Politiikka    |   HS-gallup

Kulmuni on kansan parissa hiukan Kaikkosta suositumpi keskustan uudeksi puheen­johtajaksi

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan lauantaina Kouvolassa. Tuoreen HS-gallupin mukaan elinkeinoministeri Katri Kulmuni on hiukan puolustusministeri Antti Kaikkosta suositumpi tehtävään. Puolet suomalaisista ei kuitenkaan osaa valita suosikkiaan.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni on suomalaisten keskuudessa hiukan puolustusministeri Antti Kaikkosta suositumpi ehdokas keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, käy ilmi tuoreesta HS-gallupista.

25 prosenttia kyselyn vastaajista pitää Kulmunia parhaana vaihtoehtona puolueen johtoon. Kaikkonen saa 21 prosentin kannatuksen. Joku muu kandidaatti tulisi kyseeseen viidelle prosentille.

Useimmat vastaajat, 48 prosenttia kaikista kyselyyn osallistuneista, eivät silti osaa sanoa parasta puoluejohtajaehdokasta lainkaan.

Kulmuni on suositumpi kuin Kaikkonen myös kyselyn keskustalaisten vastaajien keskuudessa. Heistä 40 prosenttia valitsisi Kulmunin ja 28 prosenttia Kaikkosen. Muun ehdokkaan valitsisi neljä prosenttia ja 28 prosenttia ei osaa sanoa. Keskustan osajoukko vastaajien keskuudessa on kuitenkin melko pieni, joten tuloksia on hyvä lukea varauksella.


Keskusta valitsee uuden puheenjohtajansa Kouvolassa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa tulevana lauantaina 7. syyskuuta.

Kyselyn tulos mittaa mielipideilmastoa rajallisesti siinä mielessä, että kaikki keskustalaiset eivät pääse äänestämään johtajavaalissa, kaikista suomalaisista puhumattakaan.

Puoluekokouksessa äänivaltaisia ovat paikalle saapuneet ja valtakirjansa esittäneet puolueen paikallisyhdistysten ja piirien nimeämät puoluekokousedustajat. Edellisessä puoluekokouksessa edustajia oli noin 2 100.

HS-gallupin perusteella Kulmunin ja Kaikkosen kannatus jakautuu kaikkien suomalaisten keskuudessa esimerkiksi alueellisesti.

Kulmuni on suositumpi maaseutumaisissa kunnissa, missä häntä kannattaa 39 prosenttia vastaajista, kun Kaikkosen tuki on 11 prosenttia.

Kaupunkimaisissa kunnissa tilanne on puolestaan hyvin niukalti Kaikkosen eduksi. Häntä kannattaa 22 prosenttia vastaajista ja Kulmunia 20 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla Kulmuni on kuitenkin Kaikkosta suositumpi. Hänet valitsisi 31 prosenttia vastaajista, kun Kaikkosen kannatus on 20 prosenttia.

Myös esimerkiksi keski-ikäiset ja akateemisesti koulutetut pitävät Kulmunia Kaikkosta parempana vaihtoehtona.

Moni kaikissa ryhmissä vastaa, ettei osaa valita kahdesta mieluisampaa.

Muiden suurimpien puolueiden kannattajakunnassa kokoomuksen ja perussuomalaisten tukijat pitävät Kaikkosta parempana vaihtoehtona kuin Kulmunia.

Kulmuni taas on Kaikkosta suositumpi ennen muuta vihreiden keskuudessa. Myös sosiaalidemokraateista ja vasemmistoliittolaisista suurempi osa kannattaa Kulmunia kuin Kaikkosta. Ero ei kuitenkaan ole aivan yhtä suuri kuin vihreillä.

Nykyinen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi kevään eduskuntavaalien jälkeen, että hän jättää tehtävänsä.

Kaikkosen ja Kulmunin lisäksi puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut myös hartolalainen yrittäjä Jari Tasanen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS selvitti suomalaisten suhtautumista keskustan puheenjohtajaehdokkaisiin Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimuksessa kysyttiin seuraava kysymys: Suomen keskustan Juha Sipilä ilmoitti keväällä eroavansa puolueen puheenjohtajan tehtävistä. Uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta. Kuka olisi mielestäsi paras vaihtoehto Suomen keskustan uudeksi puheenjohtajaksi?

 Tutkimusaineisto koottiin Gallup Kanava -internetpaneelissa 30.8.–4.9.2019. Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 099.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää