Politiikka |HS seuraa

Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja, ei aio heti valtiovarain­ministeriksi

Keskustan uusi johtaja ei aio ottaa ainakaan heti itselleen valtiovarainministerin salkkua.

Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni lupaa lähes kaksinkertaistaa puolueen kannatuksen.

”Keskusta ei voi olla kymmenen prosentin puolue, vaan keskustan täytyy olla kahdenkymmenen prosentin puolue”, uusi puheenjohtaja sanoi voitonpuheessaan.

Elokuun lopussa julkaistussa HS-gallupissa keskustan kannatus oli 12,1 prosenttia.

Toimittajille valintansa jälkeen puhunut Kulmuni kertoi kannatuksen noston keinoiksi ”samat, juurevat syvänvihreät asiat”, joihin keskusta on perinteisestikin nojannut.

”Keskusta haluaa, että joka ainoa kotiseutu on elinvoimainen”, Kulmuni sanoi.

Kun vastavalitulta puheenjohtajalta kysyttiin, millä konkreettisilla keinoilla hän tätä alueiden asiaa aikoo edistää, hän nosti esiin perustuslain noudattamisen. Sen kautta on varmistettava, että koulut eivät ole homeessa, ikäihmiset saavat hoitoa ja tiet ovat kunnossa, Kulmuni totesi.

”Ihmiset tarvitsevat tulevaisuudenuskoa”, hän sanoi.

Hallituksessa Kulmunilla on nyt elinkeinoministerin salkku. Perinteisesti hallituksen toiseksi vahvimman puolueen puheenjohtaja on ottanut itselleen valtiovarainministerin tehtävän, jota nyt hoitaa keskustan Mika Lintilä.

Kulmuni kertoi tapaavansa Lintilän heti sunnuntaina, mutta antoi ymmärtää, että ei aio vaihtaa tehtäviä hallituksen sisällä ainakaan heti.

”Se, että lähdettäisiin johonkin ministeriruletteihin nyt heti, niin se ei ole ajankohtaista”, Kulmuni sanoi.

Hän totesi kuitenkin puolueen puheenjohtajana olevansa valmis ottamaan vastaan kaikki tehtävät, jos niikseen tulee.

”Keskustan kannatuksen saaminen nousuun on keskustan puheenjohtajan tärkein tehtävä”, Kulmuni sanoi moneen otteeseen.

Kisa keskustan puheenjohtajuudesta oli loppuun asti tiukka. Kulmuni voitti vastaehdokkaansa, puolustusministeri Antti Kaikkosen äänin 1 092–829. Kaikkonen piti Kouvolan jäähallissa järjestetyssä kokouksessa voimakkaan tunteikkaan puheen, jossa hän muun muassa kertasi synkkiä tuntojaan vaalirahakohun keskellä.

Kulmuni saa kouraansa puo­lueen edellisen puheenjohtajan Juha Sipilän muovaaman upouuden alumiinisen nuijan. Sille Sipilä lupasi omassa jäähyväispuheessaan ainakin sadan vuoden käyttöiän.

Puheenjohtajakauden muistot saivat Sipilän myös liikuttumaan. Ääni sortui, kun Sipilä muisteli tapahtumissa ”torin laidalla” olleita hiljaisia tukijoita, jotka kertoivat tukeneensa puheenjohtajaa muun muassa esirukouksin.

Seuraajaansa Sipilä opasti opettelemaan asiat perinpohjaisesti ja kuuntelemaan muita.

”Jos olisin tiennyt kaiken, mitä tiedän nyt, jotain tekisin toisinkin, mutta se on selvää, että päivääkään en vaihtaisi pois.”

Poliittisesti Sipilä jätti perinnökseen kuusikohtaisen ”Sipilän listan” työllisyystoimista, jotka istuvan hallituksen pitäisi viedä läpi, jos se haluaa päästä työllisyystavoitteeseensa.

Sipilä ehdotti muun muassa paikallisen sopimisen lisäämistä työpaikoilla ja ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamista asteittain.

Sipilä myös loisi uudenlaisen kannustinjärjestelmän työttömille. Siinä työntekijä saisi paremman perusturvan, mutta sitoutuisi samalla ottamaan vastaan työtä myös asuinalueensa ulkopuolelta tai menemään koulutukseen alalle, joka ei ole hänen omansa.

Sipilä kertoi myös jatkavansa rivikansanedustajana, ja varoitti puoluetta liian löysästä taloudenpidosta.

”Keskustan on oltava tarkkana, älkäämme olko löperöitä.”

Kulmuni vakuutti keskustan olevan sitoutunut Antti Rinteen (sd) johtaman viiden puolueen hallituksen ohjelmaan ja työllisyystavoitteisiin.

Kulmunin prioriteeteissa puolue vaikutti kuitenkin olevan korkealla: Kulmuni kertoi pyhittävänsä osan työviikosta pelkästään puolueen uudistustyölle. Hän kertoi muun maussa haluavansa ottaa keskustan rivijäsenet mukaan puolueen arkiseen päätöksentekoon. Keinoja ovat esimerkiksi ”kännykkäsovellukset ja nettikyselyt”.

”Jokaisen keskustassa pitää pystyä kokemaan osallisuutta”, Kulmuni sanoi.


Näin HS seurasi puoluekokousta:

Katri Kulmunin kiitospuhe

 

Uudeksi varapuheenjohtajaksi Petri Honkonen

Kansanedustaja Petri Honkonen valittiin keskustan varapuheenjohtajaksi Katri Kulmunin tilalle. Honkonen sai vaalissa 971 ääntä ja vastaehdokas Mikko Kärnä 620 ääntä.

Toisen kauden kansanedustaja Honkonen on Kulmunin tapaan 32-vuotias.

Kulmuni ei aio ottaa valtiovarainministerin salkkua ainakaan heti

Katri Kulmuni sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei "ministeriruletti ei ole ajankohtainen".

"En ota valtiovarainministerin salkkua heti, se on ihan selvä asia."

Kulmuni toisti, että puheenjohtajalla on oltava valmius ja kyky hoitaa kaikkia tehtäviä, mutta juuri nyt ajankohtaista on kääntää keskusta nousuun.

"Katsotaan sitten, kun kannatus on kääntynyt."

Kaikkonen lupasi täyden tuen Kulmunille: "Täältä lähdetään yhtenä joukkueena"

Kansanvalta on puhunut, pulinat pois, puheenjohtajakisan hävinnyt osapuoli Antti Kaikkonen sanoi noustuaan lavalle.

"Eihän tämä ihan mennyt kuin itse toivoin ja ajattelin. Ajattelin, että käydään reipas ja reilu kisa ja paras mies voittakoon", Kaikkonen vitsaili.

Hän onnitteli uutta puheenjohtajaa ja sanoi toivovansa, että Kouvolasta saatiin lähtölaukaus keskustan uudelle nousulle.

"Minulla on teille kaikille toivomus: täältä lähdetään yhdenä joukkueena. Ei ole enää kahta porukkaa. Ja Katri, ei tarvitse epäillä, että jäikö jotain hampaankoloon. Täältä tulee täysi tuki."

Kulmuni kiitospuheessaan: Keskustasta pitää tehdä 20 prosentin puolue

Tuore puheenjohtaja kiitti aluksi vastaehdokastaan Antti Kaikkosta ja väistyvää puheenjohtajaa Juha Sipilää. Sen jälkeen hän käänsi katseen eteenpäin.

"Rakkaat ystävät, nyt meillä alkaa työt. Keskusta ei voi olla kymmenen prosentin puolue, vaan keskustan on oltava kahdenkymmenen prosentin puolue."

Hän muistutti vuoden 2021 kuntavaaleista ja sanoi itse aikovansa asettua ehdolle.

"Keskusta, eteenpäin!" Kulmuni päätti puheensa.

Keskustan puheenjohtajaksi on valittu Katri Kulmuni

Kulmuni saa 1 092 ääntä ja Kaikkonen 829 ääntä. Yksi ääni hylättiin.

Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja.

Kulmuni puheessaan: Keskusta on aina luottanut nuoriin

Katri Kulmuni viittasi seitsemänminuuttisessa puheessaan useaan kertaan ikäänsä.

"Tiukoissa paikoissa keskusta on aina luottanut nuoriin", Kulmuni sanoi ja viittasi esimerkiksi Kyösti Kallioon, joka nousi puolueen johtoon 35-vuotiaana vuonna 1908.

"Tässä on teille nuori nainen", 32-vuotias Kulmuni aloitti myös puheensa loppukaneetin.

Tunteikkaista puheistaan keskustan piirissä tunnettu torniolainen ei poikennut tyylistään. Hän vertasi keskustaa maanviljelijään, joka tekee kovaa töitä mutta jää ilman satoa.

Hän kävi harkituin äänenpainon vaihteluin läpi lähiön lapset ja yksinyrittäjät, kauniin maaseudun ja vilkkaat kaupungit.

Kulmuni sanoi kaulassaan roikkuvan korun olevan tehty vanhasta kolikosta, jonka hänen isänsä löysi sukutilan pellolta metallinpaljastimella. Ylisukupolvisuus on ollut vahva osa Kulmunin imagoa.

Kulmuni sai Kaikkosen tapaan äänekkäät suosionosoitukset yleisöltä, mutta kenties raadollisen omakohtaisesti kokemuksistaan puhunut tuusulalainen onnistui tällä kertaa sytyttämään yleisön aavistuksen enemmän.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  4. 4

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää