Politiikka

Älykäs ja ”poikkeuksellisen epäsosiaalinen” poliitikko – Tällainen on keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni

Katri Kulmuni on imagoltaan samaan aikaan liberaali maailmankansalainen ja juureva maaseudun kasvatti, joka on tunteikkailla puheillaan erottautunut puoluekokouksissa ja tupailloissa.

Katri Kulmuni oli ainakin kesään saakka melko tuntematon nimi suurelle yleisölle. Nyt 32-vuotias torniolainen on keskustan uunituore puheenjohtaja ja Antti Rinteen (sd) hallituksen elinkeinoministeri, eikä se ole sattumaa.

Kulmuni on tehnyt vahvaa nousua kohti keskustan eturiviä jo lähes vuosikymmenen ajan. Hän on ollut ääniharava Lapissa kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa ja toimi puolueensa varapuheenjohtajana vuodesta edellisten kolmen vuoden ajan.

Paljon Kulmunin suosiosta puolueen sisällä kertoo se, että hän on löi lauantaina Kouvolan puheenjohtajavaalissa kokeneen ja pidetyn Antti Kaikkosen selkein lukeminen.

Pääset lukemaan seurantaa puoluekokouksesta täältä.


Keskustalaiset kuvaavat Kulmunia älykkääksi poliitikoksi, joka on nopea oppimaan ja omaksumaan tietoa.

Yksi avaimista menestykseen on se, että Kulmuni pystyy vetoamaan puolueen eri laitoihin. Hän on imagoltaan samaan aikaan liberaali maailmankansalainen ja juureva maaseudun kasvatti, joka on tunteikkailla puheillaan erottautunut puoluekokouksissa ja tupailloissa.

Kulmuni kasvoi sukunsa perintötilalla Torniossa, ja hän puhuu usein ylisukupolvisuudesta. Harvinaista sukunimeä kantavat nykyisin vain Katri ja hänen lähiomaisensa.

Lehmien lypsäminen ei kuitenkaan Kulmunin lapsuutta hallinnut, sillä hänen keskusta-aktiivi-isänsä on pienyrittäjä ja äiti opettaja. Tukijoidensa kokoaman vaalilehden mukaan Kulmuni oppi nuorena työnteon leikkaamalla isoäitinsä nurmikkoa ja tekemällä hampurilaisia Tornion Hesburgerissa.

Kulmuni opiskeli Lapin yliopistossa kansainvälisiä suhteita, ja osana opintojaan hän opiskeli myös Venäjällä muun muassa Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa. Kulmuni puhuu venäjän lisäksi englantia, ruotsia, ja ranskaa.

Joidenkin keskustalaisten mielestä mielikuva ”juurevasta maatilan tytöstä” onkin osin laskelmoitu eikä Kulmuni ole ”mikään varsinainen landeihminen”.


Vahvan aluepolitiikan ajaja torniolainen joka tapauksessa on. Hän kuvaa itseään äärikeskustalaiseksi.

Eräänlaisen läpilyöntinsä puolueen sisällä Kulmuni teki vuonna 2014 Turun puoluekokouksessa, jossa hän haki ensimmäistä kertaa varapuheenjohtajaksi. Vaikka hän jäi niukasti valitsematta, nousevan nuoren puhetta muistellaan puolueväen keskuudessa vieläkin.

”Aatesiskot, aateveljet! Olemme osa elävää liikettä. Tunnemme sen täällä, tunnemme sen täällä [osoittaa kädellä sydäntään]. Tunnetta voi melkein koskettaa, niin vahvana se leijuu ympärillämme”, Kulmuni aloitti puheensa.

Vaikka osa keskustalaisista piti alusta loppuun tunnepitoista puhetta hieman liian mahtipontisena, monet liikuttuivat kyyneliin saakka. Myös lauantaina Kulmuni kirvoitti puheillaan Kouvolan jäähallin useaan otteeseen raikuviin aplodeihin..

Monet keskustavaikuttajat näkevät Kulmunissa kyvykkään nuoren polven poliitikon, joka pystyy vetoamaan myös varttuneeseen maaseudun väestöön: ”äärikeskustalaisuus” ja maaseudun elinvoiman korostaminen palauttaisi puolueen juurilleen oikealle nojaavasta asianhoitajapolitiikasta.

Kulmunin tukijoihin liittyivät puheenjohtajakamppailun aikana monet pitkän linjan keskustalaiset, kuten Seppo Kääriäinen, Mauri Pekkarinen ja Sirkka-Liisa Anttila.


Keskustan kahta puheenjohtajaehdokasta yhdisti se, että molemmat ovat nuorina toimineet Paavo Väyrysen avustajina. Kulmunin nousukiito lähti siitä, kun Väyrynen syksyllä 2010 yllättäen soitti ja pyysi hänet lehdistöavustajakseen.

Väyrysen kanssa Lappia kiertänyt Kulmuni sai ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan seuraavana vuonna hienon äänisaaliin. Seuraavissa vaaleissa vuonna 2015 Väyrynenkin jäi jo taakse, ja Kulmuni nousi eduskuntaan vaalipiirin äänivaltiaana.


Kulmuni ja Kaikkonen ovat myös poliittisesti lähellä toisiaan, minkä vuoksi puheenjohtajakisaa kritisoitiin laimeaksi. Luonteeltaan he ovat kuitenkin keskustalaisten mukaan varsin erilaisia.

Siinä missä Kaikkonen tunnetaan hyväntuulisena seuramiehenä, kuvataan Kulmunia ”poikkeuksellisen epäsosiaaliseksi” poliitikoksi. Hän ei puolueen juhlissa kierrä väkisin hymyilemässä ja höpöttelemässä, vaan viihtyy läheisimpien ystäviensä kanssa.

”Ei se ole hänelle ongelma ollut. Päinvastoin on hienoa, että muillekin kuin sosiaalisille superverkostoitujille on tilaa politiikassa”, sanoo yksi keskustalainen.

Yksi Kulmunin voittoa selittävistä tekijöistä on se, että hänellä ei ole taakkanaan samankaltaisia menneisyyden tahroja kuin Nuorisosäätiö-kohussa ryvettyneellä Kaikkosella.

Monet puoluekokousedustajat kuvasivat lauantaina Kulmunia puolueen tarvitsemiksi ”tuoreiksi kasvoiksi”, mutta jonkin verran huolta herättää Kulmunin vähäinen johtajakokemus.

Hän on kyllä johtanut esimerkiksi Tornion kunnanvaltuustoa, Suomen YK-liittoa ja Suomi-Venäjä-seuraa, mutta politiikan henkilöjohtamisessa hän astuu keskustan puheenjohtajana uudelle areenalle.

Nyt Kulmunilla on edessään vaativa tehtävä: hänen on nopeasti yhdistettävä kannatusalhossa mateleva ja sisäisesti erimielinen puolue.

”Katrilla on paljon kykyä ja potentiaalia. Uskon hänen onnistuvan, kunhan hän vain kokoaa lähelleen riittävän suuren ja monipuolisen joukon keskustavaikuttajia eikä luota liian pieneen piiriin”, eräs keskustalainen arvioi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää