Politiikka

Urpilainen pääsee mukaan historialliseen Euroopan komissioon, mutta millainen on hänen tuleva valtansa?

Komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin komissiossa on 13 naista ja 14 miestä. Naisia on mukana eniten EU:n historiassa. Komissaarin vaikutusvallassa painaa salkku, mutta myös se, kuunnellaanko häntä.

Bryssel

Komission uusi puheenjohtaja, Saksan entinen puolustusministeri Ursula von der Leyen näyttää onnistuvan tärkeimmässä tavoitteessaan. Tulevassa 27-jäsenisessä Euroopan komissiossa on 13 naista ja 14 miestä. Komission kokoonpano on historiallinen, sillä koskaan aiemmin Euroopan johtavissa tehtävissä ei ole ollut yhtä monta naista.

Von der Leyen kertoo komissaarien tehtävistä tiistaina alkuiltapäivästä, mutta Suomen komissaariehdokkaan Jutta Urpilaisen (sd) nimi on ehditty liittää esimerkiksi talous- ja rahoitussalkkuun.

Urpilainen on kertonut olevansa kiinnostanut esimerkiksi talouteen, osaamiseen ja innovaatioihin sekä ulkosuhteisiin liittyvistä teemoista. Maanantain tietojen mukaan rahoitussalkku olisi lopulta menossa Italialle.

Euroopan komissio on yksi unionin vaikutusvaltaisimmista instituutioista, sillä se voi ehdottaa lakiesityksiä. Komission painavimmiksi eli merkittävimmiksi katsotut salkut ovat niitä, joihin liittyy sekä raha- että lainsäädäntövaltaa.

Von der Leyen on jo luvannut kaksi painavaa salkkua, sillä varapuheenjohtajiksi nousevat Tanskan Margrethe Vestager sekä Hollannin Frans Timmermans. Vestagerille povataan vastuuta digitaalitaloudesta, Timmermansille ilmasto- ja kehitysasioista.

Suuri osa tulevista komissaareista on Urpilaisen tapaan ilmoittanut olevansa kiinnostunut talousvastuista. Taloussalkkuja ovat esimerkiksi talous ja rahoitus, budjetti, kauppa sekä sisämarkkinat. Myös ympäristö- ja energiasalkkuihin liittyy lainsäädäntötyötä, mikä tekee niistä vaikutusvaltaisia.

Urpilaiselle myös kaavailtu kehitys- ja ulkosuhdesalkku sisältää suuren budjetin, mutta komissaari viettää paljon aikaa EU:n ulkopuolella matkoilla.

Koulutus, työllisyys, tasa-arvo ja tutkimus ovat EU:lle tärkeitä toimialueita, mutta niitä edustava komissaari on enemmän asioiden esille tuoja ja keskustelija kuin varsinainen päättäjä.

Suomella on ollut jo pitkään merkittäviä talousvastuita komissiossa. Nykyinen komissaari Jyrki Katainen (kok) on komission kilpailukyvystä, kasvusta, työllisyydestä ja sijoittamisesta vastaava varapuheenjohtaja. Kataisen edeltäjä, Suomen pankin nykyinen pääjohtaja Olli Rehn (kesk) vastasi taloudesta ja rahapolitiikasta vuosina 2010–2014. Ratkottavana olivat muun muassa eurokriisi ja Kreikan velkaantuminen.

”Ulkosuhde- ja talouskomissaarin työhön vaikuttavat paljon Brysselin kuplan ulkopuoliset tapahtumat. Yllätyksiä tulee”, hän sanoo.

Tulevan komission työhön vaikuttavat Rehnin mukaan ainakin kolme asiaa: Yhdysvaltojen ja Kiinan jännitteet, jotka näkyvät muun muassa kauppasodassa. Kestävän talouden ja ilmastopolitiikan yhdistämisen haasteet sekä epävirallisen rahoitusmarkkinan aiheuttamat riskit. Niin kutsutulle varjopankkisektorille kuuluvat esimerkiksi pikaluottoyritykset.

Moni liittää komission tulevalle työlistalle myös Britannian EU-eron tuomat haasteet, EU:n yhtenäisyyden rakoilemisen sekä jäsenmaiden ongelmat oikeusvaltiokehityksessä. Komissaarin vaikutusvalta riippuu myös siitä, pääseekö hän vaikuttamaan suoraan lainsäädäntöön vai hierooko hän jäsenmaiden kantoja yhteen, kuten Rehn itse talouskomissaarina.

”Euroryhmässä yritin toimia aktiivisena sillanrakentajana eri jäsenmaiden välillä. Esimerkiksi rahoitussäätelyn puolella komissaari voi linjata itsenäisemmin lakiesityksistä.”

Urpilaisen tulevaa roolia komissiossa määrittää salkun lisäksi hänen poliittinen taustansa ja työhistoriansa. Komission maanantaina esitellyssä kokoonpanossa valta jakautuu melko tasaisesti sosiaalidemokraattien ja keskustaoikeiston EPP:n välillä. EPP:n valta-asemaa tiukentaa se, että Saksan kristillisdemokraatteihin kuuluva von der Leyen on keskustaoikeistolainen.

Valtiovarainministerin työkokemuksesta on Urpilaiselle todennäköisesti hyötyä, mutta varapuheenjohtaja Kataisen mukaan ei ole syytä tuijottaa vain tulevaa salkkua tai aiempaa työhistoriaa.

”Vaikka sitä harvemmin nostetaan esiin, on tärkeää, miten ihmisten kanssa tulee juttuun. Oletko ihminen, jota kuunnellaan ja jonka ajattelua arvostetaan”, Katainen sanoo.

Yksi Suomessa usein esitetyistä harhaluuloista on Kataisen mukaan se, että suuren EU-jäsenmaan edustaja saisi väistämättä myös sananvaltaa. Komission nykyinen puheenjohtaja, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker tulee lilliputtimaasta, mutta on hyvin vaikutusvaltainen, Katainen kuvaa.

”Suomalaisten ei kannata huolehtia, miten suomalainen pärjää EU:ssa. Suomalainen pärjää ihan yhtä hyvin kuin kuka tahansa, jos vain on edellytyksiä siihen.”

Komission tehtävä on edustaa Euroopan unionin yleistä etua, ja komissaarit ovat enemmän Euroopan unionin kuin oman jäsenmaansa edustajia. Rehnin mukaan kansallisuudella on lopulta yllättävän vähän väliä.

”Ei siitä ole pulmaa mutta toisaalta on turha kuvitella sitä eduksikaan. Tärkeintä on, miten hoitaa homman”, hän sanoo.

Tiistain salkkujaon jälkeen komissaarit valmistautuvat Euroopan parlamentin kuulemisiin, joissa parlamentti saattaa vaatia komission kokoonpanoon vielä muutoksia. Parlamentti arvioi, onko ehdokkailla tarvittavaa osaamista annettuun tehtävään. Parlamentti äänestää koko komission kokoonpanosta lokakuussa. Tavoiteaikataulun mukaan uusi komissio aloittaa työnsä marraskuun alussa.

HS.fi seuraa tulevan komission salkkujakoa tiistaina kello 13:sta alkaen

Fakta

Euroopan komission maanantaina esitetty alustava kokoonpano


 

Belgia: Didier Reynders

Britannia: Ei nimeä komissaaria

Bulgaria: Mariya Gabriel

Espanja: Josep Borrell (ulkosuhteiden korkea edustaja)

Hollanti: Frans Timmermans (varapuheenjohtaja)

Irlanti: Phil Hogan

Italia: Paolo Gentiloni

Itävalta: Johannes Hahn

Kreikka: Margaritis Schinas

Kroatia: Dubravka Šuica

Kypros: Stella Kyriakides

Latvia: Valdis Dombrovskis

Liettua: Virginijus Sinkevičius

Luxemburg: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalli

Tanska: Margrethe Vestager (varapuheenjohtaja)

Tšekki: Věra Jourová

Portugali: Elisa Ferreira

Puola: Janusz Wojciechowski

Ranska: Sylvie Goulard

Romania: Rovana Plumb

Ruotsi: Ylva Johansson

Saksa: Ursula von der Leyen (puheenjohtaja)

Slovakia: Maroš Šefčovič

Slovenia: Janez Lenarčič

Suomi: Jutta Urpilainen

Unkari: László Trócsányi

Viro: Kadri Simson

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Lintukannat ovat vähentyneet dramaattisesti Pohjois-Amerikassa, myös Suomessa lintujen määrä laskee

  5. 5

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  7. 7

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  8. 8

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  9. 9

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  10. 10

   Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  8. 8

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  9. 9

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  10. 10

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää