Politiikka

EU:n uusi suhde Afrikkaan, maahanmuutto ja lähes sata miljardia euroa: tällainen on Jutta Urpilaisen uusi komissaarisalkku

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen valitsi Suomen komissaariehdokkaan Jutta Urpilaisen salkuksi kansainväliset kumppanuudet. Seuraavaksi komissaarit osallistuvat parlamentin kuulemisiin.

Bryssel

Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd) vastaa seuraavien viiden vuoden ajan Euroopan unionin kansainvälisistä kumppanuuksista.

Komission uusi puheenjohtaja, Saksan entinen puolustusministeri Ursula von der Leyen jakoi salkut komissaariehdokkaille tiistaina, ja esitteli Urpilaisen vastuut ensimmäisten joukossa. Von der Leyen korosti sekä Urpilaisen taustaa valtiovarainministerinä että hänen työtään rauhanvälityksen erityislähettiläänä.

Urpilaisen vastuulla ovat Euroopan unionin kehityspolitiikka ja muun muassa Afrikka-suhteet. Laajaan työnkuvaan kuuluvat myös muun muassa maahanmuuton juurisyihin puuttuminen lähtö- ja kauttakulkumaissa.

Urpilainen kertoo ottaneensa vastaan von der Leyenin ehdotuksen innostuneena. Hän näkee erityisen kiinnostavana uuden Afrikka-strategian luomisen, jota hän tekee yhdessä unionin korkean edustajan Josep Borrellin kanssa.

”Afrikan ja Euroopan kohtalonyhteys on olemassa. Afrikka on tärkeä manner ja kumppani ratkaisuissa, joilla voimme vaikuttaa maahanmuuttoon.”

Urpilaisen mukaan elinolosuhteiden parantaminen ja konfliktien ratkaiseminen lähtömaissa ovat osa keinoista, jotka auttaisivat afrikkalaisia nuoria näkemään toivoa myös omalla mantereellaan.

 

”On tärkeää, että kyetään tekemään yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa.”

Urpilainen sai von der Leyenin tehtäväkirjeen käteensä vain pari tuntia ennen julkistamista, mutta kertoi ”sydämen läikähtäneen”, kun kirjeessä mainittiin Afrikka-strategia. Tätä Urpilainen on itse EU:lta vaatinut ulkoasianvaliokunnassa.

Urpilaisen vastuulla on myös varmistaa, että EU:n kehityspolitiikka vastaa YK:n kestävän kehityksen agendaa.

Edellisessä komissiossa komissaarin työnimikkeessä luki vielä kehitys. Nyt sana on poistettu. Miksi?

”Näen salkun nimen osana laajempaa uudistusta. Von der Leyen on jakanut salkkuja uudella tavalla, ehkä vähän ilmiöpohjaisesti. Nyt nähdään, että perinteisen kehitysyhteistyön rinnalla pitää rakentaa myös uudenlaisia kumppanuuksia.”

Maahanmuutto on ollut yksi Euroopan unionin viime vuosien riidan aiheista. Urpilainen ei halua vielä arvioida mahdollisia kolmansiin maihin rakennettavia maahantulokeskuksia eikä Libyan tilannetta, mutta pitää juurisyihin tarttumista tärkeänä.

”On tärkeää, että kyetään tekemään yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Kehitysyhteistyöllä- ja politiikalla on suuri rooli siinä, ettei ihmisten ainoa toivo ole lähteä pois kotimaastaan”, hän sanoo.

Urpilainen ei halua arvioida salkun ”painavuutta”, vaan tyytyy toteamaan, että tehtävällä on painoarvoa. Käytössä on komission suurin pääosasto ja EU-budjetin kolmanneksi suurin sektori. Rahaa viime rahoituskaudella oli jaossa lähes sata miljardia euroa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) kommentoi STT:lle, että salkku on toiveiden mukainen. Rinne sanoo, että nykyisessä maailmantilanteessa, jossa sääntöperäinen maailma on haastettuna ja kauppasodat käynnissä uhkaavana ja kun maailmanrauhassakin on tehtävää, salkku on äärimmäisen tärkeä.

Tarkka työnjako ulkopolitiikan korkean edustajan Borrellin kanssa ei ole vielä selvillä. Siitä puhutaan ”retriitissä”, johon komission jäsenet vetäytyvät vuorokaudeksi tällä viikolla.

”Rahoitusinstrumenttien ja kansainvälisten sopimusten kautta on aika paljon vaikutusvaltaa ja pyrin sitä käyttämään”, hän sanoo.

Ennakkospekulaatioissa Urpilaiselle veikkailtiin esimerkiksi talous- ja rahoitussalkkua, mutta tämä salkku meni Italian edustajalle. Talouskomissaariksi valittiin Italian entinen pääministeri Paolo Gentiloni. Gentiloni on työskennellyt aiemmin myös ulkoministerinä.

”Joustava ja moderni” komissio

Von der Leyenin komissioon tulee yhteensä 27 komissaaria.


Varapuheenjohtajien tehtävät on jaettu kahteen osaan. Johtavassa tiimissä hollantilainen Frans Timmermans ottaa vastuulleen ilmastopolitiikan ja Euroopan vihreän kehityksen. Tanskalainen Margarethe Vestager vastaa Euroopan digitaalisestä kehityksestä. Kolmanneksi johtavaksi varapuheenjohtajaksi tulee latvialainen Valdis Dombrovskis, joka ottaa vastuulleen talousportfoliot.

Von der Leyenin mukaan uudesta komissiosta tulee ”joustava ja moderni”.

”Se kuuntelee, mitä eurooppalaiset haluavat. Komissaarien pitää vierailla ensimmäisen 2,5 vuoden aikana jokaisessa jäsenmaassa, eikä vain pääkaupungeissa, vaan siellä, missä ihmiset elävät.”

Von der Leyen lupasi myös, että uuden komission kokoukset ovat paperittomia.

Lue tästä juttu siitä, millainen on Urpilaisen tuleva vaikutusvalta komissiossa.

Puheenjohtaja von der Leyenin nimityksiä on seurattu kiinnostuksella, sillä hän lupasi toteuttaa ensimmäistä kertaa historiassa komission, jossa on yhtä paljon naisia kuin miehiä. Nimityslistan 27:sta komissaarista lopulta 13 on naista ja 14 miestä. Britannia ei nimitä komissaaria.

Urpilainen, 44, on Suomen EU-jäsenyyden ensimmäinen naiskomissaari. Suomi liittyi unioniin 1995.

Kansainvälisyyttä on pidetty pitkään Urpilaisen vahvuutena. Hän oli mukana perustamassa Eurooppanuoret-järjestöä vuonna 1997.

Urpilainen on harvinainen komissaari, sillä hän aloittaa työt vanhempainvapaalta. Urpilaisen perheeseen tuli toinen adoptiolapsi tänä kesänä Kolumbiasta. Koko perhe muuttaa Brysseliin.

Työ tulee sisältämään todennäköisesti melko paljon matkustamista, Urpilainen sanoo.

”On selvää, että kun vastuulla on kansainväliset suhteet, matkustamista on. Olen tästä hyvin avoimesti puhunut komission puheenjohtajan kanssa, että minulla on kaksi pientä lasta, ja että lapset ovat tärkeitä niin kuin myös työ on tärkeää. Uskon, että nämä molemmat elementit voidaan hyvin sovittaa yhteen.”

Urpilainen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja. Kansanedustajaksi hänet valittiin Kokkolasta vuonna 2003. Sdp:n puheenjohtajaksi Urpilainen nousi vuonna 2008 ja valtiovarainministerinä hän työskenteli vuosina 2011–2014.

Lue tästä Urpilaisen haastattelu kesäkuussa: Kesäkuun ensimmäinen viikko oli Jutta Urpilaiselle ikimuistoinen. Ensin kerrottiin, että hänestä tulee komissaari. Sitten hän sai tiettää, että perheeseen tulee toinen lapsi Kolumbiasta.

Tiistain salkkujaon jälkeen komissaarit valmistautuvat Euroopan parlamentin kuulemisiin, joissa parlamentti saattaa vaatia komission kokoonpanoon vielä muutoksia. Parlamentti arvioi, onko ehdokkailla tarvittavaa osaamista annettuun tehtävään. Parlamentti äänestää koko komission kokoonpanosta lokakuussa. Tavoiteaikataulun mukaan uusi komissio aloittaa työnsä marraskuun alussa.

Oikaisu 10.9. klo 13.51: Uutisen aiemmassa versiossa otsikossa ja tekstissä mainittiin virheellisesti, että Jutta Urpilaisen salkkuun kuuluisivat ulkosuhteet. Todellisuudessa hän vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista.

Fakta

Euroopan tulevan komission alustava kokoonpano


Belgia: Didier Reynders (oikeus)

Britannia: Ei nimeä komissaaria

Bulgaria: Mariya Gabriel (innovaatiot ja nuoret)

Espanja: Josep Borrell (ulkosuhteiden korkea edustaja)

Hollanti: Frans Timmermans (johtava varapuheenjohtaja, ”uusi vihreä sopimus”, ilmasto)

Irlanti: Phil Hogan (kauppa)

Italia: Paolo Gentiloni (talous)

Itävalta: Johannes Hahn (budjetti ja hallinto)

Kreikka: Margaritis Schinas (varapuheenjohtaja, eurooppalainen elämäntapa)

Kroatia: Dubravka Šuica (varapuheenjohtaja, demokratia ja väestönkasvu)

Kypros: Stella Kyriakides (terveys)

Latvia: Valdis Dombrovskis (johtava varapuheenjohtaja, talous ja työllisyys)

Liettua: Virginijus Sinkevičius (ympäristö ja meret)

Luxemburg: Nicolas Schmit (työllisyys)

Malta: Helena Dalli (tasa-arvo)

Tanska: Margrethe Vestager (johtava varapuheenjohtaja, digitaalisuus)

Tšekki: Věra Jourová (varapuheenjohtaja, arvot ja läpinäkyvyys)

Portugali: Elisa Ferreira (aluepolitiikka ja reformit)

Puola: Janusz Wojciechowski (maatalous)

Ranska: Sylvie Goulard (sisämarkkinat)

Romania: Rovana Plumb (liikenne)

Ruotsi: Ylva Johansson (sisäasiat)

Saksa: Ursula von der Leyen (puheenjohtaja)

Slovakia: Maroš Šefčovič (varapuheenjohtaja, EU-instituutioiden suhteet)

Slovenia: Janez Lenarčič (kriisihallinto)

Suomi: Jutta Urpilainen (kansainväliset kumppanuudet)

Unkari: László Trócsányi (naapuruus ja laajentuminen)

Viro: Kadri Simson (energia)

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää