Politiikka

Sitran yliasiamiehen valinta mutkistuu: hallintoneuvosto ei hyväksynyt suoraan hallituksen suosikkia Jyrki Kataista

Hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps) haluaa professori Markku Wileniuksen yliasiamieheksi.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamiehen valinta mutkistui keskiviikkona, kun poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ei suostunut valitsemaan suoralta kädeltä EU:n komissaaria ja Suomen entistä pääministeriä Jyrki Kataista Sitran yliasiamieheksi.

Sitran hallitus esitti Kataista, mutta hallintoneuvosto pyytää vielä Kataisen ja professori Markku Wileniuksen haastatteluun.

Haastattelut pidetään todennäköisesti ensi viikon loppuun mennessä.

”Onhan tässä aika lailla jännitystä ilmassa. Katsotaan miten käy. Minusta on hallintoneuvostolta erinomainen päätös haastatella meitä ja tutkia kunnolla perustelut päätökselle”, Wilenius sanoi.

Jyrki Katainen ei halunnut kommentoida päätöstä millään tavalla.

”Olen Pariisissa ja menossa puhumaan viiden minuutin kuluttua. Ei ole mitään kommentoitavaa”, Katainen sanoi HS:lle keskiviikkoiltana.

Sitran poliitikoista koostuvan hallintoneuvoston oli tarkoitus valita yliasiamies keskiviikkona kello 17 alkaneessa kokouksessa, mutta yksimielisyyttä ei löytynyt. Niinpä hallitusneuvosto päätyi haastattelemaan molempia loppusuoralle päätyneitä ehdokkaita.

Hallintoneuvosto sai pöydälleen Sitran lähinnä virkamiehistä koostuvan hallituksen ehdotuksen. Hallitus päätyi pitkän selvitystyön jälkeen Kataiseen. Kataista haastateltiin vielä viime viikolla. Hallituksen puheenjohtaja on valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja on Antti Lindtman (sd) ja varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps). Jäseninä ovat kansanedustajat Mari Holopainen (vihr), Kalle Jokinen (kok), Markus Lohi (kesk), Petteri Orpo (kok), Hanna Sarkkinen (vas), Pia Viitanen (sd) ja Ville Vähämäki (ps).

Kokoomuslaiset olisivat halunneet, että Katainen valitaan jo keskiviikkona.

Lindtmanin sanoo, että hallituksen ehdokas tuli hallintoneuvoston tietoon vasta keskiviikkona, joten hallintoneuvoston jäsenillä oli laajalti halu tavata kärkiehdokkaat. Hallitus ei hänen mukaansa äänestänyt asiasta.

Hän vakuuttaa, että haastattelun syynä oli hallintoneuvoston jäsenten aito halu saada lisää tietoa eikä esimerkiksi puoluepolitiikka.

”Hallintoneuvosto päätti, että on hyvä tavata kärkiehdokkaat, jotta on kaikki tieto varsinaista päätöstä varten. Tässä on kaksi vahvaa ehdokasta vähän eri painotuksilla”, Lindtman.

Paljonko päätökseen vaikutti puoluepolitiikka? Vaativatko hallintoneuvoston Sdp:n ehdokkaat haastattelukierrosta?

”Ehdottomasti laaja enemmistö hallintoneuvostosta oli tätä mieltä. Itse olin myös sitä mieltä, että pitää kuulla vielä heidän näkemyksiään.”

Lindtman ei ota kantaa, olivatko kokoomuslaiset ainoat, jotka olisivat halunneet valita Kataisen jo keskiviikkona.

”Hallintoneuvosto päätti keskustelun pohjalta haastatella ehdokkaat. Sen jälkeen on mahdollista ottaa lopullinen kanta valintaan.”

Hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Jani Mäkelä sanoo, että hallintoneuvostolla on täysi oikeus haastatella pääehdokkaat. ”Itse olisin voinut valita jo saman tien Wileniuksen, koska tulevaisuustalolle tulevaisuusprofessori on parempi valinta kuin komissaari.”

Hän ei ota kantaa, kuinka monta jäsentä oli Wileniuksen kannalla. ”Ei siitä pitäisi sen suurempaa numeroa tehdä, jos joku hallintoneuvoston jäsen haluaa haastatella ehdokkaita, koska päätöksestä vastaava hallintoneuvosto ei ole heitä kertaakaan haastatellut.”

Sitran yliasiamiehen valinta on merkittävä, sillä ainakin aikaisemmin yliasiamies on voinut varsin vapaasti muokata 800 miljoonan euron pääomalla toimivaa Sitraa mieleisekseen tutkimuslaitokseksi ja ajatushautomoksi.

Sitra muun muassa etsii käytännön malleja, joilla suomalaisten hyvinvointia voidaan edistää.

Nykyisen yliasiamiehen Mikko Kososen palkka on noin 22  000 euroa kuukaudessa.

Molemmilla ehdokkailla on merkittävä ura.

Katainen on vuodesta 2014 saakka työskennellyt EU:n työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavana komissaarina. Hän on samalla ollut yksi Euroopan unionin komission varapuheenjohtajista.

Suomen pääministeri Katainen oli vuosina 2011–2014. Kokoomuksen puheenjohtajaksi hän nousi 2004. Puoluetta hän johti vuoteen 2014 saakka. Kansanedustaja hän on ollut vuonna 1999–2014. Valtiovarainministerinä hän toimi 2007–2011.

Katainen on yhteiskuntatieteiden maisteri pääaineenaan valtio-oppi.

Markku Wilenius on tulevaisuudentutkimuksen professori Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Hän on ollut pariin otteeseen myös keskuksen johtaja.

Hän on tutkijana monipuolinen. Hänen tutkimuksensa ovat käsitelleet muun muassa taloutta, ruokaa, ilmastoa, koulutusta ja Euroopan tulevaisuutta.

Wilenius on työskennellyt myös vakuutusyhtiö Allianzin strategiayksikön johtajana.

Tehtävään haki 51 henkilöä.

Hakijoiden joukossa on muun muassa kaksi muutakin entistä puoluejohtajaa, vasemmistoliittoa aikoinaan johtanut, nykyinen työeläkeyhtiöiden etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sekä vihreiden entinen puheenjohtaja ja entinen Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Hallintoneuvosto kävi keskustelua myös Sitran päämääristä. Sitran toimintaa on myös kritisoitu. Viime vuonna Sdp esitti varjobudjetissaan, että Sitran pääomia voisi siirtää käytettäväksi muuhun hyödylliseen.

Lain mukaan Sitran tavoite on kunnianhimoinen. Sen tehtävä on edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä, talouden määrällistä ja laadullista kasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä.

Sitra on Suomen suurin ajatushautomo.

Se käytti palkkoihin ja lukuisiin hankkeisiinsa toissa vuonna noin 37 miljoonaa euroa.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt), ajatushautomo Demos Helsinki ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) tulevat kukin toimeen noin 4–5 miljoonalla eurolla vuodessa.

Poliitikoista koostuvan hallintoneuvoston ei ole pakko valita hallituksen esittämää henkilöä, mutta on varsin todennäköistä, ettei se rohkene poiketa esityksestä. Jos hallituksen ehdotus ei kelpaa, hallintoneuvosto voi valita jonkun muun hakijajoukosta.

Sitra on saanut rahansa valtiolta, mutta se ei kuulu valtioneuvoston tai sen ministeriöiden toimivallan piiriin.

Eduskunnan valvoma Sitra perustettiin vuonna 1967 rakentamaan Suomelle parempaa huomista.

Alussa Sitra rahoitti köyhän maan tuotekehitystä. Sitten se innostui pääomasijoittamisesta. Nyt Sitra kutsuu itseään ”tulevaisuustaloksi”, mutta käytännössä sen toiminta muistuttaa ajatushautomoa.

Oikaisu 11.9. kello 20.23: Kuvatekstissä kirjoitettiin aluksi virheellisesti, että Katainen on valittu Sitran yliasiamieheksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää