Politiikka    |   Lauantaivieras

Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä ihmettelee, minne hallituksen lupaus rahoista katosi: Nyt uhkaavat lisäsäästöt

Helsingin yliopistoa kurittavat vielä edellisenkin hallituksen aiheuttamat säästöohjelmat. Uusia säästöjä on tulossa, mikäli valtiovarainministeriön kutistama budjettiehdotus toteutuu, sanoo rehtori Jari Niemelä. Hän lupaa silti, ettei väkeä nyt irtisanota.

”Irtisanomisia ei kyllä tule, mutta edessä ovat lisäsäästöt, jos valtiovarainministeriön budjettiesitys toteutuu”, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä, 61. Hän on luotsannut nyt vuoden päivät Suomen suurinta – ja monen mittarin mukaan myös parasta – yliopistoa.

Rehtorilta on pakko kysyä mahdollisista uusista talouden sopeuttamistoimista, sillä valtiovarainministeriö esitti maan kaikille 13 yliopistolle yhteensä vain 10 miljoonan euron lisäystä ensi vuodelle niiden perusrahoitukseen, joka on yhteensä liki parin miljardin euron luokkaa.

Yliopistojen talouden kannalta eletäänkin nyt hämmentävää aikaa. Hallituksessa ovat puolueet, joista useimmat lupasivat ennen vaaleja roppakaupalla kultaa ja kunniaa koulutukselle.

Hövelimpiä olivat vihreät, joille ei pitänyt riittää edes se, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen koulutuksesta leikkaamat summat palautetaan, vaan vuotuista lisärahoitusta piti löytyä jopa yli miljardi euroa, josta yliopistoillekin liikenisi oitis liki 200 miljoonaa euroa.

Paljon siitä jälkeen eivät jääneet myöskään vasemmistoliiton ja demareiden hamuamat rahoitusharppaukset.

Yliopistoväki ymmärsi, että moisia summia tuskin saataisiin, mutta hallitusohjelman kirjaukset indeksikorotuksen palautuksesta ja 40 miljoonan euron perusrahoituksen lisäyksestä jo ensi vuonna olivat kuitenkin käänne parempaan päin.

Opetusministeriö ehti toimittaa yliopistoille kirjausta vastaavat niin sanotut budjettikehykset, joiden pohjalta ne ryhtyivät laatimaan myös omia talousarvioitaan, kunnes julki tuli valtiovarainministeriön esitys.

Siinä 40 miljoonaa olikin kutistunut neljännekseen eli 10:een, josta Helsingin yliopiston osuus olisi alkuperäisen yhdeksän miljoonan euron sijaan enää kaksi miljoonaa.

”Sitä me emme ymmärrä, sillä meille oli sanottu, että yliopistoille on tulossa neljä kertaa 40 miljoonaa eli yhteensä 160 miljoonaa. Olemme myös yrittäneet vakuuttaa poliitikot, että me oikeasti tarvitsemme ne rahat heti”, Niemelä purkaa hämmennystään.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen tulisi Niemelän mukaan lähteä ripeästi liikkeelle ja osoittaa, etteivät sen ohjelman hienot kirjaukset jää tyhjiksi sanoiksi.

Niemelä listaa hallitusohjelman yliopistoille asettamia vaateita, joita riittää: yhä enemmän mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen, kuten täydennyskoulutusta ja avoimia opintoja jo työssä oleville, hakijasuman purkua, tuhansia uusia aloituspaikkoja ja ylipäänsä koulutustason nostoa.

”Eihän se ole ilmaista, vaan jo nyt yksin avoimeen yliopistoon menee meillä vuodessa kaksi miljoonaa euroa”, Niemelä havainnollistaa.

”Suomessahan on sikäli surkea tilanne, että olemme jääneet alle OECD:n keskiarvon korkeakoulutettujen osuuksissa, eikä kansainvälisessä kilpailussa pärjää, jos ei ole osaamista. Eihän meille ole muuta kuin juuri brain power, ja jos se rapautuu, olemme kohta banaanivaltio”, Niemelä sanoo.

Niemelä perää vakaata valtion perusrahoitusta, jota eivät suurimmatkaan yliopistot pysty vuodesta toiseen heilahtelevilla sijoitustuotoilla paikkaamaan. Acatiimi-lehden mukaan viime vuosi oli yliopistoille noin 195 miljoonaa euroa alijäämäinen. Helsingin yliopistolla alijäämä vastaavalla tavalla laskettuna oli lähes 36 miljoonaa euroa.

Lukuvuoden avajaispuheessaan maanantaina Niemelä kuitenkin suitsutti, kuinka hallituksen ohjelma ”osoittaa arvostusta yliopistoja kohtaan” ja vahvistaa rahoitusta, minkä takia näkymät ovat nyt myönteisemmät kuin moneen vuoteen.

Ainakin osa henkilöstöstä kohotti tuossa kohtaa kulmakarvojaan.

”Kun neuvottelut ovat vielä kesken, en halunnut asettaa paineita suuntaan tai toiseen”, esiintymisessään yleensä varsin varovainen Niemelä perustelee.

”Mehän myös haluamme palvella yhteiskuntaa. Emme me voi sanoa, ettemme leiki hiekkalaatikolla, jos emme saa lisää leluja. Pitää vain neuvotella ja yrittää vakuuttaa päättäjille, että koulutus on investointi eikä kuluerä. Ja samaahan hekin sanovat, mutta sitten kuitenkin nipistävät rahoista”, Niemelä pohtii. Hän ei oikein usko lakkoilunkaan voimaan, kun siitä ei ole välitöntä haittaa muille kuin opiskelijoille.

Mutta onko Helsingin yliopisto ollut liiankin lepsu lobbauksessaan?

Vuonna 2016 yliopistoa koetteli suurempi menokuri kuin muita yliopistoja, kun niin sanottujen apteekkirahojen noin 30 miljoonan euron potti hävisi budjetista yhdessä yössä.

”Siitähän tuli valtava kuoppa, kun lähes 400 ihmistä – opettajia, tutkijoita ja muuta henkilökuntaa – irtisanottiin. Se oli traumaattinen kokemus, ja toivon, ettei vastaavaan enää tarvitse mennä”, Niemelä muistelee. Silloin rehtorina oli vielä Jukka Kola, joka ei saanutkaan jatkokautta, mutta valittiin sittemmin Turun yliopiston rehtoriksi.

Niemelänkään nimitys Helsingin yliopiston uudeksi rehtoriksi keväällä 2018 ei ollut läpihuutojuttu vaan pitkä, monivaiheinen ja osin salamyhkäinenkin prosessi.

Alun perin hakijoita oli 15. Heistä kärkeen eteni kolme, joista Niemelä lopulta päihitti kaksi naisprofessoria.

Niemelän ansioita olivat muistion mukaan vahva kokemus monitieteisestä yhteistyöstä niin yliopiston sisällä kuin yliopistojen kesken ja laajat yhteiskunnalliset verkot. Myös johtamiskokemusta löytyi.

Ensi töikseen Niemelä lupasi luoda luottamuksen ilmapiirin, joka oli päässyt heikentymään rankkojen irtisanomisten ja samaan aikaan toteutettujen isojen opetusuudistusten takia.

Ilmapiiri onkin Niemelän oman ja muidenkin arvioiden mukaan kohentunut, mutta tyytymättömyyttäkin vielä suuressa yhteisössä esiintyy, sillä vanhatkaan säästöohjelmat eivät vielä ole suinkaan ohi.

Vaikka hallinto on Niemelän mukaan jo ”todella tehokas”, sitäkin yritetään vielä jonkin verran virtaviivaistaa. Myös työtiloista pihistetään siirtymällä omista huoneista avokonttoreihin.

Tosin Niemelä kutsuu niitä mieluummin monitoimitiloiksi, joita voidaan hänen mielestään suunnitella myös hyvin, työntekijöiden toiveita kuunnellen.

Työntekijöiltä myös odotetaan paljon, sillä yliopiston tavoitteena on yhä päästä 50 parhaan yliopiston joukkoon tärkeimmillä ranking-listoilla.

”On se tärkeätä”, Niemelä puoltaa tavoitetta, vaikka paremmuuslistoja on myös arvosteltu.

”Kun maailmassa on noin 17 000 vakavasti otettavaa yliopistoa, ja etenkin Aasiassa panostetaan korkeakoulutukseen nyt voimakkaasti, niin Suomelle on äärimmäisen hyvä saavutus päästä jo sadan kärkijoukkoon. Kyllä se on osoitus toiminnan laadusta”, Niemelä on vakuuttunut.

Todella iloinen hän on myös Helsingin yliopiston 15. sijasta uutuuslistalla, joka mittasi onnistumista kestävässä kehityksessä, joka on kaupunkiekologian professorin lempiaiheita. Uudessa strategiassaan yliopisto tähtää kärkeen myös taistelussa globaaleja vitsauksia vastaan.

Viisi kysymystä

1 Ketä lobbasit viimeksi?

”Kyllä se oli tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk), johon yritin vaikuttaa, jotta saisimme yliopistoille hallitusohjelmassa ja opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiehdotuksessa luvatun rahoituksen heti ensi vuonna eikä vasta 2023. Hän suhtautui hyvin myönteisesti ja oli samaa mieltä.”

2 Ketä poliitikkoa arvostat?

”Poliitikoista läheinen on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Hän tekee työtä maailman parhaaksi, kuten Helsingin yli­opistokin on globaali toimija. Toivon, että koulutus olisi tärkeä osa myös hallituksen Afrikka-strategiaa.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kesällä luin Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksen , joka on erinomainen kuvaus suomalaisen yhteiskunnan murroksesta sadan vuoden aikana.”

4 Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Yhtäältä se, että yliopisto menestyy, tekee iloiseksi, ja toisaalta se, että kotioloissa menee hyvin.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Puutarha pitäisi saattaa syyskuntoon. Jos sää on hyvä, teemme vaimon kanssa myös pyöräretken.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jari Niemelä


 Syntynyt Vaasassa 1957.

 Aloitti vuosi sitten viisivuotiskauden Helsingin yliopiston rehtorina.

 Toimi siihen asti Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin (Helsinki Institute of Sustainability Science Helsus) ensimmäisenä johtajana.

  Väitteli vuonna 1988 Helsingin yliopistossa aiheena Ahvenanmaan kovakuoriaiset.

 Kaupunkiekologian professori vuodesta 2000. Toimi bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan dekaanina vuosina 2004–2017.

 Naimisissa, kaksi lasta, 16- ja 20-vuotiaat pojat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää