Politiikka

Mika Aaltola nousi Ulkopoliittisen instituutin johtoon tiukassa äänestyksessä – hallitus jakaantui 5–4

Aaltola: On tärkeää, että asiat Upissa aloitetaan puhtaalta pöydältä.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) uudeksi johtajaksi on erittäin tiukan äänestyksen jälkeen valittu ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Upin hallituksen viiden maissa loppuneessa kokouksessa Aaltola voitti äänestyksessä johtajan tehtävään esitetyn ohjelmajohtaja Juha Jokelan äänin 5–4.

Kyseessä oli suljettu lippuäänestys. Hallituksessa on yhdeksän jäsentä.

Aaltolan viisivuotiskausi alkaa vuodenvaihteessa.

”Upi on hieno organisaatio, jolla on valtavat mahdollisuudet olla maailmanluokan tutkimuslaitos. Keskeistä on se, että sen johtaja valitaan tieteellisillä perusteilla”, Aaltola sanoi STT:lle valinnan varmistuttua.

Upin hallituksessa on kiistelty kiivaasti nimitysprosessista. Jokelaa esitettiin Upin johtoon jo kesäkuussa, mutta silloin asia jäi pöydälle. Hallitus päätti tuolloin pyytää haastatelluista hakijoista ulkopuoliset tieteelliset arviot.

Hallituksen sisäinen nimitystyöryhmä päätyi kuitenkin myös näiden arvioiden jälkeen esittämään yksimielisesti tehtävään Jokelaa.

Tiukkaa valintatilannetta Aaltola kommentoi toteamalla, että instituutin johtajavalinnat ovat aikoja, joina erilaiset Upiin liittyvät intohimot nousevat esiin.

”Nyt olennaista on se, että talo on vakaalla pohjalla ja menee eteenpäin tärkeimmän resurssin eli tutkijoiden ääntä kuunnellen. On tärkeää, että asiat Upissa eheytetään ja aloitetaan puhtaalta pöydältä”, hän sanoo.

Aaltola on johtanut Upissa Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmaa. Mediassa paljon esiintyvän Aaltolan asiantuntemusalueita ovat etenkin Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikka sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Jokela puolestaan johtaa Upin Euroopan unioni -tutkimusohjelmaa.

Hän on erikoistunut muun muassa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja Suomen EU-politiikkaan.

Aaltolan mukaan nimitysprosessin aikana esiin nousseet kysymykset hakijoiden tutkimuspainotuksista ja Upin tulevista linjoista ovat osin olleet ”keksittyä linjaristiriitaa”.

”Upissa on kolme ohjelmaa, Eurooppa-ohjelma, Venäjä-ohjelma ja globaalin turvallisuuden ohjelma, joka painottuu suurvaltapolitiikkaan. Kaikki nämä ovat elinvoimaisia. Olen itsekin väitellyt Eurooppa-politiikasta ja hyvin tietoinen EU:n keskeisyydestä Suomelle”, Aaltola sanoo.

”Maailma on tietenkin muuttunut ja suurvaltojen kohtalonkolmio vaatii uudenlaista tietotaitoa myös Suomesta. En näkisi, että kyse on Upin roolista ja sen ristiriidoista, vaan maailman muutoksesta ja Suomen sopeutumisesta siihen.”

Upin johtajan nimitykseen sovelletaan lakia eduskunnan virkamiehistä, jonka mukaan nimitykseen ei voi hakea muutosta.

Johtajan tehtävään oli yhteensä neljä hakijaa, joista haastatteluun valittiin kolme. Jokelan ja Aaltolan lisäksi haastateltiin ulkopolitiikan tutkija Hanna Ojanen, joka on aiemmin toiminut Tampereen yliopiston Jean Monnet -professorina.

He kaikki ovat hakeneet myös Upin ohjelmajohtajan tehtäviä vuodenvaihteessa alkavalle viisivuotiskaudelle.

Ulkopoliittisen instituutin nykyinen johtaja Teija Tiilikainen jättää pestinsä vuodenvaihteessa toimittuaan Upin johdossa maksimiajan eli kaksi toimikautta. Hänet on valittu Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtajaksi.

Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan alainen tutkimuslaitos, ja merkittävä osa sen rahoituksesta tulee valtiolta. Instituutti tuottaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvää tutkimusta esimerkiksi eduskunnan käyttöön.

Lisäksi instituutilla on näkyvä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa, sillä instituutin johtaja ja sen tutkijat kommentoivat säännöllisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä mediassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Trump sanoo USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun, öljyn hinta noussut yli 15 prosenttia

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää