Politiikka

Satoja rikoksista tuomittuja jäänyt ilman rangaistusta, koska tiedot ovat jääneet vuosiksi käräjä­oikeuksiin – Oikeusministeri: ”Tällaistahan ei saisi tapahtua”

Osa tuomioista on voinut vanhentua.

Satoja rikostuomioita on vuosina 2013–2019 jäänyt panematta täytäntöön tietokatkoksen vuoksi.

Oikeusministeriön mukaan viime viikolla kävi ilmi, että käräjäoikeuksiin on toistaiseksi tuntemattomasta syystä jumiutunut jopa 579 tuomiota.

On mahdollista, että osa tuomioista on nyt vanhentunut. Tällöin vankeusrangaistusta ei enää voida panna täytäntöön tai tuomittua sakkoa periä.

Virheiden vuoksi jotkut vankeuteen tai sakkoihin tuomitut saattavat siis jäädä kokonaan ilman rangaistusta, vahvistaa oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen HS:lle.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) pitää tapausta erittäin vakavana. Hän on tapaamassa keskeiset asiaa tuntevat virkamiehet lähipäivinä saadakseen lisätietoa asiasta. Seuraamuksista linjataan tämän jälkeen.

”Pidän tätä erittäin vakavana, tällaistahan ei saisi tapahtua. Sen takia olen kehottanut virkamiehiä tekemään kaikkensa, jotta päästään saamaan selvyyttä siitä, mitä on tapahtunut ja miksi on tapahtunut. Ja miten tästä eteenpäin pystytään turvaamaan se, että voidaan korjata se, mitä pitää saada korjatuksi ja että näin ei tapahdu tulevaisuudessa”, Henriksson sanoo HS:lle.

Henriksson pitää tärkeänä, että ne tuomiot, jotka eivät ole vielä vanhentuneet, saadaan pantua täytäntöön nopeasti.

”Kaikki ne tuomiot, jotka ovat vielä täytäntöön pantavissa, jotka eivät siis ole vanhentuneet, pitää panna täytäntöön välittömäksi. Siksi tällä on kiire.”

Sakkotuomiot vanhenevat tyypillisesti viidessä vuodessa ja vankeusrangaistukset 5–20 vuodessa. Nuorisorangaistusten ja sakkojen muuntotuomioiden vanhenemisaika on kolme vuotta.

Jos tietokatkoksen vuoksi toimeenpanematta jäänyt rikostuomio ei ole vanhentunut, se voidaan Timosen mukaan yhä panna täytäntöön.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka suuri osa 579 rikostuomiosta on vankeustuomioita ja kuinka suuri osa sakkotuomioita.

Toimeenpanematta jääneiden tuomioiden kokonaismäärä saattaa tarkentua jonkin verran alaspäin, sillä osa tämän vuoden tapauksista voi olla kesken, Timonen sanoo.

Poikkeuksellisen tietokatkoksen syy liittyy tietojärjestelmiin mutta ei ole tarkkaan selvillä.

Tiedot tuomioista ovat jääneet lähettämättä käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle, jotka vastaavat vankeus- ja sakkorangaistusten täytäntöönpanosta.

”Taustalla voi olla järjestelmän toimintavirhe tai inhimillinen virhe”, oikeusministeriön Timonen sanoo.

”Emme tiedä, miten tällaista on voinut tapahtua. Tämä tuli tietoomme vasta viime viikolla. Oikeusrekisterikeskus käy nyt asiaa tapaus tapaukselta läpi käräjäoikeuksien kanssa.”

Virhe oli Timosen mukaan ilmeisesti tullut esiin, kun Oikeusrekisterikeskus oli huomannut sakkomaksuja tulleen ihmisiltä, joilla ei heidän tietojensa mukaan ollut rikostuomiota.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta pitää tapausta hämmentävänä ja yllättävänä. Kovin tarkasti hän ei kuitenkaan osaa arvioida sen merkitystä, sillä yksityiskohtia on vasta hyvin vähän tiedossa.

”Tämä on vähän tämmöinen, miten nyt sanoisin, ylimääräinen armahdus, joka tulee jostakin tietokonemaailmasta”, Nuotio sanoo.

”En ole koskaan kuullut, että tällaista olisi tapahtunut.”

Nuotio pitää mahdollisena, että kaikki viranomaiset ovat toimineet tapauksessa sinällään aivan sääntöjen mukaan, mutta järjestelmä on vain pettänyt. Tämä jää kuitenkin nähtäväksi, kun tietoa saadaan lisää.

Lisäksi Nuotio nostaa esiin tapauksen mielenkiintoisuuden tutkijanäkökulmasta: Sen kautta olisi mielenkiintoista pohtia sitä, eroaako rankaisematta jääneiden henkilöiden rikoksen uusiminen niistä, jotka ovat kärsineet rangaistuksensa tavanomaisesti. Olisiko siis jo pelkkä oikeusprosessi toiminut varoituksena ja missä määrin.

”Sitähän ei voida koskaan kokeilla”, Nuotio muistuttaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvamistaan

  5. 5

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  7. 7

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  8. 8

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  10. 10

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää