Politiikka

Pääministeri Rinne: Sote-uudistusta ei saada ”ihan loppuun” asti, koska 4 000:ta uutta lääkäriä ja hoitajaa varten ei ole tarpeeksi rahaa

Myös kuntien tehtävät puhuttivat puoluejohtajia Kuntaliiton paneelissa.

Hallituksen lupaamien uudistusten kustannuksista syntyi kiistelyä eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kesken Kuntaliiton paneelissa keskiviikkona. Etenkin pääministeri Antti Rinne (sd) ja kokoomuksen Petteri Orpo ottivat yhteen oppivelvollisuusiän ja hoitajamitoituksen noston kustannuksista.

Orpon mukaan hallituksen ja Kuntaliiton laskelmissa on noin 250 miljoonan euron ero siinä, mitä tulisivat maksamaan hoitajamitoituksen, hoitotakuun ja oppivelvollisuuden uudistukset.

Rinne tunnustikin nyt, ettei sote-uudistusta saada tällä vaalikaudella ”ihan loppuun” asti, koska vaadittavia 4 000:ta uutta lääkäriä ja hoitajaa varten ei ole tarpeeksi rahaa.

Pelkästään vanhustenhoidon 0,7:n hoitajamitoituksen toteutuksen on arvioitu vaativan 4 000 lisätyöntekijää.

Rinteen lupauksiin kuului yhä, että ainakin hallinnollisesti 0,7:n hoitajamitoitus ja seitsemän päivän hoitotakuu saadaan aikaan, samoin tuhat uutta lääkäriä: ”Se on se suurin juttu.”

Rinteen viesti siitä, ettei rahaa ole tarpeeksi, herätti kiivasta arvostelua oppositiossa. Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) piti pääministerin ilmoitusta veret seisauttavana: ”Kaikki hallituksen puhe vanhustenhoidon parantamiseksi on osoittautunut pehmeäksi unelmahötöksi ja pelkäksi vaalitäkyjen heittelyksi ennen eduskuntavaaleja.”

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola moitti Rinnettä 0,7:n hoitajamitoituksen siirtymisestä.

Paavola pitää ilmoitusta vanhustenhoidon kohtalonkysymyksenä. ”Hoitajat eivät enää odota vuosia. Tilanne on todella kestämätön kentällä. Valtiolla on rahaa, mutta kysymys on siitä, mihin se halutaan laittaa.”

Oppivelvollisuuden laajentamista ja maksutonta toista astetta Rinne puolusti paneelissa kiivaasti.

”On perheitä, jotka eivät pysty maksamaan ammattikoululaisensa 1 600 euron kokkiveitsiä tai lukiolaisensa 2 500 euron oppimateriaaleja”, Rinne sanoi ja jatkoi: ”Et kai sinä Petteri halua, että palataan aikaan, jolloin kumisaappaita jaettiin köyhille perheille.”

Orpo taas ei halua, että rahaa pannaan esimerkiksi hänen lastensa lukion oppikirjojen ostoon, kun sille olisi parempaa käyttöä esimerkiksi peruskoulussa, jossa kaikki eivät opi perustaitoja.

Pääosin puheenjohtajia puhuttivat paneelissa kuntien tehtävät ja niiden mahdollinen eriyttäminen tulevaisuudessa.

Puoluejohtajien rivissä paneelissa oli ensi kertaa mukana myös keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni. Hänet valittiin keskustan johtoon viime viikonlopun puoluekokouksessa.


Erikokoisten kuntien tehtäviä ei Kulmunin mukaan juuri voi eriyttää, koska kaikissa kunnissa pitää turvata peruspalvelut vastakin.

Rinteen, Orpon ja Kulmunin lisäksi keskusteluun osallistuivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen otti avauspuheenvuorossaan esille kuntien tulevaisuuden: kaikilla varsin erisuuruisilla kunnilla ei voi olla vastedes ihan samat lakisääteiset tehtävät ja velvollisuudet, vaikka kuntalaisten tulee saada yhdenvertaiset palvelut.

Esimerkkinä Karhunen mainitsi solariumlaitteiden valvontatehtävän.

Karhusen mukaan kunnat haluaisivat enemmän itse miettiä, mihin niillä on varaa ja miten asiat hoidetaan. Palveluiden järjestämisessä voisi olla eroja.

Tehtävien eriyttäminen ja suurempi työnjako palveluiden järjestämisessä edellyttäisivät lainmuutoksia ja perustuslaillista tarkastelua. Esimerkiksi mahdollisista ”kevytkunnista” on aiemmin puhunut kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd).

Voiko eri kunnilla olla jatkossa erilaisia lakisääteisiä tehtäviä, puoluejohtajilta kysyttiin. Vain Kulmuni nosti punaisen lapun.

Koko Suomen asuttuna pitämistä korostavan Kulmunin mukaan kunnilla ei saisi vastakaan olla toisistaan poikkeavia eli erilaisia lakisääteisiä tehtäviä.

”En ajattele niin, että olisi hyvä eriyttää meidän kuntia hirvittävästi niiden tehtävien suhteen. Perustuslain tulee olla yhdenvertainen kaikille, sitä en lähtisi testaamaan.”

Kulmunin mukaan kuntien tulee olla keskenään samanarvoisessa asemassa mutta isoja tehtäviä pitää pystyä siirtämään leveämmille hartioille, kuten jo tehdäänkin.

Anderssonin mukaan on selvitettävä, onko tehtävien erottelu perustuslaillisesti mahdollista, ja lisäksi kuntia pitää kuunnella.

Isommilla kunnilla voisi Henrikssonin mielestä olla enemmän vastuuta esimerkiksi työnvälityksestä kuin pienillä.

Opposition Orpon mielestä kaikki kunnat eivät enää yksinkertaisesti pysty huolehtimaan kaikista tehtävistä. Orpo heittikin harkittavaksi ajatuksen, että yli 50 000 asukkaan kaupungeilla olisi oma ”kaupunkilakinsa”.

”Sitten huolehdittaisiin siitä, että ihmisten tasavertaiset peruspalvelut toteutuvat.”

Pääministeri Rinteen mielestä pitää miettiä perustuslain sisältöä, kun pohditaan, voidaanko kuntien tehtäviä ylipäänsä lähteä eriyttämään.

”Demokratia on äärimmäisen tärkeä elementti suomalaisessa yhteiskunnassa, ja se edellyttää, että mietitään tarkkaan, millaisia muutoksia halutaan tehdä”, Rinne pyöritteli ja totesi, että toteutuessaan sote-uudistus Uudenmaan ratkaisuineen jo edistää kuntien asiaa.

Ohisalon mukaan sote-uudistus vapauttaa parhaimmillaan kuntien voimavaroja muihin asioihin, kuten varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja infrastruktuurihankkeisiin.

”Nykyinen rahoitusmalli ei selkeästi toimi, vaan se ajaa varsinkin pienempiä kuntia noidankehään”, Halla-aho sanoi. Hänen mukaansa tarvitaan maan sisäisiä rahansiirtoja ja tehtävien siirtoa. Myös kuntien tulisi voida nykyistä enemmän itse päättää, mitä palveluita ne tuottavat.

Kaikki puheenjohtajat korostivat, että peruspalveluiden saatavuudesta pitää huolehtia kaikissa kunnissa vastakin mutta lisää joustavuutta kaivataan.

Rinne tunnusti, että sote-uudistus vie kuntien taseesta ja tulovirrasta paljon rahaa, jolloin koulutuksen järjestäminenkin voi vaarantua.

Oikaisu 11.9. klo 12.05: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin, että paneelissa olisivat olleet mukana kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Mukana ei kuitenkaan ollut kristillisdemokraattien edustajaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää