Politiikka

Komission salkkujakoa spekuloidaan nyt kiihkeästi: Urpilaiselle povataan painavintakin taloussalkkua

Uuden komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistaa komissaarien salkkujaon virallisesti tiistaina.

Helsinki/Bryssel

Spekulaatiot Euroopan unionin uuden, marraskuussa työnsä aloittavan komission salkkujaosta kiihtyivät viikonvaihteessa.

Julkisuudessa ja Brysselissä on pyörinyt useita epävirallisia listauksia. Yhdessä eniten kiertävistä listauksista Suomen komissaariehdokkaalle Jutta Urpilaiselle (sd) annettaisiin talous- ja rahoitusasiat (economy and finance) eli talouskomissaarin salkku. Salkku on painavin talouspuolella.

Suunnilleen samansisältöisen lista on levinnyt Brysselissä useissa julkaisuissa. Der Spiegelin EU-kirjeenvaihtaja julkaisi yhden version Twitterissä. Myös HS on saanut listan haltuunsa.

Urpilaisen kansliasta viestittiin, ettei ”Urpilainen kommentoi huhuja vaan kommentoi asiaa vasta tiistaina julkistuksen jälkeen”.

Uuden komission tuleva saksalainen puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistaa komissaarien salkkujaon virallisesti tiistaina.

Von der Leyen on tavannut monet komissaareista jo useaan kertaan ja tehnyt heille alustavan työhaastattelun. Komissiossa työskentelevän EU-edustajan mukaan komissaareille olisi tarjottu kahta vaihtoehtoista tehtävää.

Usean EU-edustajan mukaan listat kiertävät ennen julkistusta myös tarkoituksella. Niillä voidaan testata reaktioita mahdollisiin nimityksiin. Hyvin todennäköistä on, että tiistaina julkistettava komission kokoonpano eroaa nyt julkistetusta salkkujaosta.

Yhtenä varmimmista salkkuveikkailuista on pidetty kauppakomissaarin pestiä, jota povataan irlantilaiselle Phil Hoganille. Hogan on ollut aiemmin maatalouskomissaari ja kokenut myös brexit-asioissa.

Aiemmin Urpilainen on julkisuudessa kertonut toivovansa Suomelle mahdollisimman painavaa salkkua.

Hän on myös sanonut olevansa kiinnostunut esimerkiksi talouteen, osaamiseen ja innovaatioihin sekä ulkosuhteisiin liittyvistä teemoista. Urpilainen on entinen valtiovarainministeri, ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja ulkoministeriön rauhanvälityksen erityisedustaja.

Urpilainen on etukäteen myös arvioinut, että uuden komission salkkujen sisällöt saattavat muuttua nykyisestä.

Mikäli Urpilaiselle tulisi talouskomissaarin salkku, hän jatkaisi samassa tehtävässä Olli Rehnin (kesk) jalanjäljillä. Rehn toimi talouskomissaarina vuosina 2010–2014.

Jos Suomi saa talouskomissaarin salkun melko pian Rehnin jälkeen, valinta on pienoinen yllätys. Italialaislehdet ovat sovitelleet talousvastuuta omalle komissaarilleen Paolo Gentilonille. Nyt kiertävissä listauksissa Gentiloni saisi sisämarkkinat.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut, että Urpilaiselle tavoitellaan talouteen ja budjettiin liittyviä salkkuja, jotka toisivat Suomelle vaikutusvaltaa EU:ssa.

Meneillään ovat neuvottelut EU:n budjettikehyksistä vuosille 2021–2027.

Suomen nykyinen komissaari Jyrki Katainen (kok) on ollut työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava komission puheenjohtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  8. 8

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – ”Hauska, rohkea ja sisukas nainen” ja sodanjälkeisen henkisen ilmapiirin sanoittaja

  9. 9

   Tubettaja Timo Korpi eli vuoden minimaalisilla ilmastopäästöillä: Parisuhde ajautui vaikeuksiin ja muiden ihmisten välille syntyi ”kuilu”

  10. 10

   Postin työntekijät uhkaavat kahden viikon lakolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää