensi vuoden budjettiin, vaikka valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) pitää tiukasti kiinni vuodesta 2023.

Omassa budjettiesityksessään opetusministeriö ehdotti, että korkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään vähintään 5 000 opiskelijalle. Laajennukseen tulisi varata jo ensi vuodelle yliopistoille 24 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluille 16 miljoonaa euroa.

Määräraha koulutuslaajennukseen kasvaisi asteittain niin, että vuoteen 2023 mennessä se nousisi jo 128 miljoonalla eurolla, sanotaan opetusministeriön julkisen talouden suunnitelmaa koskevissa linjauksissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Sotakoirat tappoivat sotilaan Itävallassa

  4. 4

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölön sairaala laski sähköpotkulaudoilla loukkaantuneiden hoidon kustannukset: ”Toivon, että yritykset ymmärtävät tämän haittapuolen”

  7. 7

   Auto- ja kuljetusalan liitto aloittaa tukilakon ensi viikolla, jos Postin työriita ei ratkea

  8. 8

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon, HS:n reportaasi kertoo miksi kansa sekosi Ideaparkista

  9. 9

   Onko firman pikkujouluista mitään hyötyä? Asiantuntijat kertovat

  10. 10

   Kiinan suurin kaatopaikka täyttyi 25 vuotta etuajassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  3. 3

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  4. 4

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  9. 9

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  10. 10

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää