Politiikka

Kaikkosen kotipihalta poimitut omenat, Kulmunin elämäkerta, Fingerpori-piirtäjän sarjakuva: Näin vaalitemput Kouvolassa paljastavat keskustan ehdokkaiden erot

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni havittelevat keskustan puheenjohtajaksi. Käynnissä näyttää olevan taisto joviaalin sovittelijan ja keskusta-aatetta hehkuvan ehdokkaan välillä.

Kouvola

Ihminen heristää koria kohti ohikulkijaa: Ole hyvä, tässä omena, joka on poimittu suoraan Antti Kaikkosen pihalta Tuusulasta. Ohi kulkee jono ihmisiä, ja jonosta bongaa jo ensi hetkien aikana useamman kansallispuvun.


Kun saapuu Kouvolan jäähallille, tulee selväksi, mitä täällä on meneillään: ei mikä tahansa syksyn ylimääräisten hedelmien hävitysoperaatio vaan ainakin keskustapuolueen historiaan kirjattava suurtapahtuma, jossa kaksi ihmistä hamuaa lisää valtaa. Lue seuranta päivästä tästä jutusta.

Suomessa tuskin on montaa ihmistä, jotka eivät tiedä, että nuo ihmiset ovat puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni. Kouvolassa tietoa puheenjohtajakisasta ei voi välttää.

Jo asemalla junasta nousijoille jaetaan Kaikkosen tukilehti, Ajankohtainen Kaikkonen. Siinä on ensimmäinen viesti, jota kokouspaikalla kannattajatkin toistelevat: Kaikkonen on leppoisa ja hauska mies, ainakin sellaisella tavalla kuin sanaleikit ovat. Lehden viimeisellä sivulla on Fingerpori-piirtäjä Pertti Jarlan keskusta-aiheinen sarjakuva, sanaleikillä tietysti – sarjakuvan ”keskustayksiössä” seinällä roikkuu tietysti Urho Kekkosen, Johannes Virolaisen ja Kaikkosen itsensä kuvat. Hauska mies – sellainen, jonka slogan eduskuntavaaleissakin oli ”Ei huono”.

Kulmunin lehden nimi on toteavampi: Katri Kulmuni. Lähestymistapansa on muutenkin vähemmän humoristinen, suorastaan vaatimaton: ”Puolueen uusi nousu on mahdollinen”, etusivun kansiteksti toteaa kainosti.


Lehden sijasta Kaikkosta hieman tuntemattomampi Kulmuni on panostanut pieneen elämänkertaan, jota jaetaan ohikulkijoille: esitellään äiti ja isä, kerrotaan koulutiestä ja ”ylisukupolvisesta” maaseutuun sidotusta aatteesta. Viimeisellä sivulla ei ole sarjakuvaa vaan tukku keskusta-aatteen paloa hehkuvia vanhoja mainoksia. ”Vapaa Suomi turvattava, äänestä maalaisliittoa”, yhdessä lukee. Nyt ei olla kiinni joviaalissa huumorissa vaan syvällä keskustan juurimullassa, kuuluu viesti.

Jos katsoo puoluekokouksen parilletuhannelle edustajalle jaettavaa materiaalia, käynnissä on siis taisto joviaalin sovittelijan ja keskusta-aatetta hehkuvan ehdokkaan välillä.

Kulmunin tukikojulla selviää, että kokouksessa on käynnissä itse asiassa myös hedelmien taisto. Kaikkosen kotipihan antimet haastaa Kulmunin sammio, joka on täynnä vähintään yhtä tuoreita omenoita. Maussa on vaikea havaita eroa, vaikka leveysasteet ovat periaatteessa erilaiset: Kulmuni on kotoisin Lapista, Kaikkonen taas edustaa enemmänkin etelän omakotikuntia – niitä Suomen nurmijärviä ja vihtejä.


Kojulla Kulmunin tukiryhmän viesti on linjassa materiaalin kanssa.

”Luja tekemisen tahto”, on ensimmäinen asia, jolla kainuulainen Helena Aaltonen Kulmunia kuvaa.

Kulmunia luonnehditaan kojulla pyörivien puheissa ”raikkaaksi” ja koko Suomen asiaa ajavaksi. Pelätään, että Kaikkosen valinta antaisi ”vihollisille aseen” – Kaikkonen ryvettyi aikanaan Nuorisosäätiön skandaalissa, eikä leima ole kokonaan vieläkään lähtenyt.

Skandaali voi tosin olla myös vahvuus: Kaikkonen on oppinut sietämään ylä- ja alamäkiä. Kulmunia puolestaan luonnehditaan usein kokemattomammaksi, jolta puuttuvat tiukat paikat politiikan huipulta. Pystyisikö Kulmuni sitten panemaan kampoihin Sdp:n Antti Rinteelle tai perussuomalaisten Jussi Halla-aholle?

”No onhan se Katri nokkelampi!” Aaltonen sanoo miettimättä.

Kaikkosen kojulla Kontiolahdelta tulleet Jertta Harinen ja Anneli Parkkonen ovat liimanneet selkäänsä Kaikkos-tarrat. Myös he korostavat Kaikkosen ”paineensietokykyä” ja kokemusta. Kokousta edeltäneessä HS-gallupissa Kulmuni kuitenkin vaikuttaa hienoiselta ennakkosuosikilta. Millä Harinen ja Parkkonen käännyttäisivät kokousedustajan, joka pohtii Kulmunin äänestämistä, kenties uusiutumisen toivossa?

”Sanoisin, että Kulmunilla on vielä vuosia edessä, onko hän sittenkin liian tuore”, Harinen pohtii.

”Säästäisin hänet vielä”, Parkkonen säestää.


Tämä tuntuu olevan monen kokousedustajan viesti: Kaikkonen on politiikan jargonista tuttu ”turvallinen käsipari”, jonka suunta tiedetään, mutta jota vaivaavat menneisyyden haamut. Kulmuni sen sijaan on on uusi kasvo, joka sytyttää monet aatteen paloon, mutta kokemus politiikan kovimmista paikoista on ohut. Valinta on tiukka.

Ilta-Sanomien ovensuukyselyn perusteella johdossa on Kulmuni. Kun puheenjohtajien tentti aamupäivällä alkoi, oli kuitenkin aika katsastaa vielä kerran omenakorit. Näytti, että kisa on joka tapauksessa tiukka: molemmat laadut olivat tehneet kauppansa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  2. 2

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  6. 6

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  7. 7

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  8. 8

   Kim Jong-un määräsi ”nuhjuiset eteläkorealaiset rakennukset” purettaviksi, lomakeskusta on pidetty symbolina Koreoiden yhteistyöstä

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää