Politiikka

Sitran yliasiamiehen valinta mutkistuu: hallintoneuvosto ei hyväksynyt suoraan hallituksen suosikkia Jyrki Kataista

Hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps) haluaa professori Markku Wileniuksen yliasiamieheksi.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamiehen valinta mutkistui keskiviikkona, kun poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ei suostunut valitsemaan suoralta kädeltä EU:n komissaaria ja Suomen entistä pääministeriä Jyrki Kataista Sitran yliasiamieheksi.

Sitran hallitus esitti Kataista, mutta hallintoneuvosto pyytää vielä Kataisen ja professori Markku Wileniuksen haastatteluun.

Haastattelut pidetään todennäköisesti ensi viikon loppuun mennessä.

”Onhan tässä aika lailla jännitystä ilmassa. Katsotaan miten käy. Minusta on hallintoneuvostolta erinomainen päätös haastatella meitä ja tutkia kunnolla perustelut päätökselle”, Wilenius sanoi.

Jyrki Katainen ei halunnut kommentoida päätöstä millään tavalla.

”Olen Pariisissa ja menossa puhumaan viiden minuutin kuluttua. Ei ole mitään kommentoitavaa”, Katainen sanoi HS:lle keskiviikkoiltana.

Sitran poliitikoista koostuvan hallintoneuvoston oli tarkoitus valita yliasiamies keskiviikkona kello 17 alkaneessa kokouksessa, mutta yksimielisyyttä ei löytynyt. Niinpä hallitusneuvosto päätyi haastattelemaan molempia loppusuoralle päätyneitä ehdokkaita.

Hallintoneuvosto sai pöydälleen Sitran lähinnä virkamiehistä koostuvan hallituksen ehdotuksen. Hallitus päätyi pitkän selvitystyön jälkeen Kataiseen. Kataista haastateltiin vielä viime viikolla. Hallituksen puheenjohtaja on valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja on Antti Lindtman (sd) ja varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps). Jäseninä ovat kansanedustajat Mari Holopainen (vihr), Kalle Jokinen (kok), Markus Lohi (kesk), Petteri Orpo (kok), Hanna Sarkkinen (vas), Pia Viitanen (sd) ja Ville Vähämäki (ps).

Kokoomuslaiset olisivat halunneet, että Katainen valitaan jo keskiviikkona.

Lindtmanin sanoo, että hallituksen ehdokas tuli hallintoneuvoston tietoon vasta keskiviikkona, joten hallintoneuvoston jäsenillä oli laajalti halu tavata kärkiehdokkaat. Hallitus ei hänen mukaansa äänestänyt asiasta.

Hän vakuuttaa, että haastattelun syynä oli hallintoneuvoston jäsenten aito halu saada lisää tietoa eikä esimerkiksi puoluepolitiikka.

”Hallintoneuvosto päätti, että on hyvä tavata kärkiehdokkaat, jotta on kaikki tieto varsinaista päätöstä varten. Tässä on kaksi vahvaa ehdokasta vähän eri painotuksilla”, Lindtman.

Paljonko päätökseen vaikutti puoluepolitiikka? Vaativatko hallintoneuvoston Sdp:n ehdokkaat haastattelukierrosta?

”Ehdottomasti laaja enemmistö hallintoneuvostosta oli tätä mieltä. Itse olin myös sitä mieltä, että pitää kuulla vielä heidän näkemyksiään.”

Lindtman ei ota kantaa, olivatko kokoomuslaiset ainoat, jotka olisivat halunneet valita Kataisen jo keskiviikkona.

”Hallintoneuvosto päätti keskustelun pohjalta haastatella ehdokkaat. Sen jälkeen on mahdollista ottaa lopullinen kanta valintaan.”

Hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Jani Mäkelä sanoo, että hallintoneuvostolla on täysi oikeus haastatella pääehdokkaat. ”Itse olisin voinut valita jo saman tien Wileniuksen, koska tulevaisuustalolle tulevaisuusprofessori on parempi valinta kuin komissaari.”

Hän ei ota kantaa, kuinka monta jäsentä oli Wileniuksen kannalla. ”Ei siitä pitäisi sen suurempaa numeroa tehdä, jos joku hallintoneuvoston jäsen haluaa haastatella ehdokkaita, koska päätöksestä vastaava hallintoneuvosto ei ole heitä kertaakaan haastatellut.”

Sitran yliasiamiehen valinta on merkittävä, sillä ainakin aikaisemmin yliasiamies on voinut varsin vapaasti muokata 800 miljoonan euron pääomalla toimivaa Sitraa mieleisekseen tutkimuslaitokseksi ja ajatushautomoksi.

Sitra muun muassa etsii käytännön malleja, joilla suomalaisten hyvinvointia voidaan edistää.

Nykyisen yliasiamiehen Mikko Kososen palkka on noin 22  000 euroa kuukaudessa.

Molemmilla ehdokkailla on merkittävä ura.

Katainen on vuodesta 2014 saakka työskennellyt EU:n työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavana komissaarina. Hän on samalla ollut yksi Euroopan unionin komission varapuheenjohtajista.

Suomen pääministeri Katainen oli vuosina 2011–2014. Kokoomuksen puheenjohtajaksi hän nousi 2004. Puoluetta hän johti vuoteen 2014 saakka. Kansanedustaja hän on ollut vuonna 1999–2014. Valtiovarainministerinä hän toimi 2007–2011.

Katainen on yhteiskuntatieteiden maisteri pääaineenaan valtio-oppi.

Markku Wilenius on tulevaisuudentutkimuksen professori Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Hän on ollut pariin otteeseen myös keskuksen johtaja.

Hän on tutkijana monipuolinen. Hänen tutkimuksensa ovat käsitelleet muun muassa taloutta, ruokaa, ilmastoa, koulutusta ja Euroopan tulevaisuutta.

Wilenius on työskennellyt myös vakuutusyhtiö Allianzin strategiayksikön johtajana.

Tehtävään haki 51 henkilöä.

Hakijoiden joukossa on muun muassa kaksi muutakin entistä puoluejohtajaa, vasemmistoliittoa aikoinaan johtanut, nykyinen työeläkeyhtiöiden etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sekä vihreiden entinen puheenjohtaja ja entinen Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Hallintoneuvosto kävi keskustelua myös Sitran päämääristä. Sitran toimintaa on myös kritisoitu. Viime vuonna Sdp esitti varjobudjetissaan, että Sitran pääomia voisi siirtää käytettäväksi muuhun hyödylliseen.

Lain mukaan Sitran tavoite on kunnianhimoinen. Sen tehtävä on edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä, talouden määrällistä ja laadullista kasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä.

Sitra on Suomen suurin ajatushautomo.

Se käytti palkkoihin ja lukuisiin hankkeisiinsa toissa vuonna noin 37 miljoonaa euroa.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt), ajatushautomo Demos Helsinki ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) tulevat kukin toimeen noin 4–5 miljoonalla eurolla vuodessa.

Poliitikoista koostuvan hallintoneuvoston ei ole pakko valita hallituksen esittämää henkilöä, mutta on varsin todennäköistä, ettei se rohkene poiketa esityksestä. Jos hallituksen ehdotus ei kelpaa, hallintoneuvosto voi valita jonkun muun hakijajoukosta.

Sitra on saanut rahansa valtiolta, mutta se ei kuulu valtioneuvoston tai sen ministeriöiden toimivallan piiriin.

Eduskunnan valvoma Sitra perustettiin vuonna 1967 rakentamaan Suomelle parempaa huomista.

Alussa Sitra rahoitti köyhän maan tuotekehitystä. Sitten se innostui pääomasijoittamisesta. Nyt Sitra kutsuu itseään ”tulevaisuustaloksi”, mutta käytännössä sen toiminta muistuttaa ajatushautomoa.

Oikaisu 11.9. kello 20.23: Kuvatekstissä kirjoitettiin aluksi virheellisesti, että Katainen on valittu Sitran yliasiamieheksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää