Politiikka    |   Kolumni

Saatamme palata luku- ja kirjoitus­taitoisten harvain­valtaan

On pelättävissä, että meille on kasvamassa kokonaisia uusia sukupolvia, jotka eivät lue kirjoja, ja joiden kyky ajatella on siksi heikentynyt, Yrjö Rautio kirjoittaa kolumnissaan.

”Suoma­laiset himo­lukijoina on vuosi­kymmeniä elänyt myytti, kaunis itsepetos”.

”Kirjat ja lukeminen on lyhyt välivaihe ihmiskunnan historiassa”.

Väiteparista kehkeytyi yhä jatkuva keskustelu lukemisen merkityksestä ihmiselle ja ihmiskunnalle. Sitä tässä on tarvittukin.

Ensimmäisen väitteen esitti tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm Helsingin Sanomien kolumnissaan 6. elokuuta, jälkimmäisen viestintäjohtaja Mikael Jungner vastaväitteenä Ekholmille.

Ekholm kertoi huolensa lukemisen vähenemisestä ja sen aiheuttamasta uhasta koko sivistyksellemme niin perusteellisesti, ettei siihen ole lisäämistä eikä pois otettavaa. Jungner taas tuli – jälleen kerran – paljastaneeksi, millainen pintaliitäjä hän on.

Ehkä Jungner, kuten moni muukin, kuvittelee, että uusi tietoteknologia ja sen tuoma uusi viestintä riittävät korvaamaan kirjat, nuo ”kömpelöt käyttöliittymät”. Totta on, ettei netissä tule toimeen, ellei ole edes auttavaa luku- ja kirjoitustaitoa. Mutta kirjojen lukemista se ei korvaa alkuunkaan.

 

Kieli ja sanat ovat ajattelun väline.

Kirjojen lukemisen hyödyt ovat moninaiset ja kiistattomat, lukuisten tieteellisten tutkimustenkin osoittamat. Kirjojen lukeminen on tie täyteen ihmisyyteen.

Vain kirjoja lukemalla oppii esimerkiksi keskittymään aikaa ja paneutumista vaativiin henkisiin suorituksiin ja eläytymään muiden ihmisten elämään ja tunteisiin. Lukeminen kehittää empatian kykyä ja ajattelua, parantaa ja ylläpitää muistia ja kehittää mielikuvitusta.

Kieli ja sanat ovat ajattelun väline. Koululaiset, teinit, jotka lukevat kirjoja, osaavat tutkimusten mukaan jopa 70 000 sanaa. Nuoret, jotka eivät kirjoja lue, osaavat vain 15 000 sanaa. Lukemisella on näin välitön yhteys ajattelukykyyn.

Väestöryhmistä juuri kirjoja lukevien nuorten ja lasten osuus vähenee erityisen jyrkästi. Onkin pelättävissä, että meille on kasvamassa kokonaisia uusia sukupolvia, jotka eivät lue kirjoja, ja joiden kyky ajatella on siksi heikentynyt.

Yhtä hyvin kuin kirjojen lukemisen tarpeellisuudesta voisi väitellä siitä, ovatko tieto ja sivistys ylipäätään tarpeellisia asioita ihmiselle ja ihmiskunnalle.

Vastaus ei ole lainkaan niin itsestään selvä kuin luulisi. Osa ihmisistä ei pidä tietoa ja sivistystä tarpeellisina. Kaiken kansan sivistämistä on yleensäkin pidetty tarpeellisena vasta 1700-luvun valistuksen ajasta lähtien. Sitä ennen sitä pidettiin jopa vahingollisena.

Tieto ja sivistys ovat demokratian, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien perusta. Nyt ovat nousussa poliittiset liikkeet, jotka eivät perustu tiedolle ja sivistykselle, vaan tietämättömyydelle ja sivistymättömyydelle.

Merkkejä tiedon, tutkimuksen ja opetuksen vähättelystä on Suomessakin näkynyt, varsinkin edellisen hallituksen aikana.

 

En ikinä luota päättäjiin, joiden tietämys elämästä ja maailman menosta rajoittuu heidän omaan elinaikaansa.

Itse liitän kirjojen lukemisen etenkin historian tuntemukseen. Ilman sitä ei ole sivistystä, eikä historiaa voi tuntea, ellei lue kirjoja.

Olen kohdannut korkeassakin asemassa olevia poliitikkoja, jotka eivät tiedä historiasta juuri mitään. Monet eivät tunne edes lähihistoriaa eivätkä silloin kykene edes relevanttiin poliittiseen keskusteluun.

Keskustelimme kerran toimittaja Aarno ”Loka” Laitisen kanssa eduskunnan kuppilassa. Puheessamme esiintyi sana ohrana. ”Mikä on ohrana”? kysyi samassa pöydässä istunut kokoomuslainen eduskunnan sivistysvaliokunnan silloinen puheenjohtaja. Siviiliammatiltaan hän oli koulun rehtori.

Kansan Uutisten päätoimittajana sain kuulla Vasemmistoliiton johtotasolta moitteita, että katsoin suuntaa peruutuspeilistä, kun muistutin, että pitää tuntea historiaa, jotta ei toistaisi sen virheitä, osaisi tulkita nykyaikaa ja rakentaa tulevaa. Jotkut ylpeilivät sillä, että eivät tiedä mitään esimerkiksi stalinismin ajasta ja sen tapahtumista, koska ”eivät olleet silloin vielä syntyneetkään”.

En ikinä luota päättäjiin, joiden tietämys elämästä ja maailman menosta rajoittuu heidän omaan elinaikaansa.

Vuosituhannet ennen valistuksen aikaa ja demokratian syntyä maailmaa ja valtakuntia hallitsivat piskuiset luku- ja kirjoitustaitoiset eliitit. Ehkä Jungner on omalla tavallaan oikeassa: Ehkä elämme todella lyhyttä välivaihetta, johon lukeminen, sivistys ja demokratia kuuluvat, ja olemme jo palaamassa ikiaikaiseen harvainvaltaan?

Voi käydä paljon pahemminkin: vallan ottavat tietämättömien ja välinpitämättömien tuella uuden ajan barbaarit, jotka polkevat jalkoihinsa kaiken inhimillisesti arvokkaan.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää