Politiikka

Eduskunnassa on nyt historiallinen tilanne: puolueiden puheenjohtajista yli puolet on naisia – kahta puoluetta ei ole koskaan johtanut nainen

Kokoomuksen ja perussuomalaisten puheenjohtajana ei ole koskaan ollut naista. Hallituspuolueista enää vain Sdp:tä johtaa mies.

Eduskunnassa vallitsee nyt historiallinen tilanne: puolueiden puheenjohtajista yli puolet on naisia. Voimasuhteet muuttuivat lauantaina sen jälkeen, kun Katri Kulmuni valittiin puheenjohtajaksi keskustan puoluekokouksessa Kouvolassa.

Eduskuntapuolueita on tällä hetkellä kaikkiaan kahdeksan. Niistä viisi eli Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp istuvat hallituksessa. Kulmunin valinnan myötä hallituspuolueista enää vain pääministeripuolue Sdp:tä johtaa mies.

Oppositiossa ovat perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Kolmea suurinta puoluetta Sdp:tä, perussuomalaisia ja kokoomusta johtaa mies. Pääministeri Antti Rinne (sd) valittiin puolueen johtoon ensimmäisen kerran vuonna 2014, Jussi Halla-aho on luotsannut perussuomalaisia vuodesta 2017 ja kokoomusta Petteri Orpo vuodesta 2016.

Viiden muun eduskuntapuolueen johdossa puolestaan on nainen.

Neljänneksi suurimman puolueen vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo valittiin ilman vastaehdokkaita puolueen johtoon kesäkuussa.

Vihreiden johdossa naisia on ollut eniten. Ohisaloa ennen puoluetta on johtanut viisi naista (Heidi Hautala 1987–1991, Tuija Brax 1995–1997, Satu Hassi 1997–2001, Tarja Cronberg 2005–2009 ja Anni Sinnemäki 2009–2011). Määrä on puolet kaikista puolueen puheenjohtajista.

Keskustan uusi puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni voitti vastaehdokkaansa Antti Kaikkosen yli 260 äänellä lauantaina. Keskustan 15 puheenjohtajasta kolme on ollut naisia (Anneli Jäätteenmäki 2002–2003 ja Mari Kiviniemi 2010–2012).

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson valittiin puolueen johtoon Oulun puoluekokouksessa kesällä 2016. Häntä ennen puolueella on ollut neljä johtajaa, joista yksi on ollut nainen (Suvi-Anne Siimes, 1998-2006).

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on johtanut Rkp:tä vuodesta 2015 lähtien. Hän on ensimmäinen puolueen johdossa oleva nainen. Kaikkiaan Rkp:llä on ollut 15 puheenjohtajaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah valittiin johtoon 2016, kun puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja (vuodet 2004–2015) Päivi Räsänen ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudesta. Räsästä ja Essayahia ennen kristillisdemokraatteja on johtanut kahdeksan miestä.

Turun yliopiston poliittisen historian professori ja eduskuntatutkimuksen keskuksen varajohtaja Vesa Vareksen mukaan naisten nousua politiikan johtopaikoille on voinut pitää odotettuna.

”Se on luonnollinen osa tätä päivää. Naisten nousu näkyy yhteiskunnan kaikilla aloilla”, Vares sanoo.

”Jos katsoo pidempiä trendejä, niin tämä ei yllätä. Puolueet voivat myös katsoa, että tästä [naisten valitsemisesta] saa lisäarvoa. Puolueet tietävät, että jos naiset eivät pääse etenemään, siihen kiinnitetään huomiota. Puolueiden tavoite on torjua uhkia ja lisätä mahdollisuuksia.”

Hänen mukaansa naisten nousu näkyy myös muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Norjassa, Tanskassa ja Islannissa pääministerinä on nainen.

”Muut [Pohjoismaat] ovat vähän edellä. Ruotsissa ei tosin kertaakaan ole ollut naispääministeriä, vaikka he ovat tasa-arvossa muuten edellä. Monien pienen puolueiden johdossa on kuitenkin nainen.”

Myös Suomessa naisten nousukiito on alkanut pienpuolueista. Heidi Hautala (vihr) valittiin ensimmäisenä naisena Suomessa puolueen johtoon vuonna 1987. Sittemmin puolueiden johtoon on noussut yhteensä 13 naista, joista viisi vuoden 2015 jälkeen.

Täysin naisten asema ei silti ole normalisoitunut. Vareksen mukaan suurin osa mieltää miehet yhä edelleen ”luonteeltaan jämäkämmiksi” ja täten tavanomaisemmaksi valinnaksi puoluejohtoon. Naisten valintaa pidetään ”uutena ja raikkaana avauksena”.

”Ei ole epätyypillistä, että kriisitilanteissa [puolueissa] etsitään kaavasta poikkeavaa ratkaisua. Sitä näkökulmaa ei kannata kuitenkaan liioitella. Kulmuni on jo kolmas naispuheenjohtaja keskustapuolueessa”, Vares sanoo.

Hän muistuttaa myös, että moni keskustan miespuolinen konkaripoliitikko asettui Kulmunin taakse.

Suomen eduskuntapuolueista kokoomus ja perussuomalaiset ovat ainoat puolueet, joiden johdossa ei ole ollut naista.

Vareksen mukaan perussuomalaisten kohdalla asia selittyy puolueen nuorella iällä. Vuonna 1995 perustetulla puolueella on ollut vain kolme puheenjohtajaa. Entinen puheenjohtaja Timo Soini johti puoluetta 20 vuotta vuodesta 1997 vuoteen 2017.

Nyt kovassa nosteessa on puolueen varapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, Vares huomauttaa.

Kokoomuksella on ollut vuodesta 1918 lähtien yhteensä 21 puheenjohtajaa, mutta joukossa ei ole yhtään naista.

”Kokoomuksella on ollut muutamia yrityksiä, mutta heitä ei ole valittu. Tälläkin hetkellä tarjokkaat, joista puhutaan ovat miehiä.”

Viimeisin esimerkki naisen yrityksestä nousta puolueen johtoon on vuodelta 2016, kun kansanedustaja Elina Lepomäki haastoi Petteri Orpon kanssa silloisen puheenjohtajan Alexander Stubbin. Lepomäki hävisi lopulta Orpolle ja Stubbille ensimmäisellä kierroksella.

”Muille askelmille, ministereiksi, puhemieheksi ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi on kyllä noussut paljon naisia. Puheenjohtajalle ei sen sijaan ole tunnettu tarvetta. Kokoomus on ollut melkein jatkuvasti hallituksessa, eikä heillä ole ollut sellaista kriisintunnetta”, Vares perustelee.

Onko politiikka muuttunut naisten noustua johtopaikoille?

”Vaikea sanoa. Talous tai ulkopolitiikka eivät ole muuttuneet. Tasa-arvo ja sosiaalinen ymmärrys ovat puolestaan lisääntyneet”, Vares sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  4. 4

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  5. 5

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  7. 7

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  8. 8

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  9. 9

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  10. 10

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  8. 8

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää