Politiikka

Presidentti pohti ääneen korkeimman oikeuden kytkemistä mukaan lainsäädäntöön – oikeusministeri kertoo vieroksuvansa ajatusta

Niinistön mukaan korkeimman oikeuden edustajia käy jo nyt eduskunnassa kertomassa oman mielipiteensä. Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta voisi hankalissa tilanteissa pyytää lausunnon korkeimpien oikeuksien muodostamalta jaostolta.

Presidentti Sauli Niinistö nosti eduskunnassa tiistaina pitämässään puheessa esiin ajatuksen, että korkein oikeus osallistuisi etukäteen lakien perustuslainmukaisuuden arviointiin.

Ajatus korkeimman oikeuden kytkemisestä mukaan jo etukäteen hämmentää ainakin nykyistä oikeusministeriä Anna-Maja Henrikssonia (r).

”Hiukan vieroksun tätä, että perustuslakivaliokunta kuulisi korkeimpia oikeuksia. Tässä talossa kuitenkin säädetään lait, ja meillä on riippumaton oikeuslaitos”, Henriksson sanoo HS:lle.

”Korkeimmalla oikeudella on se asema, että jälkikäteisvalvonta kulkee tavallaan korkeimman oikeuden kautta. Mutta aina on tervetullutta ylläpitää keskustelua ja miettiä, miten tästä hyvästä järjestelmästä saataisiin vielä parempi.”

Niinistö puhui tiistaina eduskunnassa Suomen hallitusmuodon satavuotisjuhlatilaisuudessa. Hallitusmuoto eli itsenäisen Suomen ensimmäinen perustuslaki tuli voimaan 1919, ja sitä on sen jälkeen uudistettu kahteen otteeseen vuosina 2000 ja 2012.

Niinistö viittasi viime hallituksen aikana käytyyn kiivaaseen keskusteluun perustuslain tulkinnasta, kun hallitus yritti saada läpi sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksen.

Presidentti pohdiskeli, miten paljon eduskunnan poliittiset voimasuhteet vaikuttavat perustuslain tulkintaan – ja kuka sitten voi arvioida perustuslainmukaisuutta, jos eduskunnan tulkinta perustuslaista vaihtelee vaalikausittain?

Suomessa ei voi säätää perustuslain kanssa ristiriidassa olevia lakeja – ei esimerkiksi sellaisia lakeja, jotka vaarantaisivat perustuslaissa taatut kansalaisten perusoikeudet. Eduskunnassa on tämän takia perustuslakivaliokunta, joka arvioi etukäteen sen, ovatko lait sopusoinnussa perustuslain kanssa.

”Tuomioistuimet, viime kädessä korkeimmat oikeudet, voivat jo nyt jälkikäteen yksittäistapauksessa tutkia lain perustuslainmukaisuuden. Tasavallan presidentti taas voi lain vahvistamisvaiheessa pyytää korkeimmilta oikeuksilta lausunnon, jolloin perustuslainmukaisuuskin voi tulla arvioitavaksi”, Niinistö sanoi.

Tällainen tarkoittaa lain perustuslainmukaisuuden arvioimista jälkikäteen. Niinistö heitti pohdittavaksi myös sen, että jokin muukin elin eduskunnan lisäksi arvioisi jo etukäteen, onko jokin laki perustuslain mukainen.

”Ymmärrettävästi esille on noussut ajatus korkeimpien oikeuksien osallistumisesta myös ennakkotarkastukseen. Esimerkiksi niin, että perustuslakivaliokunta voisi hankalissa tilanteissa pyytää lausunnon korkeimpien oikeuksien muodostamalta jaostolta”, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi puheensa jälkeen HS:lle, että hänen tarkoituksensa oli vain esittää ajatuksia eikä tehdä mitään konkreettisia esityksiä.

”Luulen, että keskustelu tulee joka tapauksessa jatkumaan, ja toivon että sitä tältäkin näkökulmalta jatkettaisiin.”

Niinistö on ollut itse aiemmin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja.

Eikö tämä esitys korkeimpien oikeuksien osallistumisesta ennakkotarkastukseen siirtäisi valtaa pois eduskunnalta?

”Siis en tee mitään esitystä, esitän keskusteluun ainesosaa. Kerron, mistä tämä tuli mieleen. Viime vaalikauden aikana keksittiin, että presidenttihän voisi pyytää vahvistamisvaiheessa eli sen jälkeen kun eduskunta on jo päättänyt, korkeimman oikeuden lausunnon”, Niinistö sanoi.

”Kysyin, eikö perustuslakivaliokunta voisi sitä pyytää, olisi valmiina eikä mentäisi ristiriitaan. Silloin kävi ilmi, että täällä [eduskunnassa] käy kyllä korkeimmista oikeuksista oikeusneuvoksia kertomassa oman mielipiteensä, joka tavallaan on ja tavallaan kuitenkaan ei ole sen instituution mielipide.”

”En näe, että tämä mitenkään loukkaa demokraattisia oikeuksia. Yhtä hyvin tänä päivänä kuullaan asiantuntijoita, jotka esittävät hyvinkin voimakkaita kantoja”, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi median haastattelussa kannattaneensa aiemmin kansanedustajana ollessaan perustuslakituomioistuinta, mutta luopuneensa ajatuksesta.

”Aika harvassa länsimaisessa pitkän linjan demokratiassa on erikseen perustuslakituomioistuin.”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tulkitsee presidentin lähinnä ajatelleen ääneen.

”Lähden siitä, että lainsäädäntövalta on tässä talossa, ja perustuslakivaliokunnan tehtävä on ollut ja tulee myös olemaan arvioida hallituksen esitysten perustuslainmukaisuutta. Oikeastaan se valiokunnan toimintaan liittyvä kipukohta on siinä, jos perustuslakivaliokunta politisoituisi ja rupeaisi käyttämään valtaa niin, ettei ottaisi rooliaan vakavasti vaan haluaisi olla hallituksen apuvaliokunta. Silloin meillä olisi suuria ongelmia”, Henriksson sanoo.

”Niin kauan kuin perustuslakivaliokunta ottaa roolinsa vakavasti, niin kuin se tähän mennessä on pääasiallisesti tehnyt, niin kauan tämä järjestelmä toimii.”

Edellinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoo, että hallituksen kannattaisi tuottaa jatkoanalyysiä presidentin ajattelusta. Häkkäsen mukaan oikeusministeriössä mietittiin viime vaalikaudella perustuslakiarvioinnin kehittämistä, mutta hallituksen loppukaudesta työtä ei enää ehditty aloittaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  3. 3

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  8. 8

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää